Hlavní obsah

Faltýnkův diář: policie zahájila trestní řízení

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

„Skutečný vlastník – já.“ Faltýnkův diář obsahoval i plán, jak by měl činovník Sněmovny skrytě vlastnit firmu.

Reklama

„Uvedenými věcmi se náš útvar zabývá,“ potvrdil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu. Díky obsahu Faltýnkova deníku, který letos na jaře popsaly Seznam Zprávy, policie otevřela nejméně čtyři případy.

Článek

Detaily z mnoha schůzek a různé plány, které si šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek dlouhá léta zapisoval do svého diáře, jsou pro policii zajímavé v případech týkajících se státních zakázek, přidělování dotací, ovlivňování státních úřadů a využívání politického vlivu na pomoc kamarádům.

Už několikaměsíční prověřování – a v některých případech už i vyšetřování – jednotlivých podezření vyplývajících z Faltýnkova deníku potvrdil Seznam Zprávám mluvčí policejní Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej: „Uvedenými věcmi se náš útvar zabývá. Více informací k vašim dotazům poskytovat nebudeme.“

Jaroslav Faltýnek na žádost Seznam Zpráv o vyjádření k policejnímu vyšetřování ani po několika dnech nereagoval.

Policie požádala redakci o některé dokumenty, důkazy a svědectví. Stalo se tak poté, co Seznam Zprávy na jaře popsaly, jak se Jaroslav Faltýnek z titulu své politické pozice prvního místopředsedy a šéfa poslanců ANO zabýval zakázkami i dotacemi či jak v některých případech jeho poznámky odpovídaly tomu, co se později se státními zakázkami dělo.

Nyní se Seznam Zprávy ke čtyřem prošetřovaným částem Faltýnkova deníku vracejí a popisují je i s využitím nových informací.

Případ první: Věděl, jak dopadne obchod

Prvním případem, který policie otevřela, je podivná transakce minoritního podílu ve společnosti ČD – Telematika.

„V tomto případě je vyšetřování nejdál,“ potvrdil Seznam Zprávám zdroj blízký vyšetřování.

Podle informací Seznam Zpráv bylo dokonce už zahájeno trestní řízení, což znamená, že policie už má odůvodněné podezření, že se mohl stát trestný čin.

V tomto případě se spojilo dohromady několik starších podezření. Nejprve si pojďme v krátkosti připomenout, o co v kauze jde.

České dráhy měly v roce 2014 možnost koupit podíl 29 procent akcií ve firmě ČD – Telematika za 198 milionů. Tehdy České dráhy této možnosti nevyužily, a to i přesto, že ČD – Telematika byla a je pro stát velmi strategicky důležitou firmou. Patří jí 3,5 tisíce kilometrů optických kabelů, s nimiž lze budovat třeba vysokorychlostní internet. Tato strategická infrastruktura představuje pro stát i významné bezpečnostní hledisko. Důležitá okolnost je, že v dozorčí radě Českých drah i ČD – Telematika působil Faltýnkův blízký spolupracovník z Agrofertu Milan Feranec, dřívější náměstek ministra dopravy.

Když stát v roce 2014 firmu nekoupil, přešla několika transakcemi až do rukou PPF Petra Kellnera. Klíčovou roli v obchodech sehrál Faltýnkův přítel, miliardář Pavel Hubáček, respektive jeho firma Unicapital.

„Nikdy jsem se nezabýval problematikou prodeje ČD – Telematika. V minulosti byly pokusy spojit mou osobu s touto kauzou, proti tomuto nařčení se ale bráním soudní cestou. Pana Hubáčka znám přes dvacet let, je to můj známý. Obchodně jsem mu ale nikdy nepomáhal,“ odpověděl Jaroslav Faltýnek na dotaz Seznam Zpráv, proč daný obchodní případ řešil.

Faltýnkův deník ale poskytl v kauze zajímavé vodítko. Faltýnkovy poznámky vznikly na jaře 2016.

Foto: Seznam Zprávy

Z Faltýnkova diáře: Poslední řádek směřuje podíl ČD – Telematiky do správných rukou.

Než se obchod odehrál, popsal Faltýnek v diáři docela trefně, jak dopadne. Tedy že místo státu koupí firmu ČD – Telematika Hubáček, který podíl později prodá PPF. A tak se v říjnu 2016 stalo.

