Hlavní obsah

Soudce, kterého zadržela policie, měl na starosti velké drogové případy

Mluvčí Vrchního soudu v Praze Simona Heranová informuje novináře o zadrženém soudci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Národní centrála proti organizovanému zločinu v úterý ráno zasahovala na pražském vrchním soudu.

Článek

„Náš útvar dnešního dne zadržel jednoho soudce Vrchního soudu v Praze. Víc informací nyní poskytovat nebudeme,” sdělil ČTK mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Jde o soudce Ivana Elischera, který měl na starosti případy z trestní agendy, podle ČTK jde zejména o závažné drogové kauzy. Z programu soudu uvedeného na webových stránkách lze vyčíst, že ještě v pondělí dvě takové kauzy rozhodoval.

Policie Elischera podle informací Seznamu zadržela nikoliv kvůli jednomu, ale více případům.

Mluvčí vrchního soudu Simona Heranová pak agentuře ČTK řekla, že Ivan Elischer nebyl zadržen v soudní budově.

Předseda vrchního soudu Jaroslav Bureš Seznamu řekl, že policie přišla se soudním povolením a prohledala Elischerovu kancelář.

Video: Prohledali jeho kancelář, řekl předseda soudu

Jaroslav Bureš k zadrženému soudci na pražském vrchním soudu.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Soudce podle Bureše zatím nebyl obviněn. „Jsou tam nějaká podezření,” uvedl s tím, že neví, čeho se týkají.

Uvedl však také, že navrhne Elisherovo dočasné zproštění z funkce, pokud se ukáže, že jde o závažné provinění.

Než začal Ivan Elischer pracovat na vrchním soudu, působil u Krajského soudu v Ústí nad Labem. Zatím není jasné, zda důvodem jeho zadržení byla činnost v Ústí či Praze.

U ústeckého soudu měl také na starosti velké trestní případy. Byla to třeba medializovaná kauza vraždy pětiletého chlapce, za kterou v roce 2008 odsoudil na 20 a 24 let vězení jeho matku a jejího přítele.

Ivan Elischer řešil také případ podvodů s dotacemi od Ministerstva pro místní rozvoj. Peníze využívaly obce na Ústecku k opravě škod po velké vodě, avšak policie zjistila, že v inkriminované době u nich žádné mohutné srážky nebyly.

U vrchního soudu působí Ivan Elischer od roku 2013. Podle předsedy soudu Jaroslava Bureše přišel na vrchní soud původně na stáž, na kterou soud soudce krajských soudů povolává. Po stáži pak na vrchním soudu zůstal.

Podle zákona o soudech a soudcích lze soudce za činy spáchané v souvislosti s výkonem funkce trestně stíhat nebo vzít do vazby jen se souhlasem prezidenta. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček nekomentoval, zda se nějaké podobné rozhodnutí chystá. „V tuto chvíli nemám v této věci žádné sdělení,” řekl.

Reklama

Doporučované