Hlavní obsah

Policie vyšetřuje vysoké odměny na radnici Prahy 5

Foto: Praha 5

Tajemník loni získal odměnu 911 000 korun.

Reklama

aktualizováno •

Na radnici Prahy 5 řeší policie přidělování vysokých odměn a další údajná pochybení, kvůli kterým padlo trestní oznámení na odvolaného tajemníka Josefa Žeberu.

Článek

Na dnešním jednání zastupitelů to při projednávání závěrečného účtu za loňský rok řekla starostka Renáta Zajíčková (za ODS) a další zástupci městské části.

Podle radního Viktora Čahoje (TOP 09) měli auditoři významné výhrady k závěrečnému účtu. Souvisely s počínáním tajemníka Žebery a vysokými odměnami, které se zaměstnancům radnice vyplácely. Podle advokátky Evy Kadlčíkové, která Prahu 5 zastupuje, radnice požaduje náhradu škody asi 2,8 milionu korun a nyní se čeká na rozhodnutí policie, zda bude státnímu zastupitelství podán návrh obžaloby.

Na radnici Prahy 5 se loni v září vyměnilo vedení. Koalici Pirátů, ODS, ANO a SNOP 5 pod vedením Daniela Mazura (Piráti), která se zformovala po volbách 2018, nahradila koalice ODS, ANO, TOP 09, STAN a SNOP 5 v čele se starostkou Zajíčkovou.

Městská část chce v rozšiřování pokračovat i příští rok.

Starostka Zajíčková se s Žeberou, který funkci vykonával od roku 2016, dohodla na odchodu v září loňského roku, stejně jako s dalšími úředníky. Tajemník dostal odměnu 911 000 korun.

Bývalý starosta Mazur řekl, že se o trestním oznámení a počátku vyšetřování na úřadě doslechl až pár týdnů po svém odchodu z funkce. „Já osobně ani kancelář starosty jsme za dobu mého působení nebyli policií osloveni, v této věci ani v jiné,“ řekl.

Tajemnice Kateřina Černá, která nastoupila po odchodu Žebery, podle svých slov od nástupu řeší nápravu fungování úřadu. Řekla, že vyměnila vedoucí personálního odboru a nastavila dvoustupňový kontrolní mechanismus. Na radnici podle ní byla i hloubková kontrola z magistrátu. Zajíčková dodala, že pochybení na úřadě jsou desítky. „Kostlivců, kteří na nás denně vylézají, je neuvěřitelné množství,“ řekla.

Starostka odmítla jednání o střetu zájmů

Starostka Zajíčková na začátku jednání zastupitelstva prosadila zrušení bodu, který se měl věnovat jejímu střetu zájmů. Zajíčková má ve své gesci školství, jako majitelka soukromé školy si přitom sama pronajímá školní budovu ve správě městské části. Zákon jí umožňuje střet zájmů přiznat a některých hlasování se jednoduše nezúčastnit. V posledním roce ale problém doslova narostl - počet dětí se zvyšuje a kapacita školních budov přestává veřejným školám stačit.

Soukromé Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů starostky Zajíčkové sídlí v budově bývalé ŽŠ Plzeňská od roku 2013. Tehdy o budovu nebyl zájem, dnes je ale v Košířích tolik školních dětí, že musí o místo v nejbližší základce losovat. Gymnáziu se blíží konec desetiletého nájmu, po kterém ale podle smlouvy může požádat o prodloužení na dalších deset let za stávajících podmínek. A zatímco v roce 2013 se Zajíčková alespoň formálně politiky neúčastnila, dnes má v rozhodování radnice hlavní slovo. Její manžel Zdeněk Zajíček byl už v roce 2013 vlivnou postavou pražské ODS.

Na problém upozornila na konci května místostarostka Nadežda Priečinská (TOP 09), která kvůli střetu zájmů starostky Zajíčkové oznámila odchod z veřejné funkce. Senátor za Prahu 5 Václav Láska potom starostku vyzval, aby problém řešila. Poukázal přitom na dva případy střetu zájmů - městská část může, ale nemusí každý rok zvyšovat nájemné podle inflace. V nejbližších letech bude navíc radnice rozhodovat o prodloužení nájmu na nadstandardních deset let.

Bývalý starosta Daniel Mazur (Piráti), kterého loni ve funkci vystřídala právě Zajíčková, navrhl na program usnesení vyzývající radu a starostku k tomu, aby se smlouva s gymnáziem vypověděla a v budově vznikla základní škola. Zastupitelé bod na návrh Zajíčkové hlasy koaličních ODS, ANO, TOP 09, STAN a SNOP 5 z programu stáhli s odůvodněním, že návrh je nedostatečně připravený.

„Dejte mi prosím čas na to, abych to mohla kvalitně, pečlivě a komplexně zpracovat,“ řekla Zajíčková, která má v gesci školství.

Důvody rezignace Priečinské i tak zastupitelé řešili několik hodin.

„Koalice byla velmi nespokojena s vaší prací, s tím, že jste se na radnici vyskytovala sporadicky a s kolegy jste komunikovala minimálně,“ uvedl směrem ke končící političce místostarosta Lukáš Herold (ODS).

Priečinská to popřela s tím, že kvůli střetu zájmů starostky žádala odchod TOP 09 z koalice, ale v klubu převládl opačný názor. Doplnila, že za devět měsíců ve funkci do rady předložila třetí nejvyšší počet předkládaných materiálů, aniž by si nechala platit poradce.

Reklama

Doporučované