Vrchol pozoruhodné transakce se odehrál v letošním roce, kdy stát podíl v ČD – Telematika koupil, ale už ne za 198 milionů, za kolik byl k mání v roce 2014, ale mnohem dráž – za 850 milionů korun.

V tomto kontextu je důležité svědectví, které Seznam Zprávy už dříve také popsaly. Svědectví muže, který pracoval pro miliardáře Pavla Hubáčka a který vypověděl na policii, že byl přítomen předávání peněz mezi oběma muži. Nevěděl ale, za co peníze mohly být.

Faltýnkův deník poskytuje několik dalších vodítek, které by mohly rozmotat finanční vztahy mezi Hubáčkem a Faltýnkem.

Na jaře roku 2019 upozornili Reportéři ČT, že byt, který si pronajímá Faltýnek, koupil jistý Jiří Salajka, zaměstnanec Pavla Hubáčka. Upozornili na to, že byt, který může užívat Jaroslav Faltýnek, ve skutečnosti zaplatil a formálně vlastní právě Salajka, podřízený jeho kamaráda. Už tehdy dávali pronájem bytu do spojitosti s obchodem kolem ČD – Telematika.

V poznámkách, které má redakce k dispozici, je nákup bytu docela podrobně popsán: Než Salajka byt koupil, Jaroslav Faltýnek si napsal finanční rozvahu bytu i s garáží za více než za 11 milionů korun. Ve finanční rozvaze, která měla sloužit pro výběr bytu, si poznamenává jméno Salajka a jeho telefonní číslo.

Seznam Zprávy se na tyto okolnosti zeptaly už před pár dny Jiřího Salajky a Jaroslava Faltýnka. Oba si dotazy odeslané prostřednictvím SMS zpráv přečetli, rozhodli se ale neodpovědět. Dříve souvislost s ČD – Telematika odmítali.

Případ druhý: „Pohlídej mi dotaci“

Dalším případem, který policie vyšetřuje, jsou dotace Ministerstva školství, ve kterých se Jaroslav Faltýnek angažoval. Tentokrát ve prospěch svého dalšího přítele, tenisového bosse Miroslava Černoška.

„Investice do sportu z MŠMT–2016. Prosím pohlídej – jsou na MŠMT žádosti,“ napsal poznámky Černošek, který se k jejich autorství přiznal. Jsou určeny druhému muži hnutí ANO, Jaroslavu Faltýnkovi. A ten si je při schůzce založil do svého diáře. Černošek po něm chtěl, aby mu pohlídal dotaci 30 milionů. A Faltýnek hlídal.

Potkal se kvůli tomu s náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou. K jeho smůle ji v tu chvíli sledovala a odposlouchávala policie, která tudíž zaznamenala i její telefonické hovory s předsedou poslanců ANO Faltýnkem i to, jak potom náměstkyně popisovala průběh schůzek. Faltýnek na ni měl tlačit právě v případě Černoškových dotací.

Foto: Seznam Zprávy

Pohlídej mi dotaci. Tento dokument si Jaroslav Faltýnek přinesl do svého „diáře“ od souseda Miroslava Černoška.

„Faltýnek na mě včera ječel, že mu nevyšel pos*anej Jeseník, a tak jsem se nedala – samozřejmě – a řekla jsem mu, že umím všechno, ale nemůžu obhajovat projekty, které už vypadnou na formální hodnocení… Potom chtěl Prostějov, samozřejmě. Tak ředitelka toho krajského úřadu, co to celou dobu vyřizovala, rezignovala, protože je nový hejtman. Tak zas začíná od nuly, ale hlavně oni nechtějí zaplatit 32 mega, jenom prostě nevědí, kde to mají vzít, to DPH, co už prostavěli,“ říkala Kratochvílová v odposlechnutých telefonátech dnes už bývalému šéfovi Fotbalové asociace ČR Miroslavu Peltovi.

Její případ je v současné době u soudu, a tak si státní zástupce vyžádal od policie dokumenty včetně záznamu z Faltýnkova deníku. U soudu jej pak použil.

Případ třetí: Byznys vymahačů

Dalším prověřovaným případem jsou dopravní zakázky, ve kterých se měl předseda poslaneckého klubu ANO angažovat. Jde o zakázky v Čechách i na Moravě.

