Hlavní obsah

Covid našel díru v neproniknutelné obraně. Premiant se potýká s nárůstem případů

Foto: Profimedia.cz

Vojenský personál vyrazil na hlavní nádraží v Tchaj-peji, aby vydezinfikoval jeho prostory.

Reklama

Denní přírůstky nakažených se na Tchaj-wanu dlouho pohybovaly v jednociferných číslech a někdy dokonce nepřibyl jeden jediný. Nyní však nové případy nákazy prudce stoupají. Jak covid-19 proklouzl tamní obranou?

Článek

Zatímco jinde bojovali s nekontrolovatelným šířením viru, Tchaj-wan byl dáván jako příklad úspěšného zvládnutí situace. Na svých přibližně 24 milionů obyvatel totiž země od vypuknutí pandemie až k pondělnímu dni eviduje celkem 2 017 nakažených, 1 123 vyléčených a 12 úmrtí v souvislosti s koronavirem. Mnoho dní navíc stát neregistroval žádný domácí přenos nákazy.

Denní přírůstky nakažených ale začaly stoupat a se sobotními čísly přišel prudký nárůst, když země zaregistrovala 180 lokálních případů nákazy a 5 případů z řad těch, co do země přicestovali. V neděli úřady nahlásily 206 domácích přenosů a jeden „zámořský“, v pondělí pak čísla vystoupala na rekordních 333 lokálních případů se dvěma z ciziny. Jednociferné denní přírůstky s občasnými výjimkami tak prozatím zřejmě vzaly zasvé.

Většinu z nově hlášených případů evidují města Tchaj-pej a Nová Tchaj-pej; pro hlavní město a jeho okolí tak tamní úřady v sobotu zvýšily úroveň ostražitosti na tzv. „úroveň 3“. Ta pro tamní obyvatelstvo znamená omezení setkávání v interiérech na pět osob a v případě venkovních shromáždění na deset lidí. Lidé jsou také povinni nosit zakrytí úst a nosu na veřejnosti a zavřely zábavní parky, kryté bazény, kina i vysoké školy.

„Epidemie nabývá na intenzitě,“ cituje agentura AP slova tamního ministra zdravotnictví Chena Shih-chunga. Ten zároveň poznamenal, že se úřady zabývají již zmíněnými ohnisky a postupně jsou identifikovány další případy. Nová opatření zavedená v reakci na vývoj situace mají platit až do 28. května.

Počátek prudkého nárůstu infekcí by měl souviset s posádkami leteckého dopravce China Airlines a letištěm Taoyuan, ke kterému spadá také hotel Novotel, kde posádky trávily karanténu navzdory tomu, že daný hotel pro tyto účely nebyl vyčleněn. Spolu s nimi v budově navíc trávili čas také letečtí nadšenci, kteří se v místě mohli ubytovat. Jak posádky, tak hotel dostaly pokutu.

Úplně první případy jsou datovány ke 20. dubnu, kdy byla nákaza zachycena u dvou pilotů. Později pak tamní Ústřední velicí středisko pro epidemie informovalo o vyšetřování možného rizika dalšího přenosu mezi těmi, kdo v Novotelu strávili karanténu v předchozích dvou týdnech. Nové případy nákazy tak potvrdily obavy z rozhodnutí vlády, která postupně snižovala požadovaný čas izolace pro letecké posádky na pouhé tři dny.

Se začátkem května úřady zaregistrovaly 18 nakažených mezi zaměstnanci letecké společnosti i zaměstnanci hotelu, 11 pozitivních testů vyšlo také jejich rodinným příslušníkům. Brzy se ovšem objevily i případy, které s letištěm či hotelem známé vazby neměly. V některých oblastech byla navíc identifikována takzvaná britská mutace koronaviru.

Ministr Shih-chung hodlá i nadále umožnit zbylým podnikům, aby pokračovaly v provozu, a omezení setkávání je podle něj zatím dostatečné. Nesouhlas ale vyjádřila například doktorka Shu-ti Chiouová, která dříve působila jako tchajpejská komisařka pro zdravotnictví. Ta již dříve varovala před uvolňováním koronavirových opatření po vzoru Velké Británie či Spojených států.

„Omezení zpomalí přenosy, jistě… Ale pokud se nedostanou na nulu, tak poté, co budou uvolněny, křivka opět stoupne,“ nechala se slyšet doktorka, která vyzývá k okamžitému „kvazi-lockdownu“ s finanční podporou zaměstnanců a následně k hromadnému testování. Momentální situace podle ní není překvapením, jelikož v zemi prý převažuje špatná politika nad vědou.

Podle informací agentury Reuters Tchaj-wan momentálně mobilizuje své diplomaty, aby zajistili rychlejší dodávky vakcín proti covidu-19. Země dosud obdržela přibližně 300 000 dávek látky od firmy AstraZeneca a naočkováno momentálně není ani procento z početné populace ostrova. O nových dodávkách se prý vyjednává i se Spojenými státy, které plánují poslat do světa 80 milionů drahocenných dávek.

„Vakcíny, které jsme nakoupili prostřednictvím různých kanálů, budou postupně přicházet ze zámoří. Prosím, nebojte se,“ cituje Reuters tchajwanskou prezidentku Cchaj Jing-wenovou. Země si objednala 20 milionů dávek, převážně od AstraZenecy, ale také od společnosti Moderna. Jejich globální nedostatek však způsobil omezení dodávek.

Tchaj-wan očekává také více než milion dávek vakcíny díky programu COVAX, jehož cílem je zajistit větší dostupnost vakcín ve všech koutech světa, a to zejména v rámci chudých zemí. Podle zdroje Reuters pak diplomaté v Německu jednají s firmou BioNTech, která spolu s Pfizerem stojí za úspěšnou mRNA vakcínou Comirnaty.

Reklama

Doporučované