Hlavní obsah

Polsko schválilo kontroverzní zákon o holokaustu, za připisování odpovědnosti Polákům hrozí vězení

Polsko schválilo kontroverzní zákon o holokaustuVideo: AP

 

Reklama

Polský Senát schválil znění nového zákona o holokaustu. Ten zakazuje přisuzování odpovědnosti Polákům za masové vraždění v průběhu druhé světové války.

Článek

Polský Senát schválil návrh zákona, který trestá připisování jakékoli odpovědnosti za holokaust Polákům. Proti přijetí zákona se již dříve ohradil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Podle něj zákon zkresluje historii a přispívá k popírání pravdy o holokaustu. Námitku vyjádřilo také americké ministerstvo zahraničí.

Washington vyzval polské politiky, aby text zákona přehodnotili. Polsko však kritiku odmítá, podle vlády je účelem zákona pouze zachování dobré pověsti Polska v zahraničí. V případě schválení návrhu zákona mohou být vztahy mezi Varšavou, Spojenými státy a Izraelem ohroženy.

K dění ve své vlasti se kriticky vyjádřil i předseda Evropské rady Donald Tusk, podle něhož vláda svým kontroverzním krokem Polsku spíše uškodila, než by mu pomohla. Výraz „polské tábory smrti“ podle něho v souvislosti s diskusí o zákonu nyní používá celý svět.

Podle polského premiéra Mateusze Morawieckého užívání výrazu „polské tábory smrti“ naznačuje podíl viny Poláků na masovém vraždění za nacistické okupace, což je podle něj nepřijatelné.

Zákon přijal Senát ve čtvrtek. Podle polské zpravodajské agentury PAP hlasovalo pro jeho přijetí 57 senátorů, proti jich bylo 23. Polský ministr spravedlnosti Patryk Jaki uvedl, že právě izraelská reakce je důkazem toho, že je schválení tohoto zákona nezbytné. „Musíme vyslat světu jasný signál, že nedovolíme, aby bylo Polsko nadále uráženo,“ sdělil médiím v parlamentu.

Polský prezident Andrzej Duda reagoval na námitky izraelského premiéra v televizním rozhovoru, ve kterém uvedl, že Polsko má právo „hájit svou historickou pravdu“. Aby zákon vstoupil v platnost, musí jej prezident Duda ještě podepsat.

Postoj Poláků ke zločinům spáchaným na území Polska za druhé světové války je stále rozporuplný. Výzkumy historiků ukazují, že někteří Poláci se podíleli na zločinech spáchaných za nacistické okupace.

Izraelské ministerstvo zahraničí již povolalo svého vedoucího diplomatické mise v Polsku, aby proti zákonu podal oficiální námitku.

Reklama

Doporučované