Hlavní obsah

Politika je špína, říkal Šlégr. „Své" ČSSD vytýká, že z Ústecka dělá odpadkový koš

 

Reklama

Bývalý hokejista Jiří Šlégr se chce dostat do Senátu. Stojí pro němu silná rivalka - lékařka a současná senátorka Alena Dernerová.

Článek

Když bývalý hokejista Jiří Šlégr po vypuknutí kauzy kolem Jany Nečasové - bývalé pravé ruky premiéra Petra Nečase - odešel z Poslanecké sněmovny, přirovnal politiku ke špíně. Již po třech letech se do ní chce vrátit.

„Mně to určitě stojí za to,“ říká Šlégr, který se právě utkává v boji o post senátora s lékařkou Alenou Dernerovou. „Jestli se vracím do politiky, tak kvůli lidem tady u nás na Mostecku, protože vidím, že je celá řada věcí trápí,“ doplnil.

Reportáž o Jiřím Šlégrovi je jedním ze čtyř senátorských příběhů, na které se redakce Seznam Zprávy rozhodla zaměřit.

Šlégr dosáhl v hokeji všeho. Vyhrál Stanley Cup, stal se mistrem světa i olympijským vítězem. Společně s Jaromírem Jágrem jsou jedinými Čechy ve 27členné prestižní skupině hokejistů, kteří zmíněné tři trofeje získali. Šlégr navíc loni ve 43 letech získal i titul s Litvínovem.

V současné době ale plánuje politický comeback. „Mluvil jsem o špíně. Když jsem odcházel, byla u moci pravicová vláda a kroky, které dělala, byly velice špatné,“ řekl. Dneska v kampani nejčastěji mluví o zneužívání sociálních dávek. Že je tohle téma spíše pro populisty nežli pro sportovce, odmítá.

„V Janově jsem byl několikrát (lokalita v Litvínově, která je označována za ghetto, pozn. red.). Situace tam je katastrofální. Nedivím se lidem, že se bouří. Není to o tom, jestli je člověk populista, ale je na čase s tím opravdu něco dělat,“ prohlásil Šlégr.

Ti, kteří dlouhodobě nepracují, by podle něj měli dostat sociální dávky, až když by pracovali například pro městské firmy. V kampani také - oproti své rivalce ve volbách Aleně Dernerové – mluví o tom, že je potřeba prolomit limity těžby na Mostecku, aby horníci nepřišli o práci.

Za ČSSD se rozhodl Šlégr kandidovat poté, co ho oslovilo vedení litvínovské sociální demokracie. Ke straně měl podle svých slov vždy blízko, před časem ji ale společně s Jiřím Paroubkem opustil. Současnému předsedovi Bohuslavu Sobotkovi vytýká, že jeho strana na Ústecký kraj v poslední době zapomínala.

„Mám takový pocit, že jsme odpadkovým košem republiky,“ uvedl Šlégr. Situace se podle něj ale začíná v poslední době měnit. „Nejvíc to premiér ukázal, když prosadil kompenzaci stejnou jako pro horníky na Moravě. Není možné, aby se měřilo dvojím metrem,“ prohlásil.

Šlégr je dnes také předsedou hokejového Litvínova. Tomu, že by se Jaromír Jágr - jeho spoluhráč ze zlaté české éry – ještě do reprezentace vrátil, už moc nevěří. „Já si to nemyslím. Všechno je ale možné. Jarda má stále obrovskou chuť do hokeje, což je fantastické v jeho věku,“ dodal Šlégr.

Reklama

Doporučované