Hlavní obsah

Pokus venezuelského prezidenta ukončit pouliční krveprolití narazil u opozice

Maduro chce svolat referendum ke změně ústavy. (Video. Ruptly/AP)Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Maduro slíbil, že ústavní změny předloží lidu v referendu, opozice ale jeho nápad kritizuje.

Článek

Po téměř dvou měsících demonstrací, během nichž přišlo o život šedesát lidí, přišel venezuelský prezident Nicolás Maduro s dalším pokusem, jak ukončit vleklou krizi. A opět narazil.

Nicolás Maduro slíbil, že vyhlásí referendum o změnách ústavy, kterou má vytvořit jím iniciované ústavodárné shromáždění. Opozice ale vznik tohoto shromáždění bojkotuje, protože podle ní bude zmanipulované.

Madurův krok kritizovala jako nedemokratický i generální prokurátorka země. Každý, kdo se referenda bude účastnit, se podle opozice podílí na velkém podvodu.

„Měl bych to říci jednoznačně: Nová ústava projde poradním referendem, takže lidé řeknou, jestli s ní souhlasí, či ne," prohlásil Maduro.

Podle serveru BBC ale Maduro nemá k vyhlášení referenda o nové ústavě pravomoc, tato kompetence přísluší právě budoucímu ústavodárnému shromáždění. A bude-li tento orgán ovládán Madurovými příznivci, což je velmi pravděpodobné, žádné referendum se konat nemusí. „Dosavadní moc nemůže nijak zasahovat do rozhodnutí Národního ústavodárného shromáždění," citoval server BBC z nynější venezuelské ústavy.

Způsob zrodu ústavodárného shromáždění už dříve kritizovali kromě opozice i dva soudci nejvyššího soudu a generální prokurátorka Luisa Ortegová, která ho ve čtvrtek napadla u nejvyššího soudu. Podle ní by i vznik shromáždění měl být předložen lidem v referendu, jako to ostatně učinil v roce 1999 Madurův předchůdce v úřadu prezidenta Hugo Chávez.

Svolání ústavodárného shromáždění je podle expertů jen další způsob, jak se Maduro snaží blokovat fungování parlamentu. V něm totiž ve volbách v prosinci 2015 socialisté poprvé po více než patnácti letech ztratili většinu, kterou mají nyní Madurovi odpůrci.

Jenže práci poslanců už přes rok blokuje prezidentovi nakloněný nejvyšší soud, který od té doby zrušil řadu nových zákonů. Koncem března se nejvyšší soud pokusil převzít pravomoce parlamentu, čímž odstartoval současné nepokoje v ulicích. Opozice Madurovi dlouhodobě vyčítá i kritickou ekonomickou situaci, v níž se lidem nedostává základních potravin i léků.

Reklama

Doporučované