Hlavní obsah

Faltýnek přebíral peníze v hotovosti, vypovídají dva svědci

Foto: Ladislav Křivan / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Druhý muž hnutí ANO Jaroslav Faltýnek má vážný problém. Po důkazech o jeho byznysových schůzkách přichází svědectví o přijímání peněz v hotovosti.

Reklama

aktualizováno •

Seznam Zprávy přinášejí zásadní svědectví, s nímž se seznámila už i policie. Klíč k jedné z událostí nabízejí zápisky v diáři Jaroslava Faltýnka, které už dva týdny reportéři rozplétají.

Článek

„Byl jsem dvakrát u předávání peněz v hotovosti. Předali mu je v nějaké kabele. Kolik přesně to bylo, nevím,“ říká svědek jedné z událostí, jehož identitu Seznam Zprávy znají a který je připraven své svědectví říct i policii.

Podle tohoto člověka peníze souvisely s ovlivňováním zakázek ve prospěch firmy Agrotec.

Další muž, jehož svědectví Seznam Zprávy detailně znají, mluví o situaci, kdy Jaroslav Faltýnek přebíral třikrát peníze v hotovosti v černé kožené brašně od majitele banky Creditas a svého známého Pavla Hubáčka.

Jaroslav Faltýnek i lidé, kteří podle svědectví peníze předávali, na dotaz Seznam Zpráv uvedli, že se nic takového nestalo.

Milion mu zmizel z trezoru

V minulých dvou týdnech Seznam Zprávy podrobně popsaly, jakým způsobem předseda poslanců a donedávna první místopředseda Babišova hnutí Jaroslava Faltýnek zasahoval do rozdělování dotací a do veřejných zakázek.

Ukázalo se, že vytvořil systém, kde se jeho politická moc měnila v moc obchodní. Důležitou otázkou je, proč to dělal? Dělal to pro sebe? Pro hnutí ANO?

V rámci rozplétání jeho poznámek v diáři reportéři mluvili s desítkami svědků, aby našli odpovědi. V některých případech mělo nepochybný prospěch z Faltýnkových obchodů hnutí ANO.

Pojďme se ale podívat ve větším detailu na samotného Jaroslava Faltýnka.

Jeho právník Zdeněk Klapka nás přesvědčoval, že deset procent ze zakázek je běžný a gentlemanský poplatek. I Jaroslav Faltýnek si potom sám ve svých poznámkách označil procenta: pravda, bylo jich dvacet.

Když po zveřejnění prvních textů na Seznam Zprávách Faltýnek sám ve Sněmovně oznámil, že mu jeho mladší syn doma sebral milion korun v hotovosti, naprosto pominul důležitou okolnost: Kde se u něj taková suma v bankovkách vzala?

Jak ukázalo pátrání Seznam Zpráv, s tak velkými penězi v hotovosti Jaroslav Faltýnek – dle výpovědí dvou svědků – do styku vážně přicházel.

Redakce ví o dvou zásadních svědectvích. S výroky jednoho ze svědků se už seznámila i policie, druhý je rovněž ochoten svědčit, bude-li to policii zajímat.

Svědek č. 1: Hotovost v černé kožené brašně

První svědectví přináší člověk, který byl přítomen situaci, kdy Jaroslav Faltýnek před několika lety opakovaně přebíral brašnu s penězi. Redakce Seznam Zpráv identitu tohoto člověka zná, kvůli jeho bezpečnosti ji však neuvádí.

Z vícero zdrojů redakce Seznam Zpráv zjistila, že výpovědí tohoto svědka disponuje policie už od roku 2016. Muž jí detailně popsal opakované schůzky mezi Jaroslavem Faltýnkem a olomouckým miliardářem, majitelem skupiny Unicapital a banky Creditas Pavlem Hubáčkem.

Schůzky se odehrávaly například v pražské restauraci Blue Wagon, která patří brněnskému podnikateli a donedávna náměstkovi brněnského primátora Richardu Mrázkovi (ANO) nebo v brněnské vinárně Garage Wine, kterou zase dříve provozoval Jiří Švachula (původně také činovník brněnského ANO, dnes stojí před soudem jako obžalovaný za korupci).

Zmíněný svědek, jehož identitu redakce zná, policii popsal situace, kdy Jaroslav Faltýnek od Pavla Hubáčka přebíral vysoké částky peněz v hotovosti, uložené v černé kožené brašně. Podle něj šlo celkem o tři předání v letech 2015 až 2016, tedy v době, když už byl Faltýnek prvním místopředsedou a šéfem poslanců Babišova hnutí.

