Hlavní obsah

Policie nepustila z okresu 1500 lidí. Nejčastěji chtěli na nákupy či za přáteli

Foto: Profimedia.cz

Policejní kontrola.

Reklama

Policie za první den nových opatření zkontrolovala přes 60 000 lidí, kteří chtěli překročit hranice okresu. 1500 aut nepustili, jejich posádky neměly pro opuštění okresu zákonem stanovený důvod.

Článek

„Provedli jsme desítky tisíc kontrol, zhruba přes 60 000. Z hlediska porušování jsme zhruba 1500 vozidlům neumožnili vjezd do daného okresu, protože nesplňovala potřebné podmínky, které vláda stanovila,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí Policie ČR Ondřej Moravčík.

Na namátkové kontroly lidé většinou reagovali solidárně a byli ochotni s policisty spolupracovat. K žádným větším problémům při kontrolách podle Moravčíka nedošlo. Lidé, kteří nesplňovali výjimky pro cestování mezi okresy, jako důvod svojí cesty nejčastěji uváděli nákupy nebo návštěvu přátel.

„Asi si neuvědomovali, že to není výjimka, proč opustit okres. Ani jeden z těchto důvodů není platný argument. Z těch oprávněných důvodů byla nejčastější cesta do zaměstnání,“ komentuje Moravčík.

Policisté celkově zaznamenali 2 tisíce přestupků. Většinu neoprávněných pokusů o překročení hranic okresu nebo jiné porušení řešili domluvou, v 350 případech udělili pokutu. „Není v tom rozlišeno, zda to byla pokuta za překračování hranice okresu, nebo nenošení roušek,“ dodal Moravčík.

V neděli na mimořádné tiskové konferenci 1. náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek informoval, že v první polovině tohoto týdne budou policisté méně přísní při kontrole potřebných dokladů.

„Lidé většinou mají potřebné dokumenty a jsou dobře obeznámeni se situací. Ta větší benevolence z naší strany vlastně ani není tolik potřeba, protože lidé dodržují opatření a jsou dobře připraveni,“ komentuje Moravčík.

Hranice okresů lze překročit kvůli cestě do práce, k lékaři nebo na úřad. Vycházky, běh a další aktivity jsou do 21. března možné jen na území obce, v níž dotyčný žije. V celé zemi začaly v pondělí platit i další restrikce, zavřely se školky a zbývající otevřené školy a také další obchody a provozovny služeb. Přísnější jsou podmínky zakrývání úst a nosu, v obchodě či MHD je nově povinný respirátor nebo nanorouška, v obci alespoň rouška.

Při cestě do práce mimo okres bydliště je třeba se prokázat potvrzením zaměstnavatele, které lze vystavit i na určité období. Alternativou je pracovní smlouva nebo zaměstnanecký průkaz, pokud je z nich jasné, že pracovník potřebuje cestovat do jiného okresu. Pro cestu k lékaři či na úřad mimo okres je potřeba formulář nebo čestné prohlášení s místem, časem a cílem cesty.

Reklama

Doporučované