Česká část se týká zejména Pražského dopravního podniku. Jak Seznam Zprávy podrobně popsaly, s nástupem Jaroslava Faltýnka začali u zakázek Dopravního podniku vyhrávat jeho blízcí.

Kupříkladu lukrativní zakázku na vymáhání pohledávek DPP z velké části získal jeho blízký kamarád a soused Dalimil Míka. Faltýnek si vedl poznámky k řadě zakázek, které ho zajímaly. Vesměs dopadly tak, že je nakonec získal někdo z jeho okolí.

Než Dopravní podnik vybral advokátní a exekutorské kanceláře, které zakázku získají, Faltýnek si poznamenal, jak bude výběr vypadat.

U jména právní kanceláře, která bude přebírat část pohledávek za černými pasažéry, je vždy poznamenaná i exekutorská kancelář a vedle je jméno strany, kterou zastupuje. Například u Dalimila Míky je poznámka „ANO“.

Foto: Seznam Zprávy

Takto si Faltýnek zapsal, jak se budou dělit zakázky na vymáhání pohledávek.

Dalimil Míka odmítl odpovědět na jakékoli dotazy Seznam Zpráv.

Policejní vyšetřování se týká i zakázek na Moravě. Tady je zase klíčovou postavou Faltýnkův spolupracovník a právník Zdeněk Klapka.

Faltýnkovy poznámky odhalují, jak plánovali ovládnout přerozdělování zakázek v Olomouckém kraji. Což se jim podle všeho podařilo. Poznámky odhalují mechanismus, jak zakázky řídit: „Nad šest milionů je nutno zrealizovat s konkrétní firmou,“ stojí v diáři.

Klapka pak v rozhovoru s reportérem přiznal, že procenta ze zakázek považuje za běžnou praxi. „Deset procent ze zakázky je normální. Nejsme aristokrati,“ tvrdil Zdeněk Klapka.

Případ čtvrtý: Ovlivňování zakázek?

Faltýnkův deník přispěl k tomu, že se policie zabývá i případem, který už dříve formálně odložila. Jde o Faltýnkovo angažmá kolem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Policie zadokumentovala, že se Faltýnek tajně scházel s předsedou Petrem Rafajem a angažoval se v kauze kolem tendru na výběr mýta. Dokonce se setkával s ředitelem jednoho z účastníků tendru Karlem Feixem, ředitelem společnosti Kapsch.

Vzhledem k tomu, že zakázku nakonec vyhrál někdo jiný, policie věc odložila. Faltýnek to později vysvětloval tím, že měl v rámci poslaneckého klubu ANO na starosti dopravu. Andrej Babiš ale popřel, že by kdy Faltýnka přímo pověřil vyjednáváním o mýtu. Ostatně by to ani nemělo smysl. Vítěz měl vzejít z transparentního výběrového řízení, nikoliv z politické dohody.

Faltýnkovy poznámky ale ukázaly, že nešlo jen o mýtný tendr. Angažoval se také v dalším zajímavém obchodu, do kterého ÚOHS zasáhl. Firma Rencar měla smlouvu v pražském dopravním podniku, Jenže ten jí smlouvu vypověděl, zakázku nakonec získala konkurence. Právě o této transakci si Faltýnek dělal poznámky.

Foto: Seznam Zprávy

Na scénu vystoupil z diáře i Jiří Švachula, Faltýnkův člověk v ÚOHS a dnes expolitik ANO obžalovaný z rozsáhlých manipulací při rozdělování veřejných zakázek.

V jedné fázi, kdy si firma stěžovala u ÚOHS, si dokonce poznamenal, že by se měl na věc podívat Jiří Švachula. Ten je v této chvíli kvůli korupčnímu podezření před soudem (státní zástupkyně mu navrhla trest 14 let vězení, soud má rozhodnout v prosinci), ale v době, kdy poznámky vznikaly, byl s Jaroslavem Faltýnkem v častém kontaktu. Byl členem i jedné z rozkladových komisí právě na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Policie proto znovu začala podle informací Seznam Zpráv zkoumat, jak intenzivně do této kauzy zasahoval i Jaroslav Faltýnek.

Případy dál sledujeme.

Reklama

Související témata:

Doporučované