Hlavní obsah

Pokus odvolat nejvyššího žalobce by znamenal konec ČSSD ve vládě, vzkázal Hamáček

Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček.Video: Seznam

 

Reklama

aktualizováno •

Předseda sociálních demokratů se vymezil vůči možnosti, že nová šéfka spravedlnosti – nastupující Marie Benešová – využije své pravomoci a navrhne vládě odvolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Článek

Výměnu Jana Kněžínka za Marii Benešovou oznámil ministerský předseda pouhý den poté, co policie ukončila vyšetřování dotační kauzy Andreje Babiše a jeho rodiny a případ s návrhem na obžalobu poslala žalobcům.

Jde o ostře sledovaný krok. Ministryně spravedlnosti sice nemůže úkolovat policisty, státní zástupce ani soudce, ovšem může podat stížnost pro porušení zákona proti konkrétnímu rozsudku. A nadto může navrhnout vládě odvolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Což by v konečném důsledku mohlo mít dopad na Babišovu aféru Čapí hnízdo.

Marie Benešová o víkendu v rozhovoru pro ČTK popřela, že by chystala výměnu. „Popírám čistky ve státním zastupitelství, to je prostě hysterie naprosto nesmyslná,“ řekla Benešová, která dosud pracovala jako poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici.

A za Pavla Zemana se hned po svátcích postavil první vicepremiér, předseda ČSSD Jan Hamáček. „Případné hlasování o odvolání nejvyššího státního zástupce by bylo tím posledním hlasováním ČSSD ve vládě,“ řekl Hamáček s tím, že se na tom shodlo grémium ČSSD.

Hamáček už dříve v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že ke změnám na státním zastupitelství nevidí důvod.

Benešová byla ministryní sedm měsíců v přechodné vládě Jiřího Rusnoka sestavené na přání prezidenta Miloše Zemana.

Benešová je dlouhodobě favoritkou Hradu a členkou týmu prezidentových poradců. Bývalá nejvyšší státní zástupkyně a poslankyně za ČSSD tehdy svoji ministerskou misi pojala nenápadně: sama říkala, že nebude dělat žádné velké změny – s tím ať si každý počká na volby a na nového ministra.

Jako poslankyně později prosadila zmírnění trestání firem, které se dopustí zločinu. Její kolega z advokátní kanceláře, kterou provozovala i jako poslankyně, přitom jednu z takhle stíhaných firem zastupoval.

DeníkN také nedávno zjistil, že Benešová sepsala pro prezidenta Zemana analýzu, jak snadno se dá v Česku objednat trestní stíhání. Což okamžitě opoziční politici vnímali jako argument, který má pomoci premiérovi Babišovi v případu Čapího hnízda (Babiš dlouhodobě opakuje, že jde o politickou kauzu).

Reklama

Související témata:

Doporučované