Hlavní obsah

Politik tajemníkem? Alespoň zná úřad, mírní politolog brněnský spor

Foto: Twitter

Podle politologa si Oliver Pospíšil zaslouží sto dní hájení.

Reklama

Existují příklady, kdy se politik stal úředníkem a uměl se přenést přes své politické angažmá. Uvedl to politolog Stanislav Balík v reakci na to, že se tajemníkem brněnského magistrátu stane náměstek primátorky Oliver Pospíšil z ČSSD.

Článek

Funkce náměstka se do konce března Pospíšil vzdá, řadovým členem strany zůstane. Podle Balíka by tajemník měl sloužit jakékoliv politické garnituře, za Pospíšilovu přednost považuje znalost úřadu, obzvlášť v době nouzového stavu v zemi.

Pospíšila jako nového tajemníka kritizuje hnutí Žít Brno, podle kterého Pospíšil jako politický tajemník ochromí chod úřadu, bude systémově podjatý a uskutečnění městských staveb se protáhne o několik let. „Neumím si představit, že by politické angažmá mělo zastavit projekty nebo ochromit úřad. Asi bych si netroufl nikoho takhle předem posuzovat, že když byl politik, tak nemůže být úředník,“ uvedl Balík.

Pospíšilovi by dal 100 dní hájení. V nich se podle něj ukáže, jestli umí „přeskočit z role voleného politika do role administrátora“, který zajišťuje výkon veřejné správy „a který by měl být schopen jako tajemník sloužit jakékoliv politické garnituře“, jež Brno povede.

Balík řekl, že je několik případů, kdy se politik stal úředníkem a dokázal se přes své zapojení v politice přenést. Jako příklad uvedl bývalého ředitele Národního bezpečnostního úřadu Dušana Navrátila, který byl dříve politikem za ODA a ODS, nebo Lubomíra Voleníka, bývalého poslance za Občanské fórum a ODS, který byl pak prvním prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu.

Podle Balíka mohlo u Pospíšila sehrát roli také to, že se výběrové řízení koná v současné době, kdy vláda zavedla stav nouze a platí mnoho opatření v souvislosti se šířením nákazy koronavirem. „Úřad dokonale zná a nemusí se s ním seznamovat a může se zapojit do všech těch krizových akcí. Kdybych já vybíral někoho, kdo v této době musí řídit od dubna úřad, byl by to pro mě velký argument,“ řekl politolog. Znalost úřadu z pozice samosprávy i státní správy uvedla jako Pospíšilovu přednost primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Strach z politického ovlivnění u něj nemá.

Pospíšil je komunálním politikem 18 let. Od dubna nahradí Pavla Loutockého, který po 27 letech ve funkci odchází do důchodu.

Pospíšil již dříve uvedl, že výhrady hnutí Žít Brno zaznamenal. „Ale pochopil jsem, že to je nějaký osobní problém vůči mně. Někdo straší, že budu politikařit, ale to je vyloučeno. Na tajemníka je vidět, a kdybych dělal politiku, snadno se na to přijde,“ uvedl Pospíšil.

Tajemníka jmenuje ze zákona starosta nebo primátor, je k tomu potřeba souhlasu ředitele krajského úřadu. „My jsme ten souhlas obdrželi dnes. Ve čtvrtek s účinností od dubna jmenuji tajemníkem Olivera Pospíšila, který vyhrál výběrové řízení ze 13 kandidátů,“ uvedla ve středu brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Reklama

Doporučované