Hlavní obsah

Šestou obětí výbuchu kralupské chemičky by podle zdroje blízkého firmě měl být Čech. Oběťmi byli zaměstnanci čtyř různých společností

Čtvrteční exploze v kralupské chemičce si vyžádala šest mrtvých. Policie pracuje na identifikaci všech obětí. Rumunské úřady nyní uvedly, že pět obětí pocházelo z jejich země. Šestou by měl být podle zdroje blízkého firmě Čech.

Reklama

Článek

Policie zná zatím totožnost tří obětí výbuchu v kralupské chemičce. Ve dvou případech jde o cizince, řekla ČTK policejní mluvčí Markéta Johnová. Celkem si čtvrteční exploze tankovací nádrže vyžádala šest mrtvých a dva zraněné.

Podle rumunského ministerstva zahraničí bylo pět ze šesti usmrcených rumunskými občany. Zástupci rumunské ambasády v Praze navštívili také dvě pražské nemocnice, které pečují o lidi zraněné při neštěstí, aby zjistili, zda Rumuni nejsou i mezi nimi. Šestým mrtvým by měl být dle informací Seznamu Čech. Uvedl to zdroj blízký firmě.

Policie zatím pouze potvrdila, že mezi mrtvými jsou cizinci. „Oficiálně známe totožnost tří osob, z toho dva jsou cizinci a u tří totožnost budeme znát až po znaleckém zkoumání. Pravděpodobně se bude jednat také o cizince, ale to nemůžeme v tuto chvíli jednoznačně říci,“ uvedla Johnová.

Oběťmi nejsou podle dřívějších informací zaměstnanci Unipetrolu, kterému chemička patří, ale dodavatelské firmy.

Záznam z místa výbuchu: Situace v chemičce v Kralupech nad Vltavou.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Sestavení speciálního týmu

Podle Státního úřadu inspekce práce se na činnostech podíleli zaměstnanci čtyř dodavatelských subjektů. Úřad dále uvedl, že vzhledem k závažnosti situace byl generálním inspektorem Státního úřadu inspekce práce sestaven speciální pracovní tým, který se v rámci šetření zaměří na okolnosti a příčiny vzniku smrtelných úrazů a dodržení všech pravidel bezpečnosti práce a ochrany zdraví na pracovišti.

Státní úřad inspekce práce také píše, že pokud inspektoři shledají, že firma při manipulaci s prázdnou nádrží na pohonné hmoty pochybila, mohou uložit pokutu až do výše dvou milionů korun. Konečné závěry by měly být známy během dvou až tří měsíců.

Policisté a hasiči pokračují ve vyšetřování výbuchu. Kriminalisté také vyslýchají svědky a zjišťují, zda nebyly porušeny předpisy. Mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl ČTK pouze řekl, že od rána pokračuje jednání krizového štábu. Další informace zatím neměl k dispozici.

Reklama

Doporučované