Hlavní obsah

Skutečný svět vládního šéfposlance: Faltýnka odhaluje jeho vlastní „diář“

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Jak vlastnit firmu, aby se o tom nevědělo: SRO. Vlastní AKCIE 33 %. Skutečný vlastník - já, zapsal si šéfposlanec hnutí ANO.

Reklama

Seznam Zprávy získaly soubor poznámek a zápisů předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Víme, jak lobboval za dotace pro své známé, ovlivňoval zakázky anebo jak dělal vlastní obchody, aby to nebylo vidět.

Článek

Před týdnem byl Jaroslav Faltýnek na Hradě, aby jako předseda poslaneckého klubu vládního hnutí ANO informoval prezidenta o vývoji kolem volebního zákona.

V té době však už věděl, že ho veřejnost už brzy neuvidí jako politického lídra, ale nahlédne do jeho pravého světa.

Rozkrývá ho soubor jeho vlastnoručních zápisů a poznámek, které se Seznam Zprávám podařilo v uplynulých měsících získat. Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO o něj přišel zřejmě kvůli vlastní nepozornosti, nepořádnosti, nebo snad kvůli obojímu.

Z listů popsaných Faltýnkovým rukopisem redakce na schůzkách v parcích nebo ve sdílených kancelářích poskytujících anonymitu poskládala příběhy, které vyprávějí o nejrůznějších zákulisních hrách jednoho z nejvlivnějších mužů z bezprostředního okolí premiéra Babiše.

Jaroslav Faltýnek to všechno během minulého týdne pochopil.

Že jsou záznamy pravé, nevyvracel. „Jako osoba politicky činná jsem v kontaktu s řadou lidí, kteří za mnou přicházejí s různými typy sdělení a jejichž důvěryhodnost je značně kolísavá. Pokud si některá z těchto sdělení heslovitě poznamenám, nelze z toho vyvodit, že jde o zachycení reálného stavu, natož pravdivého obrazu o skutečnosti,“ reagoval na zjištění, že jeho poznámky jsou už nyní veřejné.

Foto: Seznam Zprávy

List z Faltýnkova „obchodního diáře“. Skutečný vlastník - Já, zapsal si do něj.

Manažerský opční program

Faltýnkův „obchodní diář“ má podobu mnoha ručně i strojově popsaných stránek, většinou volně ložených listů papíru formátu A4.

„SRO - vlastní AKCIE 33 procent. Kmenové listy (akcie na doručitele),“ zní jedna z poznámek a ta další působí až legračně: „Skutečný vlastník - Já.“

Jak rozpleteme dále, obě stručné noticky patří k plánu, jak by měl činovník Sněmovny skrytě vlastnit firmu, aby se to nekřížilo s pověstí a činy významného politika vládního hnutí. Na celé další straně kvůli této věci spřádá premiérův spolupracovník postup, jak to udělat, aby navenek vlastnil firmu někdo jiný než Jaroslav Faltýnek, a jak to zařídit, kdyby ji Jaroslav Faltýnek chtěl jednou vlastnit viditelně nebo získat majoritní část.

„Příběh - manažerský opční program. Řešení - přes navýšení základního kapitálu, základní jmění je cca 2 mil.“ Poznamenal si Faltýnek rafinovaný plán.

Video: Jak reagovali na zjištění Seznam Zpráv Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek.

Máme Faltýnkův „diář“. Co na to řekl Andrej Babiš? Faltýnek ujel.Video: Kristina Ciroková

Pohlídej mi dotaci

Podobných plánů jsou papíry s Faltýnkovými zápisky plné. Všechny se týkají byznysu, zakázek, dotací. O politice, politických projektech či snad o problémech volebního zákona není na desítkách listů poznámka žádná.

Když ho s tím redakce konfrontovala, Jaroslav Faltýnek opakovaně řekl, že si občas poznamenával nesmysly.

Někdy možná ano, ale politikův deník, poznámky či záznamy, či jak tomu budeme říkat, se s realitou shoduje neúprosně. Jen v některých případech dosud nikdo netušil, že za kauzami, které vyvolaly politické aféry či dokonce policejní vyšetřování, stál právě muž považovaný za pravou ruku premiéra Babiše.

Díky papírům popsaným Faltýnkovým písmem kupříkladu víme, jak jeden z nejvlivnějších politiků pomáhal svému kamarádovi, sousedovi z Prostějova a jednomu z hlavních hráčů sportovního byznysu Miroslavu Černoškovi k dotacím.

„Pohlídej mi dotaci,“ stojí na papíru A4, který si, jak redakce ověřila, přinesl Jaroslav Faltýnek od Černoška. K tomu je připojen podrobný popis, o jakou podporu z veřejných peněz se jedná.

V reálu šlo o dotaci ve výši 30 milionů a o postup, který je samozřejmě přinejmenším na hraně zákona. O dotacích se totiž rozhoduje mezi úředníky, podle daných pravidel, a politici do rozhodování nemají co zasahovat. Právě za podobné ovlivňování dotací, které vyplynulo z Faltýnkova „diáře“, dnes policie stíhá Miroslava Peltu a Miroslava Janstu.

Foto: Seznam Zprávy

Fragment úkolů, které si přinesl Faltýnek od Miroslava Černoška kvůli sportovním dotacím. Prosím pohlídej, čteme na předposledním řádku.

Podobně ze získaných zápisků vyplynulo, jak Jaroslav Faltýnek dopomáhal k lukrativním smlouvám v pražském dopravním podniku.