Při jedné ze schůzek, kterou popsal detailně, viděl svědek zmíněnou brašnu plnou pětitisícovek přelepených páskou. V kufru svého vozu ji k restauraci Blue Wagon přivezl Pavel Hubáček.

Foto: Profimedia.cz

Druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek v doprovodu miliardáře a majitele banky Creditas Pavla Hubáčka se v červenci 2019 vítá s Monikou Babišovou na party během filmového festivalu v Karlových Varech.

Po několika hodinách strávených uvnitř restaurace si podle svědka obsah brašny odvezl ve svém voze Jaroslav Faltýnek.

O svědectví tohoto klíčového muže ví i Karel Škácha, ředitel Nadačního fondu proti korupci. „Víme to už dlouho. Zmíněného svědka známe,“ uvedl Škácha.

Podle něj se svědectví jeví jako důvěryhodné, byť jasný důkaz o předávkách peněz po pěti letech chybí. „Z hlediska časové posloupnosti to ale sedí, jak to svědek popsal,“ říká Škácha. Dodává, že zmíněný svědek však neví, k čemu peníze v hotovosti měly sloužit.

Redakce Seznam Zpráv svědka kontaktovala, vzkázal, že se v současné době do médií vyjadřovat nechce.

Jak už ale bylo řečeno, jeho svědectví má k dispozici také policie. Svědek na policii dokonce vypovídal opakovaně, z neoficiálních informací vyplývá, že muži zákona jeho výroky brali vážně. O tom svědčí mimo jiné i fakt, že na základě jeho výpovědi už obvinili bývalého policistu L. M. za to, že bankéři Hubáčkovi zajišťoval takzvané lustrace, tedy informace z policejních databází.

Na popisované předávky peněz v letech 2015 a 2016 se redakce ptala i Pavla Hubáčka a Jaroslava Faltýnka. Oba muži popřeli, že by k něčemu takovému došlo.

„Je to nesmysl,“ reagoval v SMS stručně Faltýnek. Nikdo od policie se jej prý na to ani nikdy neptal.

„Je to naprostý nesmysl. Policie se na mě vůbec neobrátila,“ reagoval obdobně i miliardář Hubáček.

Vysvětlení, proč se policie doteď neptala, může být mimo jiné v tom, že kurýr sice popsal předání peněz, neví ale, za co ty peníze byly.

„V obecné rovině vám mohu sdělit, že náš útvar vedl prověřování,“ uvádí mluvčí Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem Jaroslav Ibehej. „Následně byla věc dílem ‚stíhána‘ (viz policista L. M., pozn. red.), dílem ‚odložena‘. Více informací však poskytnout nemůžeme.“

Poznámky ve Faltýnkově diáři, které Seznam Zprávy v posledních týdnech analyzovaly, jisté vodítko poskytují. Ve stejné době, kdy svědek popsal předávání peněz, se Jaroslav Faltýnek zajímal o prodej firmy ČD – Telematika, kterou navzdory původním plánům ANO nekoupil v roce 2016 stát, ale právě miliardář Hubáček.

Poznámky vložené do Faltýnkova diáře týkající se prodeje Jaselských kasáren v Brně. „Musí doběhnout soud!" připsal si Faltýnek do pravé části listu, který mu předal některý ze zájemců se vzkazem: „Chceme se s Mrázkem dohodnout!" (Mrázek byl náměstek brněnského primátora za ANO a Faltýnkův spojenec, pozn. red.)

V téže době podle poznámek v diáři skupina kolem Faltýnka pomáhala Pavlu Hubáčkovi se získáním pozemků v Brně. Jak se to mělo stát, je uvedeno v poznámkách vložených v diáři, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

Týkalo se to takzvaných Jaselských kasáren v brněnské čtvrti Královo Pole (mimochodem pozemku a objektu, kde se natáčely Četnické humoresky).

Kromě Pavla Hubáčka je v tomto případě klíčová další postava – bývalý náměstek brněnského primátora Richard Mrázek (ANO). Ten měl jako Faltýnkův spolupracovník prodej pozemků blokovat pro Pavla Hubáčka.

„Potřebuji, aby se Mrázek dohodl,“ stojí ve Faltýnkových poznámkách. Papír A4 je popsán jinou rukou než Faltýnkovou, Faltýnek si k dokumentu udělal své poznámky.

Mrázek odmítl Seznam Zprávám odpovědět na jakékoli otázky. „Nemám zájem,“ ozvalo se z reproduktoru u vstupních dveří jeho brněnského bytu.

