Hlavní obsah

Ženu, kterou podezírali z vyhrožování školám, nalezli mrtvou

Policie pátrala po ženě, která hrozila útokem v Columbine.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Jen několik dní před dvacátým výročím masakru na střední škole Columbine na předměstí Denveru zahájila americká policie rozsáhlé pátrání po ženě, která střelecký útok s 13 mrtvými obdivuje. Ženu, jež do oblasti přicestovala z Floridy a koupila si střelnou zbraň, nakonec FBI nalezla mrtvou.

Článek

Školy v Denveru a okolí včetně Columbine zůstaly ve středu z bezpečnostních důvodů uzavřené. „Veškeré školní budovy jsme zavřeli a všichni zaměstnanci zůstali doma,“ uvedl v prohlášení odborník pro školství v okrese Jefferson County.

Ženu policie identifikovala jako osmnáctiletou Sol Paisovou z Floridy. Do Colorada přicestovala tento týden a pořídila si zde náboje a takzvanou pumpovací brokovnici, kterou střelec rychle dobíjí z integrovaného zásobníku. Do pátrání se zapojil i Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Právě FBI na svém twitterovém účtu potvrdila, že Paisová byla nalezena mrtvá. Příčina smrti není jasná, jedna z variant je, že byla zastřelena při pokusu policistů o její dopadení. Na tom se podílelo více než třicet strážců zákona, kteří prohledávali les, v němž se skrývala.

Paisová, kterou svědci v regionu viděli oblečenou v maskáčových kalhotách a černém tričku, pohrozila místním školám neupřesněnou akcí. Podle policie výhrůžka nemířila vůči žádnému konkrétnímu vzdělávacímu ústavu.

Škola Columbine si v sobotu připomene útok dvou studentů, kteří zabili 12 spolužáků a profesora a další více než dvě desítky osob zranili. Po masakru střelci spáchali sebevraždu.

Útok v Columbine patří mezi jeden z hlavních symbolů násilí za pomoci střelných zbraní na amerických školách, přestože nešlo o první událost svého druhu. Více obětí si ale žádný předchozí útok na střední škole nevyžádal.

V roce 2002 natočil o masakru americký filmař Michael Moore dokumentární snímek Bowling for Columbine. Britský deník The Guardian v komentáři uvádí, že střelba v Columbine měla být osamocenou černou kaňkou v americké historii. Namísto toho se ale brutální útoky ve školách staly rutinou a součástí amerického povědomí.

Reklama

Související témata:

Doporučované