Jde o firmu Big board, kterou vede další Faltýnkův známý, a z veřejných zdrojů - z povinných přiznání sponzorů a darů politických stran - přitom víme, že tato firma potom poskytla v kampani před dalšími parlamentními volbami hnutí ANO obří slevu. Za billboardy v hodnotě zhruba 56 milionů zaplatilo vládní hnutí deset. Zbytek ušetřila stranické pokladně 70procentní sleva. A to mluvíme jen o jedné kampani.

Zda byly slevy odměnou za pomoc se zakázkami, nevíme, výše uvedená fakta ale zkrátka taková jsou.

Svědek: Šlo mu jen o byznys

„Jaroslav Faltýnek funguje tak, že spolupracuje s řadou blízkých lidí, se kterými se potom jednou za čas srovná, vždy se snažil pomáhat svým kamarádům. Šlo mu jen o byznys,“ popisuje osobní zkušenost s předsedou poslaneckého klubu ANO jeden z řady zdrojů, s nimiž Seznam Zprávy dlouhé týdny Faltýnkův „diář“ rozplétaly.

Podmínkou, aby citovaný zdroj o Faltýnkovi promluvil, byla ochrana jeho identity. Redakce ovšem zároveň disponuje souhlasem hovor se svědkem nahrát s tím, že je případně ochoten své svědectví zopakovat policii.

Svědectví, jak šéfposlanec hnutí ANO dostává zadání od svých „přátel“ a ta potom plní, korespondují i se záznamy v „diáři“. Ty navíc popisují, jak podnikatelé za Faltýnkem chodí řešit jednotlivé kauzy, dotace nebo se dokonce chodí ptát, zda se mohou účastnit jednotlivých výběrových řízení.

„Šel jsem se zeptat jestli se mohu účastnit výběrového řízení na makléřské služby, dozvěděl jsem se, že se zakázky rozdělují podle politického klíče,“ popsal redakci podnikatel Martin H., proč za předsedou poslanců přišel - jak jsme se dočetli v „diáři“ - do kanceláře v Poslanecké sněmovně.

Mimochodem - nabídku nepodal, neboť říká, že když Faltýnek rozhodne, že ne, nemělo by to smysl.

Jaroslav Faltýnek toto konkrétní jednání ani jemu podobná principiálně nepopírá. Tvrdí jenom, že zákon neporušoval.

„Žádná taková věta ode mě nikdy nezazněla a ani zaznít nemohla. Pokud to tvrdí pan H., pak to bude nejspíš tím, že jsem mu naopak nevyšel vstříc, protože jsem ani nemohl. Občas za mnou chodí lidé i s prosbou o pomoc v tématech, která jsou mimo mé kompetence, ale já je buď odkážu na kompetentní lidi, nebo jim rovnou řeknu, že to nelze. To bude i tento případ,“ řekl Jaroslav Faltýnek redakci.

Foto: Seznam Zprávy

V poznámkách najdeme i jméno někdejšího činovníka hnutí ANO Jiřího Švachuly, který je momentálně kvůli obžalobě z rozsáhlé manipulace se zakázkami před souderm.

Akce firma. Akcie: já

Aby bylo rozsáhlé a opakované využívání politického vlivu předsedy poslaneckého klubu ANO popsáno, přinese redakce Seznam Zpráv v dalších dnech podrobné informace o několik případech, které byly vyčteny z bohatých poznámek a poté na mnoha schůzkách zdokumentovány.

Předtím malou ochutnávku: Krátce se vraťme k už zmíněnému Faltýnkovu plánu tajně vlastnit firmu. Nasnadě je totiž několik otázek: Šlo jen o snění Jaroslav Faltýnka, nebo o skutečný plán? A povedlo se?

Seznam Zprávy dohledaly, že Faltýnkovu popisu z poznámek odpovídá transakce, která se připravovala v roce 2016. Když totiž na papír poznamenává, jak bude skrytě vlastnit 33 procent ve firmě, připojuje, že firmu bude mít společně se zdravotnickým gigantem Agel. A k tomu si poznamenal také jméno - „T. Uvízl“.

Tomáš Uvízl byl opravdu manažerem společnosti Agel a s Jaroslavem Faltýnkem se zná, oba ostatně pocházejí z Prostějova. A také do věci zapadá, že v polovině roku 2016 se v Agelu opravdu řešil nákup firmy, který Tomáš Uvízl navrhoval. Šlo o společnost Medihope, jež provozovala svou praxi v nemocnici, již v té době Uvízl řídil. Parametry obchodu přesně odpovídají v poznámkách uvedené Faltýnkově představě.

„Známe se tak, že když se potkáme, pozdravíme se. Nevím, jestli jsme spolu v té době mluvili. Možná, měl snad někoho nemocného v nemocnici, kterou jsem řídil,“ říká nyní Tomáš Uvízl.

Tvrdí ale, že s Babišovým politikem nákup firmy přímo neřešil. „Jestli měl takový plán, třeba si mne tam poznamenal, aby o tom se mnou mluvil,“ reagoval manažer na otázku, jak si vysvětluje, že se jeho jméno ve Faltýnkových poznámkách objevilo.

Také Jaroslav Faltýnek popřel, že by o skrytý podíl ve firmě usiloval, i když mu redakce poslala přesný přepis jeho vlastních poznámek se žádostí o vysvětlení. Co tedy myslel poznámkou: „Skutečný vlastník - Já?“

Jaroslav Faltýnek odpověděl, stroze, ale dotaz obešel. „Já nepodnikám. Žádnou společnost jsem nikdy nevlastnil přiznaně ani skrytě, a ani jsem to neplánoval.“

Důvod jeho odmítavé odpovědi však může být ten, že podle zjištění Seznam Zpráv z transakce nakonec sešlo, vedení Agelu ji považovalo za nevýhodnou.

Článek vznikl s přispěním Ondřeje Koutníka.

Reklama

Související témata:

Doporučované