Hlavní obsah

Benešová: Vyšší trest za znásilnění nic neřeší, musíme se věnovat osvětě

Přímý přenos ze Sněmovny.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Probíhá mimořádná schůze, na níž poslanci řeší zpřísnění trestů za násilné chování vůči ženám a dalším možným obětem. Sledujte ji živě na Seznam Zprávách.

Článek

Podnět k mimořádné schůzi k trestání násilí na ženách vznikl poté, co vypukla kauza již bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho, jehož obvinilo několik žen ze sexuálního obtěžování a násilí.

Podnět ke schůzi ohlásila poslankyně hnutí ANO Barbora Kořanová, která uvedla, že se jí jako ženy a matky dvanáctileté dcery případ hluboce dotýká. Chtěla vyvolat debatu o této problematice. Žádný konkrétní návrh zákona, který by poslanci případně mohli ke zpřísnění sankcí využít, návrh programu neobsahuje.

„Zazní i některé konkrétní návrhy, některé možná vyvolají diskusi a obavy, že by do budoucna mohly být zneužitelné,“ řekla ke schůzi poslankyně Helena Válková (ANO), jež chce v červenci uspořádat ve Sněmovně k právním otázkám sexuálního násilí odborný seminář. „Příští Sněmovna bude tuto problematiku komplexně řešit. Nejsme pro zvyšování sazeb, ale pro využívání těch stávajících. Máme vysoké sazby, ale soudy je nevyužívají,“ upozornila.

Kořanová uvedla, že u Feriho ctí presumpci neviny, za skandální však označila výroky jeho spolustraníků, poslance Karla Schwarzenberga a senátora Tomáše Czernina, kteří případy bagatelizovali. „Po zmíněných výrocích se Sněmovna musí jasně postavit a dát obětem jasný signál, že jakákoliv bagatelizace takových skutků je nepřijatelná,“ dodala Kořanová.

K případu Feriho se vyjádřil i její stranický kolega, poslanec a gynekolog Miloslav Janulík, který se do Feriho a jeho bývalých kolegů opřel. „Vybrali jste si jedince zjevně nezralého, udělali jste z něj modlu a on tu odpovědnost zřejmě neunesl. Někde jsem četl, že kdyby to neprasklo, ten člověk se mohl stát advokátem,“ uvedl a naznačil, že legislativa do budoucna bude muset v případě sexuálního násilí doznat nějakých změn.

„Zákonodárce v minulosti nepočítal s tím, že budou existovat chemické látky, které někomu nasypete do pití a zajistíte si jeho bezbrannost. Ti lidé mnohdy nemají ani paměťovou stopu, bezmoc je i mentální, s tím se nikdy nepočítalo. Teď jsou běžně dostupné takové látky, které vás zbavují možnosti na cokoliv reagovat, ani si to nebudete pamatovat. Využíváme je v medicíně a jsou lehce zneužitelné,“ upozornil.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) poslancům připravila srovnání výše trestů za znásilnění v Česku a v evropských zemích. „Za klasické znásilnění u nás hrozí 2 až 10 let odnětí svobody. Podle německé úpravy je to 6 měsíců až 5 let, dánská úprava 0 až 8 let, belgická 5 až 10 let, švédská 2 až 6 let, rakouská 2 až 10 let, tedy stejně jako u nás, a lotyšská 4 až 10 let. Mám proto za to, že není dán důvod, aby se zvyšovaly sazby. Jsme plně v normě a patříme dokonce k těm přísnějším státům,“ řekla poslancům.

Benešová v souvislosti s tím upozornila také na to, že Česku je dlouhodobě vytýkáno, že patří k zemím s největším počtem vězněných. „Zvýšení trestních sazeb za znásilnění jde proti moderním trendům trestní politiky zejména v západních zemích. Nerada bych, abychom se zařadili k těm balkánským. Chápu, že znásilnění je závažný trestný čin, ale nemůžeme také podléhat hysterii. Odborná veřejnost po zvýšení sazeb v tomto případě ani nevolá. Nic to neřeší, je potřeba se věnovat osvětě a prevenci,“ dodala ministryně.

Reklama

Doporučované