Hlavní obsah

Pomáhá ANO, nebo škodí? O Jermanové to Babiš jasně neřekl

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Chce být znovu hejtmankou. Ale Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) má jeden problém za druhým.

Reklama

Jaroslava Pokorná Jermanová stále nemá jistotu, že bude opět kandidátkou na hejtmanku ve středních Čechách. A do toho přišel další problém s trestním oznámením na redakci, která zveřejnila kritiku hejtmanství kvůli koronaviru.

Článek

Skončila tisková konference a do hodiny se středočeské hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové (ANO) ozval její šéf – Andrej Babiš. Zlobil se. Stejně jako statisíce lidí i on viděl v televizi vystoupení hejtmančina manžela, který se snažil vysvětlit, proč jezdí krajským služebním superbem, jako by mu auto patřilo.

Psal se srpen 2018 a Babiš tehdy jasně novinářům řekl, že mu kauza s autem vadí: „Já jsem jí (hejtmance) psal hned, že tomu moc nerozumím a že to má okamžitě ukončit,“ uvedl předseda ANO o případu, který doložily Seznam Zprávy v sérii reportáží.

Teď má hejtmanka další nepříjemnost: kraj podal trestní oznámení na regionální noviny. V březnu přinesl titul Náš region svědectví záchranářky, která si postěžovala, že v začínající koronavirové krizi jezdí ona a její kolegové k pacientům téměř nechráněni – nemají dost respirátorů a roušky si museli ušít sami.

Trestní oznámení přitom zní na „šíření poplašné zprávy“ – tedy trestný čin, který je spojován spíš s případy, kdy někdo z pomsty nahlásí, že je na nádraží nebo ve škole bomba.

Babiš to v pátek opět označil za hejtmančinu chybu. „Určitě to není dobrý způsob řešit to trestním oznámením, protože z toho skutečně nebude mít nikdo užitek a jenom to dělá takovou pachuť. Je potřeba to řešit komunikací,“ prohlásil premiér a předseda ANO.

Děje se to v čase, kdy hnutí ANO stále nemá schválené lídry. Hejtmanka chce sice pokračovat, ale Babiš na přímou otázku, jestli má Jaroslava Pokorná Jermanová jeho důvěru pro říjnové volby, neodpovídá jednoznačně.

„Naše hnutí ještě neřešilo kandidátky,“ zmínil jen Babiš.

Nekrade se, říká hejtmanka

Vedení ANO si totiž bude muset vyhodnotit, jestli hejtmanka, provázená hned několika aférami, na které upozornily i Seznam Zprávy, je pro krajské volby přínosem, nebo přítěží.

„Myslím si, že paní hejtmanka dělá dobrou práci jako hejtmanka, že tam má konkrétní výsledky, ale samozřejmě potom takováhle věc zastíní tu práci na kraji, takže proto si myslím, že je to nešťastné a zbytečné,“ dodal Babiš k poslednímu případu, kdy se Jaroslava Pokorná Jermanová opět ocitla pod veřejným tlakem.

Není to totiž jen příběh auta pro manžela, kadeřníka z Benešova, který na dnes už legendární tiskové konferenci kostrbatě předčítal z papíru, že se už nedotkne „žádného majetku kraje kromě své manželky“. Aniž by připustil, že udělal on nebo jeho žena něco špatně.

Pokorná Jermanová po roce spolupráce ANO se STAN a ODS tuhle koalici rozbila. A složila novou s ČSSD a komunisty. Rozbuškou bylo, když se někteří politici za ODS a Starosty snažili rozkrýt hospodaření Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje.

Tehdy koaliční zastupitel Michael Pánek z ODS si dal práci s analýzou, které firmy a jak často vyhrávají zakázky. A jak se liší ceny vzešlé z otevřených tendrů a těch, kdy správa silnic do soutěže zve pouze předem vytipované společnosti. Pánek nakonec zjistil, že v téhle organizace mohou utíkat stamiliony.

„Podle proběhlých kontrol nic nenasvědčuje tomu, že by docházelo k rozkrádání,“ prohlásila letos v únoru Pokorná Jermanová, která ještě dříve podala trestní oznámení i na zastupitele-kritika Pánka, a dokonce usilovala o to, aby ho ODS zbavila mandátu.

Mimochodem – trestní oznámení pro nebezpečné pronásledování podal na reportéra Seznam Zpráv i manžel Jakub Pokorný (v obou případech policisté po nedlouhém prověřování uzavřeli, že se nic trestného nestalo).

Pozor, zvoní policie

Hejtmanka a lidé kolem ní působí jako magnet přesně na ten typ politických přešlapů, které lidé nemají rádi.

Kromě půjčeného superbu to byly i smlouvy pro externí pracovníky, za které hejtmančina kancelář vyplatila pět milionů. Mezi nimi se objevily takové práce jako analýza hudebních festivalů, nejrůznější PR strategie, dokonce i „poskytování zpětné vazby“ – to vše za desítky tisíc měsíčně, navíc na poloviční úvazek.

Přestože Seznam Zprávy už v minulosti jména některých takto odměňovaných pracovníků přinesly, kompletní výčet těchto VIP zaměstnanců kraj dodnes tají.

Kvůli smlouvám i zakázkám na silnicích ostatně už dvakrát zasahovala policie. U žádného jiného hejtmana za ANO nebyla policie v kanceláři i doma v obýváku a nehledala tam důkazy.

Některé neveřejné průzkumy, objednané samotnými stranami, na jaře ukázaly, že ANO by bylo ve středních Čechách oproti minulým volbám zhruba na svém – volit by ho mohlo kolem 21 až 23 procent lidí, podobně jako před čtyřmi lety.

Otázka je, jestli by to stačilo náročnému předsedovi Babišovi, vysazenému na dobrý PR obraz svého hnutí. Navíc když – jak už Seznam Zprávy také psaly – má podle průzkumů v tomto kraji velkou šanci na dobrý výsledek i ODS.

Z Babišových výroků je možné vyčíst, že dlouhodobě není z hejtmanky Pokorné Jermanové nadšený. Bývalá členka ODS a starostka Krhanic na Benešovsku se po minulých parlamentních volbách stala místopředsedkyní Sněmovny. Zároveň v těch krajských kandidovala na hejtmanku a sestavovala jako vítězka koalici. Babiš ji tehdy nepodpořil, veřejně prohlásil, že by se mu jako hejtman líbil spíše Vít Rakušan ze STAN.

Reklama

Doporučované