Hlavní obsah

Poloviční nájem a zákaz vystěhování. Španělsko řeší dopady pandemie

Foto: Pixabay.com/Donations_are_appreciated

Ilustrační foto.

Reklama

Drobní vlastníci se dopadů pandemie koronaviru bát nemusí – svůj nájem dostanou, slibuje španělský stát. Velké korporace naopak lidem pomohou: musí snížit či restrukturalizovat nájmy. Nájemci si také mohou bezúročně půjčit.

Článek

Uzavřené tapas bary a vinotéky lemují opuštěné ulice napříč celým Pyrenejským poloostrovem. Španělsko je třetí zemí světa, kde je koronavirem nakaženo už přes sto tisíc obyvatel.

Na podporu ekonomiky schválil kabinet vicepremiéra Pabla Iglesiase několik zásadních opatření, která mají zabránit likvidaci čtvrté největší ekonomiky Evropské unie.

Regulace korporací

Viceprezident vlády a ministr sociálních věcí Pablo Iglesias ze strany Podemos upozornil velké majitele nemovitostí, že se musí zmírnit dopady pandemie a že je nutné zabránit zvyšování sociální nerovnosti.

Investiční fondy, velcí vlastníci a realitní kanceláře musí snížit nájemné na polovinu nebo přijmout restrukturalizaci dluhu. Tím má podle vicepremiéra kabinet pomoci zasaženým lidem, informovala agentura Bloomberg. Ministryně hospodářství Nadia Calviñová označila projekt za tzv. bezpečnostní síť.

Opatření vlády zahrnují čtyřměsíční moratorium na placení nájemného pro nájemce velkých pronajímatelů, kteří jsou v ohrožení. Přesněji řečeno – platí pro ty, kteří musí na zaplacení nájemného vynaložit více než 40 procent svých příjmů, či pro ty, kteří mají zkrácenou pracovní dobu a méně si vydělají. A také další, kteří mají omezené pracovní možnosti, informuje španělský deník Economía Digital.

Ochrana drobných vlastníků

Největší investoři na španělském trhu s bydlením, společnosti Blackstone Group a Cerberus Capital Management, se již dříve nevyhnuly kritice Iglesiase a jeho strany. Blackstone ve Španělsku investovala od roku 2013 zhruba dvacet miliard eur – třetinu z toho tvoří rezidenční nájemné nebo hypotéky na bydlení.

Společnost Cerberus jen v roce 2018 investovala deset miliard eur, a to poté, co získala portfolio úvěrů na nemovitosti od banky Bilbao Vizcaya Argentaria. Celkovou investici fond nezveřejnil.

„Celému světu je jasné, že malý vlastník nemovitosti není stejný jako fond supů nebo velký pronajímatel,“ řekl Iglesias deníku El Periodico. „Vyhláška zaručuje, že drobní vlastníci nemovitostí obdrží za své nemovitosti celý nájem, zatímco velcí pronajímatelé a investiční fondy převezmou část dopadu, který opatření přinášejí.“

Tady vás nevystěhují

Kabinet navíc zakazuje vyhoštění nájemců, a to po dobu až půl roku. Pokud během této doby skončí nájemní smlouvě platnost, automaticky se prodlouží. Španělská vláda tím ale nekončí – nájemci drobných vlastníků nemovitostí mohou zažádat o finanční injekci od Úvěrového institutu. Půjčka bude poskytována s nulovým úrokem.

Tyto mikroúvěry budou poskytovány s nulovým úrokem těm, kteří si nemohou dovolit nájemné, a budou mít na vrácení částky šest až deset let, píše deník El Periodico. Podle španělských médií není jasné, jaký účinek budou tato opatření mít. Dalším záchranným lanem jsou přijatá moratoria na hypotéky. Ta se podle Iglesiase dotknou asi půl milionu rodin, které jsou v ohrožení, píše El Periodico.

Reklama

Doporučované