Hlavní obsah

Policie už ví, kdo byl osamělý vlk, který zaútočil na Kapitol

Foto: Profimedia.cz

Kongres má tento týden přestávku, zákonodárci se tak v budově v době útoku nenacházeli.

Reklama

Americká policie identifikovala řidiče, který v pátek najel do bariér před sídlem amerického Kongresu. Zranil dva policisty, z nichž jeden později zemřel. Podezřelý byl postřelen a zraněním také podlehl.

Článek

„Z videozáznamu je patrné, jak se řidič z havarovaného auta vynořuje s nožem v ruce a vyráží směrem ke dvojici policistů,“ řekla v pátek novinářům úřadující velitelka kapitolské policie Yogananda Pittmanová. Agentuře AP sdělila, že podezřelý byl následně postřelen a v kritickém stavu převezen do nemocnice. V té době ještě dýchal a byl při vědomí. Později zemřel.

Incident se podle deníku The Washington Post stal necelých 100 metrů před vchodem do severní části budovy, kde sídlí Senát. Auto podle Pittmanové najelo do kontrolního stanoviště, kudy obvykle do areálu vjíždějí zákonodárci a další zaměstnanci.

„Jen žádám veřejnost, aby se i nadále za policii Kapitolu USA a jejich rodiny modlila. Po událostech z 6. ledna i nynějším útoku je to pro kapitolskou policii nesmírně těžké období,“ řekla Pittmanová.

Útok zřejmě neměl teroristický motiv ani spojitost s lednovými nepokoji příznivců exprezidenta Donalda Trumpa, uvedl šéf washingtonské policie Robert Contee.

Útok však podle Pittmanové připomněl, že budova Kapitolu - a policisté, kteří jsou pověřeni její ochranou - zůstávají potenciálním terčem násilí.

Policie identifikovala zabitého policistu jako Williama „Billyho“ Evanse, který byl ve službě osmnáct let a byl součástí jednotky první reakce.

Evans byl sedmým příslušníkem kapitolské policie, který zemřel při výkonu služby. Uvádí to stránka Officer Down Memorial Page, jež sleduje úmrtí příslušníků pořádkových sil.

Motiv je zatím neznámý

Podezřelého strážci zákona identifikovali jako 25letého Noaha Greena. Vyšetřovatelé zatím zkoumají jeho minulost i to, zda netrpěl nějakou duševní poruchou. Podle Pittmanové nebyl v hledáčku policie. Motiv jeho útoků je zatím neznámý. Vyšetřovatelé usilují v tuto chvíli o povolení k přístupu na jeho sociálně sítě.

Podle agentury AP byl Green na internetu aktivní. Sám se popisoval jako stoupenec amerického hnutí Islámský národ (anglicky Nation of Islam - pozn. red.) a jeho zakladatele Louise Farrakhana. Na sociálních sítích údajně hovořil o tom, že prochází těžkým obdobím. Zprávy zachytila skupina SITE, která sleduje online aktivity.

„Abych byl upřímný, posledních několik let bylo těžkých a posledních několik měsíců bylo ještě těžších. Život mne postavil před některé z největších, nepředstavitelných zkoušek. V současné době jsem nezaměstnaný. Práci jsem opustil částečně kvůli trápení, ale převážně kvůli hledání duchovní cesty,“ napsal podle AP Green.

Příspěvky na Greenových sociálních sítích podle CNN naznačují, že se potýkal s mentálními poruchami, včetně paranoie. Green například psal o tom, jak se potýkal s „několikanásobným vloupáním do domu, otravou jídlem, napadením, neoprávněnými operacemi v nemocnici nebo kontrolou mysli“.

Kapitol byl v pátek uzavřen a „z důvodu vnější bezpečnostní hrozby nebylo povoleno do budovy vstoupit ani ji opustit“. Lidé se podle zprávy americké policie směli pohybovat uvnitř budovy, neměli se ale přibližovat k vnějším oknům a dveřím.

Připomeňte si ve fotografiích útok na Kapitol z 6. ledna 2021.

+64

Bezpečnost Kongresu

Přestože se podezřelému při pátečním incidentu nepodařilo bariéru prorazit a policisté jej rychle zneškodnili, útok vyvolal nové otázky ohledně přetrvávajících bezpečnostních rizik, která příslušníkům kapitolské policie v první linii bezprostředně hrozí.

Páteční incident byl prvním pokusem o narušení bezpečnosti Kapitolu od 6. ledna, kdy příznivci bývalého prezidenta Donalda Trumpa násilně vtrhli do objektu v naději, že zabrání zákonodárcům potvrdit vítězství Joea Bidena v prezidentských volbách. Při tehdejším útoku utrpělo zranění více než 140 příslušníků kapitolské policie, pět lidí při něm nebo krátce po něm zemřelo.

Generálporučík ve výslužbě Russel Honoré na žádost předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové podle CNN provedl revizi bezpečnosti v Kapitolu. Členové jeho pracovní skupiny vyzvali Kongres, aby mimo jiné zvýšil počet zaměstnanců kapitolské policie, zlepšil její schopnosti shromažďovat informace, vytvořil mobilní oplocení a celkově tak posílil ochranu členů Kongresu.

Honoré také poukázal na to, že bariéra, do které Green narazil autem, účinně zastavila další narušování perimetru Kapitolu. Rovněž pochválil rychlou reakci kapitolské policie i Národní gardy, která ze zálohy okamžitě nastoupila.

„Bohužel jsme dnes přišli o policistu Evanse, ale celkově systém zafungoval. Kapitolská policie zareagovala a podezřelého zastavila. Náš Kapitol musí být chráněn. Musíme dát mužům a ženám z kapitolské policie to, co k výkonu své práce potřebují,“ uvedl Honoré.

V okolí Kapitolu od 6. ledna panovala zvýšená bezpečnostní opatření. Po necelých dvou měsících se však ochranná opatření začala uvolňovat, demontován byl například plot kolem budovy Kongresu.

Reklama

Doporučované