Hlavní obsah

Babiš: Summit V4 v Izraeli nebude. Důvodem je absence Polska, které řeší ožehavý spor s Izraelem

Polsko se nezúčastní summitu V4.Video: AP, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Summit V4 v Izraeli se pro neúčast Polska zrušil, místo toho budou bilaterální jednání, řekl to dnes novinářům český premiér Andrej Babiš. Polsko se nezúčastní schůzky kvůli rozepři ohledně výroku izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který řekl, že Poláci spolupracovali s nacisty.

Článek

Summit visegrádské čtyřky (V4) se v Izraeli kvůli neúčasti Polska neuskuteční, řekl novinářům premiér Andrej Babiš (ANO). Mohl by se podle něj konat v druhé polovině roku, až bude Česká republika skupině čtyř středoevropských států předsedat. V Izraeli se nyní uskuteční bilaterální jednání. Slovenský premiér Peter Pellegrini a maďarský předseda vlády Viktor Orbán už jsou podle Babiše na místě.

Polsko se odmítlo summitu zúčastnit kvůli údajným protipolským výrokům nejvyšších izraelských představitelů. S odkazem na vyjádření polského premiéra Mateusze Morawieckého o tom informovala polská tisková agentura PAP. Varšava zároveň požádala, aby se v Bruselu na okraj summitu ministrů zemí Evropské unie sešli šéfové diplomacií visegrádských států.

„Víceméně jsme se domluvili, že setkání V4 by mohlo být až v druhé polovině tohoto roku, kdy Česká republika má převzít předsednictví,“ řekl Babiš. Čeští zástupci podle něj měli v Izraeli program naplánovaný po většinu času mimo V4. Mimo jiné chce s místopředsedou vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karlem Havlíčkem prezentovat inovační strategii.

Morawiecki v neděli svou cestu do Izraele odvolal a vedením delegace pověřil ministra zahraničí Jacka Czaputowicze, nakonec ji podle PAP Polsko zrušilo úplně. Spor mezi Polskem a Izraelem vyvolal komentář izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, z něhož údajně vyznělo, že Poláci jako národ za druhé světové války pomáhali nacistům zabíjet Židy.

Kamenem úrazu se stala páteční zpráva listu The Jerusalem Post, podle které Netanjahu ve Varšavě, kde se zúčastnil konference o Blízkém východu, izraelským novinářům řekl, že Poláci kolaborovali s nacisty při holokaustu. To, že by Netanjahu polský národ obviňoval z podílu na holokaustu, ale popřela izraelská velvyslankyně ve Varšavě. O chybné interpretaci Netanjahuových slov hovořil i úřad izraelského premiéra, ten uvedl, že Netanjahu mluvil o jednotlivých Polácích, ne o polském národu nebo o polské zemi, napsal izraelský server Haaretz.

Netanjahu kvůli sporu v neděli s Morawieckým telefonoval a podle polských médií mu řekl, že absolutně neměl na mysli, že by všichni Poláci kolaborovali, ale že mu šlo pouze o individuální případy. Morawiecki podle Haaretz omluvu přijal, cestu do Izraele však zrušil a vedením delegace pověřil ministra zahraničí Jacka Czaputowicze.

Diplomatický spor se ale podle Reuters prohloubil, když nový izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac hned dvakrát premiérova slova potvrdil a ještě zesílil. Podle Kace je polský antisemitismus historickou skutečností. „Historická pravda se nedá změnit. Mnoho Poláků kolaborovalo s nacisty a účastnilo se destrukce Židů v průběhu holokaustu,“ řekl Kac. „Antisemitismus byl Polákům vlastní před holokaustem, v jeho průběhu a po jeho konci také,“ dodal.

Dworczyk nové prohlášení izraelského ministerstva zahraničí označil za skandální. „S ohledem na toto prohlášení tak nad jakoukoli účastí zástupců polského státu na summitu V4 v Izraeli visí skutečně velmi velký otazník,“ řekl Dworczyk v rozhovoru pro polské státní rádio.

Reklama

Doporučované