Hlavní obsah

Policisté podváděli na pokutách, přilepšili si o 68 tisíc korun

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) rozšířila trestní stíhání dvěma olomouckým policistům za obohacování se na pokutách. Policisté se podvodů dopouštěli déle, než si inspekce původně myslela.

Článek

Policisté si podle inspekce vytipovávali řidiče, kterým uložili pokutu v takové výši, aby byla akceptovatelná a řidiči ji mohli zaplatit na místě. Povinné položky do pokutového bloku zapsali standardní propisovací tužkou, výši uložené pokuty ale zaznamenali perem, jehož inkoust je možné vymazat. Jeden z dílů protokolu pak policisté odevzdali pachateli přestupku s původní částkou. U dílu, který se odevzdává nadřízenému, částku smazali a přepsali ji za nižší. Rozdíl si pak nechali.

GIBS o případu informovala již loni na podzim, zjistilo se však, že policisté se trestné činnosti dopouštěli déle, a navýšil se tak počet poškozených i částka, o kterou se obohatili. Oba obvinění způsobili škodu ve výši téměř 68.000 korun, uvedla dnes ve zprávě GIBS.

GIBS původně uvedla, že policisté se od října roku 2018 do loňského července obohatili nejméně o 6500 korun. „Detailním vyšetřováním bylo zjištěno, že se policisté trestné činnosti dopouštěli již od ledna 2018 až do srpna 2019. Počet poškozených se tedy navýšil a zvýšila se i částka, o kterou se oba příslušníci obohatili společně ve více než 130 případech,“ uvedla GIBS. Inspekce již dříve potvrdila, že mužům hrozí za zneužití pravomoci úřední osoby a zpronevěru až pětiletý trest vězení nebo zákaz činnosti.

Reklama

Doporučované