Hlavní obsah

Policista zasažený bleskem opustil nemocnici. „Cítím se výborně,“ řekl

Foto: Unsplash

Ilustrační fotografie.

Reklama

Lékaři Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie Fakultní nemocnice Ostrava dnes propustili do domácího léčení pětatřicetiletého policistu, kterého na konci července zasáhl v Beskydech blesk.

Článek

„Muž je ve velmi dobrém zdravotním stavu a jeho další hospitalizace už proto nebyla nutná,“ uvedla za nemocnici Iva Piskalová z FNO.

Dva policisty zasáhl blesk v neděli 26. července odpoledne nedaleko Starých Hamrů na Frýdecko-Místecku. Jeden z nich byl vážně zraněn. Neštěstí se stalo v době, kdy měli policisté službu v terénu. Podle dřívějšího vyjádření záchranářů čtyřiatřicetiletého muže energie blesku odhodila a pravděpodobně ztratil na nějakou dobu vědomí. Později však dokázal začít poskytovat spolu se svědky první pomoc svému o rok staršímu kolegovi, který byl po události v bezvědomí. Zraněného policistu, který utrpěl i popáleniny, přepravil do nemocnice vrtulník.

Jak už dříve upřesnila Horská služba, blesk udeřil do Speciální pořádkové jednotky, když během výkonu služby přeparkovávala čtyřkolku.

„Využiji této příležitosti, abych poděkoval kolegovi i náhodným kolemjdoucím, kteří mi poskytli první pomoc přímo na místě. Obrovský dík patří posádce vrtulníku a pak týmu Kliniky anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Ostrava. To, že existuje popáleninové centrum, jsem sice věděl, ale že jednou budu jeho pacientem, mě nikdy nenapadlo. Cítím se výborně a uvědomuji si, že k rodině se mohu vrátit jen díky profesionálně poskytnuté pomoci,“ uvedl při propuštění optimisticky naladěný muž.

„Je to velmi vzácný případ. Řekl bych, že to byl souběh příznivých okolností jak přírodních, tak lidských. Pacienta jsme probudili 24 hodin po zásahu. Komunikoval, byl orientovaný, a proto jsme jej mohli přeložit na standardní jednotku Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie,“ uvedl primář Kliniky anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny Jan Jahoda.

Fakultní nemocnice Ostrava přijme ročně průměrně jednoho člověka po zásahu bleskem. Většina z nich má trvalé následky.

Reklama

Doporučované