Hlavní obsah

Pátrání po komplicích teroristů: britská policie zatkla další dva muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Kde se pohyboval útočník Salmán Abádí před útokem? Zachytily ho bezpečnostní kameryVideo: Reuters

 

Reklama

V souvislosti s teroristickým útokem před arénou v Manchesteru zadržela policie již dvacet lidí. Kvůli útoku v centru Londýna pak časně ráno zatkla dalšího muže.

Článek

Britská policie zadržela v rámci vyšetřování nedávných teroristických útoků v Manchesteru a Londýně další dva muže. Na 38letého podezřelého si počkala na londýnském letišti Heathrow. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Zadržený by mohl mít spojitost s útokem před Manchester Arenou, kde minulý měsíc zavraždil islamistický terorista Salmán Abádí 22 lidí.

„Osmatřicetiletý muž byl zatčen pro podezření z trestných činů proti zákonu o terorismu a zůstává ve vazbě," uvedla manchesterská policie. „Zatčení bylo naplánováno předem a letiště nebylo přímo ohroženo," dodala.

Druhého muže zadržela policie ve východolondýnské čtvrti Ilford. 30letý podezřelý se dostal do hledáčku policie v souvislosti se sobotním útokem v britské metropoli. Je podezřelý ze „zadání, plánování či podněcování teroristického útoku".

22. května po skončení koncertu americké zpěvačky Ariany Grande terorista před Manchester Arenou zabil při bombovém útoku 22 lidí. Dalších více než sto lidí utrpělo zranění. Podle vyšetřovatelů masakr spáchal dvaadvacetiletý Salmán Abádí. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Před dvěma dny policie propustila bez obvinění 23letého muže, jenž byl zadržen 23. května. Celkem dosud policie v souvislosti s vyšetřováním zadržela 19 osob, dvanáct jich ale již propustila bez obvinění.

Video: Svědectví o atentátníkovi z Manchesteru: Netušili jsme, že by toho byl schopný, říká studentka školy, kterou atentátník navštěvoval.

Video: Petra Benešová

Necelých čtrnáct dní po útoku v Manchesteru vraždili teroristé v Londýně. Incident nepřežilo sedm osob a desítky byly zraněny. Atentát se odehrál na mostě London Bridge a v několik set metrů vzdálené čtvrti Borough Market. Trojice útočníků na mostě najela vysokou rychlostí dodávkou do lidí na chodníku a následně útočila noži. Policie atentátníky zastřelila. Také k tomuto útoku se přihlásil Islámský stát.

Video: Kdo útočil v Londýně? Bývalý dělník z londýnského metra, usedlík v Dublinu a mladý Ital.

Video: Reuters

Reklama

Doporučované