Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat mocného podnikatele. Za střelbu z brokovnice

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Brokovnicí střílel podnikatel z Liberce na rodinu s dvěma dětmi.

Reklama

Vyšetřovatelé uzavřeli jeden z případů, v němž čelí obvinění podnikatel v dopravě Jiří Vařil.

Článek

Policie chce poslat k soudu případ podnikatele v dopravě Jiřího Vařila. Ten čelí obviněním hned v několika případech, nyní však policie ukončila vyšetřování dva roky starého incidentu, při němž podle ní použil Jiří Vařil zbraň proti rodině s nezletilými dětmi.

Jde o případ, kdy rodina odstavila svůj vůz před vjezdovou branou do Vařilova domu, aby si mohla zatelefonovat. Majitel domu podle policie vyšel ven s brokovnicí, nabil ji a vystřelil. Náboj trefil přední část kapoty, prorazil chladič a poté narazil do skla u řidiče. Okno ale střela neprorazila.

Jiří Vařil byl v této souvislosti obviněn z trestných činů vydírání, výtržnictví a poškození cizí věci. „Případ byl v uplynulých dnech ukončen návrhem na podání obžaloby na 41letého muže a celý spis byl předán Okresnímu státnímu zastupitelství v Liberci,“ uvedla mluvčí liberecké policie Dagmar Sochorová.

Zda bude žaloba podána, se podle libereckého okresního státního zástupce Lukáše Pauldury rozhodne nejspíše do konce dubna.

Jiří Vařil v pondělí uvedl, že o posunu ve vyšetřování nemá žádné informace. Loni v srpnu, když se ho Seznam Zprávy na tento případ ptaly, uvedl, že se k němu chce více vyjádřit před soudem. „Jde o mimořádně politováníhodnou kauzu, o které se mi těžko mluví,“ podotkl tehdy podnikatel.

Při výslechu na policii uvedl, že se bál, že ho chce někdo vykrást, a tak si vzal z trezoru brokovnici. Dále řekl, že zpanikařil a obával se, že se auto proti němu rozjede, a tak prý na něj vystřelil.

V souvislosti s Jiřím Vařilem, který čelí také obvinění kvůli podezřením souvisejícím přímo s podnikáním, vyšetřují policisté ještě další násilné incidenty.

Jeden se odehrál v září 2019 na Trutnovsku. Tehdy byl obviněn z vydírání za to, že vyhrožoval násilím na nádraží v Trutnově lidem, od nichž žádal banální informaci.

Druhý pak letos v lednu, kdy se podle policistů dostal Jiří Vařil na jedné z libereckých křižovatek do konfliktu s jiným řidičem. „Případ nebyl dosud ukončen a nebylo ani zahájeno trestní stíhání konkrétní osoby. Věc byla překvalifikována na trestný čin vydírání,“ uvedla policejní mluvčí Sochorová.

Reklama

Doporučované