Hlavní obsah

Politici a obchod s bídou. Za holobyt 1+1 si účtují 4 tisíce na osobu

Místo, kde byste nechtěli bydlet. Ale nájmy jsou tu vyšší než jinde - platí to totiž stát.Video: Václav Dolejší, Michaela Ryšavá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sami politici, především ti lokální, na systému sociálních dávek často profitují. Našli jsme je v Děčíně, Ústí nad Labem, v Brně nebo Ostravě.

Článek

Obchod s chudobou. Fenomén, u něhož všechny politické strany slibují, že s ním zatočí.

Proč se jim to nedaří?

Sami politici, především ti lokální, na systému často profitují. Reportéři pořadu Sněmovní 4 je našli v Děčíně, Ústí nad Labem, v Brně nebo Ostravě.

Například otřesné podmínky, ve kterých žijí sociálně slabí občané už léta v domě v Zelené ulici v Děčíně, se řeší roky. Na místě se bylo podívat několik ministrů, situace se ale nelepší.

Majitelem objektu, na němž je na první pohled zjevné, že nenabízí standardní komfort bydlení, je děčínský podnikatel a také člen místní organizace sociální demokracie Petr Trabalka.

V Děčíně vlastní i další domy.

Cenové relace zjišťujeme telefonickým dotazem do Trabalkovy firmy.

„Všechno je 1+1, záleží na počtu osob,“ říká hlas ve sluchátku. „V průměru 4 tisíce na osobu,“ dodává.

Zda patří právě podnikateli a členovi ČSSD, nevíme - potkat se s panem Trabalkou se přes opakovanou snahu nepodařilo. Reportéři ho sice stihli na telefonu, ale požadavek o schůzku kvůli zaneprázdnění odložil. A pak už zůstaly jenom přísliby jeho asistentky, že vzkaz se žádostí o setkání svému šéfovi připomene.

Sociální demokraté o Trabalkovi vědí a už mu doporučili, aby stranu opustil.

„Je to problém, který mě trápí,“ řekl Seznamu přímo před domem v Zelené ulici v Děčíně nový místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna. „Kromě toho, že obchod s chudobou existuje, jde o to, že můj stranický kolega využívá naplno možnosti zákona,“ uvedl.

A i když přiznává, že se jeho stranický kolega nedopouští ve svém podnikání s bídou protiprávního jednání, není prý obhajitelné, aby ČSSD měla takového člena.

„Budou volby, komunální, a my nechceme takový problém,“ říká poslanec Sněmovny o obchodu s chudobou, ale i o podnikání člena své strany.

Více v reportáži pořadu Sněmovní 4 v úvodu tohoto článku.

Reklama

Doporučované