Hlavní obsah

Policie chce zastavit stíhání Babiše mladšího v kauze Čapí hnízdo

Policie chce zastavit stíhání Andreje Babiše mladšího. Připomínáme fragment pořadu Zvláštní vyšetřování reportérů Slonkové a Kubíka, ve kterém junior říká, že si otec přeje, aby zmizel kvůli vyšetřování Čapího hnízda.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozhodnutí má nyní na stole státní zástupce, který už zastavil stíhání šesti lidí včetně premiéra Andreje Babiše.

Článek

Policie navrhla zastavit trestní stíhání syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten zatím čelí stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo.

Podle zjištění Seznamu návrh, že má být jeho stíhání zastaveno, přišel od policistů na Městské státní zastupitelství v Praze před několika dny. Zastavit stíhání chce také Babišův advokát Petr Topinka.

Žalobce Jaroslav Šaroch o zastavení stíhání, jak potvrdily zdroje Seznamu, ale nerozhodl.

„Evidujeme návrh na zastavení trestního stíhání od policejního orgánu i od obhájce obviněného. V současné chvíli o zastavení trestního stíhání nebylo rozhodnuto. Státní zástupce se bude věcí zabývat v rámci zpracovávání své agendy,“ uvedl pro Seznam mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Babišův advokát Petr Topinka potvrdil, že navrhl, aby bylo obvinění jeho klienta zastaveno. Dosud o tom ale státní zástupce nerozhodl. „Zatím nic nového,“ uvedl Topinka.

Šaroch již na konci srpna řekl, že skončí vyšetřování dalších šesti lidí. Šlo o Andreje Babiše, jeho manželku Moniku, premiérova švagra Martina Herodese, dceru z prvního manželství Adrianu Bobekovou, někdejšího manažera Agrofertu Josefa Nenadála a také bývalou členku společnosti Farma Čapí hnízdo Janu Mayerovou.

Stíhání premiérova syna Andreje Babiše mladšího vyloučila policie koncem března k vlastnímu řízení. Důvodem bylo, že Babiš mladší dlouhodobě žije ve Švýcarsku. Což vyšetřování kauzy prodlužovalo.

I jeho obvinění by ale mohlo brzy skončit.

V dokumentu o zastavení stíhání žalobce napsal, že premiér Babiš měl enormní zájem na výstavbě areálu, získání dotace a kontrole firmy. Převod akcií firmy Farma Čapí hnízdo na své blízké byl podle Šarocha jasně účelový, přesto se nepodařilo prokázat, že jde o trestný čin.

Účelové bylo podle žalobce i tvrzení Babiše, že koupil akcie společnosti svým dětem, které chtěly zkusit podnikat.

„Stěží si lze představit, že by chtěl umožnit podnikání svým dětem ve společnosti, která se ještě před zahájením skutečné podnikatelské činnosti zadluží v řádech sta milionů korun, přičemž se předpokládá, že tuto činnost bude vykonávat až po výstavbě Čapího hnízda,“ uvedl Šaroch.

Podle žalobce byl navíc v době nákupu akcií syn premiéra Andrej Babiš mladší v USA. Tam se připravoval na dráhu pilota. A ani po návratu se ve společnosti Farma Čapí hnízdo neangažoval. Dcera Babiše byla těhotná a lze podle Šarocha stěží předpokládat, že by se v následující době intenzivně věnovala podnikání.

Podle žalobce se případ zlomil poté, co byli vyslechnuti někteří svědci. Sám Šaroch zmiňuje výpovědi bankéřů z HSBC. Tato banka před několika roky poskytla úvěr ve výši 350 milionů korun na financování luxusního komplexu na Benešovsku.

Bankéři vypovídali na policii před koncem vyšetřování. A podle advokátů potvrdili, že Agrofert má s Farmou Čapí hnízdo jediný vztah a sice to, že ručil za úvěr.

Šaroch pak ve svém usnesení uvádí, že těmito výslechy byla v podstatě vyloučena pravdivost záznamů, že by Farma Čapí hnízdo byla dceřinou společností Agrofertu, jehož byl Babiš v inkriminovaných letech majitelem (nyní je koncern kvůli Babišovu angažmá v politice a zákonu o střetu zájmů uložen ve svěřenském fondu).

Kauzu může nyní ještě zvrátit Nejvyšší státní zastupitelství. To v současné době řeší, zda se vyšetřovatelé budou muset kauzou ještě zabývat.

V souvislosti s Andrejem Babišem mladším policie prověřuje ještě případ údajného únosu premiérova syna na Krym. Ten se měl odehrát na přelomu let 2017 a 2018. Vyšetřovatelé zatím kauzu neuzavřeli. Případ vázne na výslechu Andreje Babiše mladšího.

Případ se otevřel na základě svědectví, která vloni v listopadu zveřejnili reportéři Seznamu v pořadu Zvláštní vyšetřování.

Připomeňte si pořad Zvláštní vyšetřování a průlomové svědectví v kauze Čapí hnízdo. Slonková a Kubík vypátrali zmizelého Babišova syna.Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

Reklama

Doporučované