Hlavní obsah

Policisté sbírali kompromitující materiály na Chovance a Tuhého, pak je dávali novináři

Údajná nahrávka měla dokazovat, že do obsazování postů v policii promlouvá politikaVideo: Josef Mačí, archiv

 

Reklama

Zmíněným novinářem je Marek Přibil, tehdy pracující v MF Dnes. Se zjištěním přišel Český rozhlas.

Článek

Kompromitující materiály na ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a policejního prezidenta Tomáše Tuhého shromažďovala skupina bývalých i současných policistů. Sesbírané informace pak předávala dnes už bývalému novináři MF Dnes Marku Přibilovi. Zprávu přinesl Český rozhlas.

Sám Přibil se ale na svém Facebooku ohradil. „Nevím, o jakém kompru na Chovance pan Kroupa hovoří. Šlo o práci pro noviny, byť ten článek nakonec nevyšel. Toto je jeho koncept, který jsem posílal editorovi MF DNES Suchomelovi. A i když článek nevyšel, vypovídal jsem kvůli němu na GIBS, kde jsem odevzdal telefon," napsal Přibil v příspěvku, který doplnil náhledem komunikace s editorem i plným zněním inkriminovaného článku.

Přibil spolupracoval podle Kroupy hlavně se Stanislavem Hájkem, který dříve pracoval na policejním útvaru a jeho úkolem bylo i nahrávat odposlechy. Od policie odešel poté, co se zjistilo, že má kontakty na lobbisty. Prostřednictvím Hájka se Přibil seznámil i s dalším bývalým policistou Milanem Večeřou.

Anonymní skupina Julius Šuman zveřejnila na Twitteru nahrávky Přibila a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Dvojice v nich spolu mluví o materiálech na ministra Chovance. Údajná kompromitující nahrávka měla Chovance usvědčovat z toho, že na významná místa u policie vybírá lidi podle politického klíče.

Reklama

Související témata:

Doporučované