Hlavní obsah

Policejní odbory nakoupily akcie za 12 milionů. Vyrazila po nich kriminálka

Policejní odbory měly neprůhledné účetnictví, vyšetřují je nyní kriminalisté.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Nezávislý odborový svaz policie nemá průhledné účty, tvrdí kritici. Teď se přidávají i vyšetřovatelé z ekonomické kriminálky. Rozjeli pátrání, jestli se v odborech neztrácejí peníze.

Článek

Když policisté bojují za vyšší platy nebo méně přesčasů, bývají policejní odbory vlivným hráčem. Nezávislý odborový svaz Policie ČR má víc než 16 tisíc členů a třicetimilionový rozpočet.

Ale právě kvůli hospodaření teď na něj podle zjištění Seznamu zaostřili policejní vyšetřovatelé. Pátrají, jaký je osud 12 milionů korun, jež vedení odborů v minulosti investovalo do cenných papírů - šlo o volné peníze, které se měly zhodnocovat.

Problém je údajně v tom, že ani někteří bývalí členové managementu odborů nevědí, které cenné papíry se koupily, kolik činily výnosy a jak se naložilo s penězi, jež akcie vydělaly. Nebo jestli vůbec předseda odborů Milan Štěpánek a jeho lidé měli pravomoc o těchto investicích rozhodnout bez vědomí ostatních orgánů odborů.

Například podle Jiřího Pecha, šéfa odboru Plzeň-venkov, jeho organizace dlouhodobě požaduje audit, který by účty rozkryl. Ovšem bez výsledku.

A není to podle kritiků současného vedení odborů jediný problém.

Předseda Štěpánek nejprve slíbil vyjádření, v den natáčení ale rozhovor zrušil.

Později zaslal prohlášení, že vše kolem akcí bylo v pořádku. A že kritici hospodaření svazu nemají pravdu: "Veškeré prodeje nebo nákupy takzvaných cenných papírů byly v minulosti projednány a schváleny příslušným orgánem, v tomto případě sjezdem nebo shromážděním předsedů. Kdo toto neví, je buď neinformovaný, nebo má špatnou paměť. Případně špatnou povahu, jež jej vede k tomu, aby lhal."

Reklama

Doporučované