Hodnota pozemku, o kterém je řeč, respektive projektu, který zde měl stát, je jedna miliarda korun. To, že se Faltýnkova skupina o projekt zajímala, potvrdil Seznam Zprávám i původní majitel – podnikatel Dušan Novotný.

Dobře si vzpomíná na jednání s náměstkem Mrázkem. „Řekl mi, že když se nedomluvím s Creditasem a Hubáčkem, nepostavím nic,“ řekl Dušan Novotný.

Následně skutečně jednal i s Pavlem Hubáčkem. Podle jeho slov mu Hubáček nabídl minimální cenu.

„Zjistil jsem, že to opravdu nemá cenu, a tak jsem celý projekt prodal někomu jinému,“ říká Novotný. Dodává, že celou situaci vnímal jako vydírání. A pravdou je, že „úspěšné“: když se nedomluvili, nepostavil nic.

Pavel Hubáček potvrdil, že s Novotným jednal. Vydírání ale odmítl. „To není pravda. Ten obchod mne moc nezajímal. To já jsem ho poslal za Mrázkem,“ uvedl Hubáček.

Potvrdil tak, jak blízký si byl s Faltýnkovou skupinou v době, kdy svědek viděl opakované předávání peněz.

Svědek č. 2: Byl jsem dvakrát u předávání peněz

Výpověď dalšího svědka, potvrzujícího přebírání peněz v hotovosti Jaroslavem Faltýnkem, policie do této chvíle neměla.

Tento svědek, jehož identitu redakce Seznam Zpráv, říká: „Byl jsem dvakrát u předávání peněz v hotovosti. Předali mu je v nějaké kabele. Kolik přesně to bylo, nevím.“

Obě situace podle tohoto svědka souvisely s ovlivněním státních zakázek pro firmu Agrotec. Peníze podle něj přivezl osobně jeden z ředitelů, Martin Rada. Svědek uvádí, že vše se odehrálo za zády Andreje Babiše.

„On okrádá i jeho, Babiše,“ říká se smutným pobavením v hlase.

Ředitel Agrotecu Martin Rada na dotaz Seznam Zpráv popřel, že by Jaroslavu Faltýnkovi předával peníze. „To je nesmysl,“ prohlásil. Pak ale znejistěl: Na otázku, jestli by mohl vysvětlit, co to bylo za peníze, odpověděl, že to vysvětlit nemůže. „Zeptejte se pana Faltýnka,“ řekl rozčileně a položil telefon.

Firma Agrotec, spadající do Andrejem Babišem vybudovaného impéria skupiny Agrofert, přitom není pro Jaroslava Faltýnka neznámým prostředím. Od roku 2006 do dubna 2014 stál v čele hustopečského podniku, který je českou jedničkou na trhu pozemní techniky, jako předseda představenstva. Půl roku se tato jeho funkce dokonce překrývala s jeho prvním poslaneckým mandátem, který získal ve sněmovních volbách v říjnu 2013.

Vyšetřování společnosti Agrotec bylo jednou z vůbec prvních kauz, která se kolem osoby tehdejšího ministra financí Andreje Babiše objevila - to se psal rok 2014. Kvůli manipulacím s tendry na České poště figuroval Agrotec mezi obviněnými, soud jej zprostil obžaloby.

Případy z Faltýnkova diáře

Seznam Zprávy zmapovaly byznysové vazby druhého muže hnutí ANO. Reportéři v minulých měsících promluvili s řadou svědků a Faltýnkových souputníků. Podařilo se jim tak získat i ztracený Faltýnkův „diář“, soubor obsahující jeho poznámky z řady obchodních jednání. Informace dotýkající se věcí veřejného zájmu následně redakce ověřovala u mnoha zdrojů a porovnávala s dostupnými daty. Vznikla tak série reportáží odkrývající odvrácenou tvář pravé ruky Andreje Babiše.

V sérii článků už jsme publikovali:

1. část: Skutečný svět vládního šéfposlance

2. část: Faltýnek zařizoval na školství 30 milionů pro souseda

3. část: Do boje o reklamu povolal Faltýnek Švachulu

4. část: „Pověřilo mě předsednictvo ANO,“ hájí své kroky Faltýnek

5. část: „Krnáčová je neřízená střela. Paktuje se s Křetínským“

6. část: Faltýnek řídil byznys vymahačů

7. část: 10 procent ze zakázky je normální

8. část: Jak se dostalo zlaté vejce Českých drah k miliardářům

Reklama

Doporučované