Hlavní obsah

Policie chce kvůli podvodu poslat před soud bývalého poslance Severu

Foto: TOP 09

Pavel Severa.

Reklama

Policie chce poslat před soud bývalého poslance KDU-ČSL a politika TOP 09 Pavla Severu. Loni jej obvinila z podvodného získání několika směnek v hodnotě deset milionů korun.

Článek

Komplikované vyšetřování je již ukončeno, vleklo se několik let. „Případ se směnkami jsme 31. března předali s návrhem na podání obžaloby z trestného činu podvodu na krajské státní zastupitelství,“ uvedla mluvčí krajské policie Markéta Janovská.

Směnky za deset milionů korun, kvůli kterým byl Severa obviněn, údajně před svou smrtí podepsal podnikatel z Litomyšle Zdeněk Švec. Směnky, jejichž uznání a proplacení se Severa domáhá, mají dokládat, že ještě jako vlivný politik a poslanec Švecovi půjčil peníze.

Podle krajského státního zastupitelství je Severa získal podvodně. „Měl vylákat podpis několika směnek v nominální hodnotě téměř deset milionů korun s vědomím toho, že směnky nezajišťují žádné reálné finanční závazky,“ řekl loni mluvčí krajského státního zastupitelství v Hradci Králové Pavel Bužga České televizi.

Severu policie viní z toho, že Švece, který byl závislý na alkoholu, zmanipuloval. Na účtech také nedohledala důkaz o údajných převodech. Severa byl navíc v době, kdy měl podnikateli půjčovat, sám zadlužený. Kvůli kauze se směnkami v prosinci 2017 odvolala TOP 09 Severu z pozice generálního sekretáře strany. Bývalému politikovi hrozí pět až deset let vězení.

Policie případ vyšetřovala už dříve, v červnu 2017 ho ale odložila. Na tento postup si stěžovala vdova po zesnulém podnikateli. Do případu se vložilo státní zastupitelství, které ho nařídilo došetřit.

Reklama

Doporučované