Hlavní obsah

Feri, Babiš a Cimický. Jak se v Česku počítá spravedlnost

Radek Kedroň
Zástupce šéfredaktora pro investigativu a podcasty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Od prvního zveřejnění Feriho kauzy po pravomocný rozsudek uplynulo 1063 dnů. Při znalosti tempa českých soudů to není vůbec špatné skóre.

Reklama

Hned několik vleklých případů šlo v minulých dnech do finále. Pohled do naší sekce Kauzy proto může tentokrát naznačit, jak dlouho se v Česku čeká na pravomocný rozsudek, který ale nelze zaměňovat za spravedlnost.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

„Mé životní dílo je završeno,“ prohlásil v úterý kolega Lukáš Valášek. V jeho slovech šla detekovat pobavená ironie i jistá hořkost. Což následující informace jen podtrhla: „Báňský úřad dal konečně pokutu firmě, která načerno těžila v Lánech.“

Nelegální těžba v prezidentské oboře je fragmentem z příběhu o bývalé hradní garnituře, která si přímou volbu prezidenta vyložila jako všeobjímající imunitu (vše je dovoleno, pravidla platí jen pro podhradí).

Od nelegální těžby v uzavřeném kamenolomu v Lánské oboře, navíc v ochranném pásmu nádrže pitné vody pro Kladno, uběhlo 3110 dní. Policie tohle podezření vepsala už do usnesení v roce 2020. To bylo před 1509 dny. Nejpozději v tu chvíli se měl případu z pohledu ochrany přírody začít věnovat báňský úřad. Jenže nezačal.

Po celou dobu vyšetřování někdejšího šéfa obory Miloše Baláka, odsouzeného a posléze amnestovaného korupčníka, úřad tvrdil, že čeká na pravomocný rozsudek. Ten padl loni v březnu. A báňský úřad? I pak dělal mrtvého brouka.

„I když jsem jim poslal rozsudek,“ rekapituloval Lukáš své životní dílo. „Tvrdili, že čekají na to, až je informuje soud. Soud mi ale řekl, že je to nesmysl a nic takového oni nedělají. Pak to tedy báňská správa loni v červenci otevřela a trvalo to až dodnes.“ Pokud vás zajímá výše pokuty, mrkněte na Lukášův text.

Balákův někdejší nadřízený, exkancléř Vratislav Mynář, se v uplynulém týdnu také dočkal – státní zástupce jej obžaloval z dotačního podvodu a z poškozování finančních zájmů Evropské unie. Od obvinění to trvalo 1161 dní. Proč se to tak táhlo, zrekapituloval Radek Nohl.

Sám Mynář se – zdá se – k soudu těší. „Věřím, že v řízení před soudem, které je ze zákona veřejné, budu mít konečně k dispozici prostor pro svoji obhajobu před účelovým obviněním,“ reagoval na podání obžaloby.

Feri, Babiš a další čekatelé

Nejsledovanější kauzou týdne se nicméně stal případ exposlance TOP 09 Dominika Feriho, dnes už pravomocně odsouzeného sexuálního násilníka.

První články na serverech Alarm a Deník N, které tutlané téma otevřely, vyšly před 1063 dny. A to počítáme od prvotního zážehu po pravomocný rozsudek. Při znalosti tempa českých soudů to není vůbec špatné skóre. Případ je ale přelomový z jiného důvodu, což shrnul kolega Vojtěch Blažek v textu Pyšný pachatel, věrohodné oběti. Pokud raději posloucháte, verdiktu se věnoval i podcast 5:59, kde vedle Vojty mluvila také novinářka Apolena Rychlíková, která případ vynesla na světlo.

Souběžně ale běží i případ známého psychiatra Jana Cimického, obžalovaného z 39 sexuálně motivovaných trestných činů. V jeho kauze je konečný rozsudek ještě daleko, přičemž některé souzené činy se staly před dvaceti lety. Dopočítat, jak dlouho se v jeho kauze čeká na spravedlnost, si tedy netroufáme.

Samotný psychiatr ale k soudu nechodí, trápí jej nemoci. Doufejme, že rozsudku se ve zdraví dočká on i poškozené.

Nepravomocný rozsudek – v písemné podobě – si tento týden mohl poprvé přečíst i Andrej Babiš (ANO), jehož státní zástupce vinil z dotačního podvodu. Doručen mu byl 2383 dní od prvního, následně několikrát aktualizovaného obvinění. Proč byl osvobozen, je zajímavé čtení nejen pro něj a jeho právníky.

V textu totiž soudce Jan Šott vypočítává hned 11 podezření, které v souvislosti s Čapím hnízdem má. Na odsouzení to prý ale nestačilo. Na závěrečné slovo, tedy pravomocný rozsudek, se ale stále ještě čeká.

Když už jsme v týdnu bilancovali, mrkli jsme se i na Antonína Stanislava (ODS). Nyní už bývalý náměstek Pavla Blažka skončil po našich odhaleních také jako ředitel krajského domova pro seniory. Jak jsme nyní zjistili, poslední dva dny ve funkci zveřejnil na 90 smluv za 17 milionů – peníze šly také podporovatelům ODS.

V případě náměstka Stanislava to trvalo od prvního článku, ve kterém jsme popsali jeho manipulace na ministerstvu, k jeho odchodu 103 dnů. To je sice vzhledem k naší politické kultuře relativně krátká doba, ale v mezičase stihl nadělat další ostudu, třeba úprkem z okna před otázkami mých kolegyň.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované