Hlavní obsah

Pokud se sejde dost podpisů pod petici, odstoupím, řekl Duterte po nevhodném polibku

Filipínský prezident Rodrigo Duterte podle svého vyjádření odstoupí z funkce, pokud dostatek žen podepíše petici za jeho odvolání. Veřejnost pobouřilo jeho vystoupení v jihokorejském Soulu, při kterém na ústa políbil cizí ženu z publika.

Reklama

Článek

Poté, co filipínský prezident Rodrigo Duterte políbil na ústa Filipínku při návštěvě Soulu, se zvedla vlna kritiky. Ženu, kterou si vybral z publika při setkání se svými krajany, pozval na pódium, aby jí mohl předat knihu. Duterte již oznámil, že pokud se dostatek žen bude cítit polibkem dotčen a podepíše petici za jeho odstoupení, tak rezignuje.

„Myslím, že pokud by se našlo dost žen, které by petici podepsaly, tak bych odstoupil,” řekl Duterte na tiskové konferenci po návratu z návštěvy Jižní Koreje. Filipínský prezident však polibek obhajoval s tím, že se jednalo jen o „show”, která měla pobavit diváky. Místní členky feministického hnutí však tvrdí, že jde pouze o další způsob, jak popudit Duterteho kritičky, jež bývají často terčem jeho nevhodných narážek, které mají sexuální podtext.

Duterte na mítinku v Soulu políbil Filipínku, sklidil za to kritiku lidskoprávních organizací.Video: Reuters

Dutertemu se za dobu jeho několik desítek let trvající politické kariéry povedlo vytvořit kult osobnosti. Fanoušci doma i v zámoří proto filipínského prezidenta uctívají i s jeho nevybíravými způsoby. Duterte poznamenal, že během doby, co byl starostou města Davao, bylo líbání cizích žen na ústa součástí jeho „stylu”. „Během doby, co jsem byl starostou, jsem políbil každou ženu, kterou jsem potkal. Problém je v tom, že mě neznáte,” uvedl třiasedmdesátiletý Duterte, který byl již dříve kritizován za jeho nevhodné poznámky na adresu obětí znásilnění a žen obecně.

Prezidentův poradce Salvador Panelo zpravodajské stanici ANC řekl, že polibek je známkou Duterteho „otcovské povahy” a že adresátka polibku si jej užila. „Udělala to dobrovolně a s nadšením,” uvedl Panelo. Nedávno přitom filipínské bojovnice za ženská práva začaly používat hashtag #BabaeAko (jsem žena) jako součást kampaně, která má filipínskému prezidentovi dát najevo, že se jeho sexistické vyjadřování neobejde bez odezvy.

Reklama

Doporučované