Hlavní obsah

„Bylo to jako přijet do pekla.“ Svědci líčí obří vlakové neštěstí s 50 oběťmi

Foto: Profimedia.cz

Při nejhorším vlakovém neštěstí na Tchaj-wanu za poslední desítky let zemřelo 50 lidí.

Reklama

Prokuratura žádá zatčení stavbyvedoucího, jehož nákladní automobil podle tchajwanských úřadů způsobil páteční nehodu vlaku, při níž zemřelo nejméně 50 lidí a dalších 150 cestujících bylo zraněno.

Článek

Hlava omotaná šátkem a košile zbarvená do ruda. Neznámá žena se vynořila z tunelu, kde došlo k nejhoršímu vlakovému neštěstí, jaké Tchaj-wan postihlo za několik desítek let. „Ležela jsem na zemi a krvácela mi hlava. Někdo mi ji ovázal, rozbili jsme střešní okno a vylezli na vlak. V tunelu nebylo žádné místo, proto jsme museli nahoru,“ vypráví reportérce britského deníku The Guardian.

Nejmenovaná žena přitom měla velké štěstí. Cestovala ve vagonu číslo 8, kde úřady našly většinu obětí. Té nejmladší bylo teprve 6 let, informovala tchajwanská agentura CNA. Ze zhruba 500 cestujících jich zemřelo nejméně 50, dalších 150 bylo zraněno.

Další pasažér řekl tchajwanské agentuře CNA, že slyšel hlasitý zvuk a pak omdlel. Když se probral, všude byla tma, útroby vlaku ozařovaly jen baterky na smartphonech cestujících. „Neměl jsem odvahu rozhlédnout se kolem sebe. Mnoho lidí jen bezvládně leželo na zemi.“

Zatímco probíhá vyšetřování hrůzného incidentu, tchajwanská prokuratura už oznámila, že žádá zatčení stavbyvedoucího. Muž je podezřelý z toho, že řádně nezabrzdil vozidlo, které se kvůli tomu zřítilo ze stavebního náspu přímo před železniční tunel, kde do něj narazil expresní vlak. Přeplněný vlak mířící z tchajwanské metropole Tchaj-pej do města Tchaj-tung kvůli tomu vykolejil, několik vagonů se v tunelu zkroutilo. Podle šéfky prokuratury v Chua-lienu nyní probíhá zajišťování důkazů, novinářům už ale potvrdila, že požádala o vydání zatykače na stavbyvedoucího.

Na vyprošťování vlaku a záchraně cestujících se podílí stovky záchranářů. „Bylo to jak přijet do pekla,“ popsal místo nehody Lin Čch'-feng, dobrovolník z Červeného kříže. „Sedadla byla zkroucená, po podlaze se válely různé věci a všude byla krev.“

+3

Záchranáři nejprve hledali zraněné, většinou podle křiku a pláče, popsal pro agenturu CTA. Zatímco někteří cestující opustili vrak po svých, asi 70 lidí bylo uvnitř vlaku uvězněno několik dlouhých hodin. Teprve po jejich vyproštění začali záchranáři s odklízením těl. „Bylo srdcervoucí vidět, že při nehodě zemřelo tolik dětí,“ dodal záchranář a naznačil, že během nehody možná zemřelo více nezletilých, než se zatím uvádí.

Podle místních úřadů jde zřejmě o nejhorší nehodu vlaku v dějinách Tchaj-wanu. BBC připomíná, že v roce 1948 došlo co do počtu k obětí k ještě větší tragédii. Kvůli hořlavému materiálu, který na sobě měl jeden z cestujících, vzplály na předměstí Tchaj-peje čtyři vagony. Při požáru zemřelo 64 lidí. Záchranáři ale upozornili, že počet obětí z vykolejeného vlaku může ještě narůst. Při zajišťování trosek našli v některých vagonech neidentifikovatelné části lidských těl.

Na Tchaj-wanu byl podobně jako v mnoha dalších asijských zemích před víkendem hustý provoz. Lidé cestovali, aby oslavili nedělní svátek, při kterém navštěvují hroby svých blízkých a uklízejí na hřbitovech.

Reklama

Doporučované