Hlavní obsah

Pokus inspirovaný Trumpem. Češky, které někdo osahával, zveřejnily svoje příběhy

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Stalo se to u lékaře, vypráví Češka, která otevřeně popsala svůj případ sexuálního obtěžování

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Zatímco Amerika řeší Donalda Trumpa, který se chlubí, že si může ženy osahávat, jak chce, Čechům kauza přijde vesměs úsměvná. U nás totiž problém sexuálního obtěžování neexistuje. U nás máme jen harašení. A to není problém, píše ve svém nejnovějším vydání časopis Newsweek.

Článek

Když pronikla na veřejnost nahrávka, na níž se Donald Trump přiznává, že jako mocný muž si může s ženami dělat prakticky cokoli, třeba je i „chytit za k**du“, pobouřilo to i ty Američany, kteří do té doby omlouvali Trumpovo chování jako „neškodné chlapské řeči“.

Vlivnou blogerku Kelly Oxford to naštvalo natolik, že na Twitteru popsala své vlastní setkání s mužem, který měl dojem, že si může osahávat podle libosti.

„Starý chlap v městském autobuse mi sáhne na k**du a usměje se.“ A vyzvala ostatní ženy, ať jí pošlou svoje zkušenosti se sexuálním obtěžováním.

Během jediného víkendu dostala 27 milionů reakcí.

Znovu se ukázalo, jak obrovské množství žen nějaký sexuální útok zažilo, ať už byly oběťmi nevítané sexuální pozornosti, nebo rovnou vydírání, útoků, či dokonce znásilnění. Podle organizace RAINN, která se zabývá sexuálními útoky, je každá šestá Američanka během svého života buď obětí znásilnění, nebo pokusu o něj. Každá třetí Američanka zažila sexuální obtěžování buď ve škole, nebo v práci a 23 procent z nich má zkušenost s tím, že je osahával cizí člověk na ulici.

Česká mutace časopisu Newsweek proto zjišťovala, jaké zkušenosti mají se sexuálním obtěžováním ženy v České republice. Na Facebook, Twitter a Instagram umístila redakce výzvu pod hashtagem #tohlenenivpohode. Po vzoru Kelly Oxford poprosila ženy, aby se o své zkušenosti se sexuálním obtěžováním v českém prostředí podělily.

Redakce v nejnovějším čísle Newsweeku píše, že se trochu bála, aby v zemi, kde sexuální obtěžování „není problém“, vůbec nějaké ženy napsaly.

Během pár hodin dostala redakce desítky příběhů. Některé z nich otiskuje v nejnovějším vydání čtrnáctideníku. A video s jednou z žen, která se časopisu svěřila, najdete na úvod tohoto článku. Mimochodem: Byla jediná, která byla ochotná úplně vystoupit z anonymity.

Reklama

Doporučované