Hlavní obsah

Policie se pustila do vyšetřování útoku na Klausova spolupracovníka Jakla

Foto: Profimedia.cz

Ladislava Jakla napadli muži v soupravě metra.

Reklama

Bývalý poradce prezidenta Klause byl podle dostupných informací napaden v metru. Policie je na začátku vyšetřování, Institut Václava Klause uvedl, že incident má jasný politický motiv.

Článek

Ve vagonu pražského metra přijíždějícího do stanice Náměstí Republiky byl v sobotu večer napaden bývalý poradce prezidenta Klause Ladislav Jakl.

Podle verze, kterou prověřuje policie, na něj zaútočili dva muži a samotný Ladislav Jakl Seznamu sdělil, že útok byl politicky motivován.

„Ano, bylo to politicky motivované. Asi vyšší forma pravdy a lásky,“ napsal v úterý v SMS zprávě.

Na politický motiv upozornil také Institut Václava Klause, s nímž Jakl spolupracuje. „Hulákání útočníka, kterým svůj útok doprovázel, jednoznačně potvrzuje, že šlo o politicky motivovaný čin s cílem napadnout, zastrašit a zranit člověka s odlišnými politickými názory,“ uvádí se v prohlášení, které institut vydal a pod nímž nechybí ani podpis bývalého prezidenta Václava Klause.

Někdejší poslanec za Občanské fórum o útoku policii sám neinformoval. Oznámení podali lékaři, které Ladislav Jakl vyhledal v neděli s lehkým zraněním. Serveru echo24.cz, který o případu informoval jako první, Jakl vysvětlil, že měl obavy, zda neutrpěl při ataku vnitřní poranění.

„Seděl jsem na sedadle a najednou kdosi nade mnou zvolal: Ty jsi Jakl, ten lídr SPD. A začal mě mlátit do hlavy a ramene. Pak mě strhl na zem a na zastávce hned utekl,“ popsal serveru echo24.cz běh událostí Ladislav Jakl. Uvedl, že totožnost pachatelů nezná.

Někdejší prezidentův poradce loni na podzim za hnutí Tomia Okamury kandidoval do Senátu v Praze 2, ale neuspěl.

„Případ vyšetřujeme z úřední povinnosti kvůli podezření ze spáchání trestného činu násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. Nyní jsme v kontaktu i s poškozeným,“ uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Mluvčí policistů odmítl komentovat, jestli policie zná totožnost pachatelů a jestli k případu existuje kamerový záznam. Nesdělil ani to, zda se policistům přihlásili svědci: „Mohu sdělit jen to, že vyšetřování je v samotném počátku a děláme všechno pro to, abychom okolnosti incidentu objasnili.“

Někdejší prezidentův poradce by se nyní měl dostavit na policejní stanici, aby o incidentu podal vysvětlení. Zároveň s tím by měl podle mluvčího policistům doložit i lékařskou zprávu o svých zraněních.

Ladislav Jakl je bývalý poslanec České národní rady za Občanské fórum. Od letošního dubna je členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Na informace o jeho napadení reagoval mimo jiné také poslanec TOP 09 Dominik Feri, který se stal terčem útoku letos v dubnu při vinařské akci v Boršicích na Uherskohradišťsku.

„Útok na Ladislava Jakla je nepřípustný. Přeji mu brzké uzdravení, a pokud možno co nejméně jedovatých komentářů o tom, že si to zasloužil, že určitě provokoval nebo že to bylo určitě jinak, Máňa povídala,“ sdělil Feri na Twitteru.

Reklama

Doporučované