Hlavní obsah

Pomozte, prosí na vánoční pohlednici vězni z Číny. Tesco ji stáhlo

Foto: Reuters

Přední stránka pohlednice. Vzkaz je níže v článku.

Reklama

Šestiletá holčička z Londýna objevila mrazivé spojení mezi vánočními pohlednicemi, jejichž výtěžek prodejce Tesco posílá každoročně na dobročinné účely, a porušováním lidských práv při nucených pracích v Číně, která je britskému řetězci dodává. V pohlednici byl vzkaz vězňů dožadujících se pomoci a vyrozumění lidskoprávních organizací.

Článek

Peníze nadacím stejně půjdou

Malá Florence Widdicombeová z jiholondýnské čtvrti Tooting chtěla letos na Vánoce poslat přání svým kamarádům ze školy a zřejmě udělat i dobrý skutek. Koupila si celou krabici kartiček na vánoční přání z Tesca, ze kterých prodejce každoročně utrží v přepočtu zhruba 900 tisíc korun a tyto peníze poté posílá třem britských dobročinným organizacím – nadaci British Heart Foundation (BHF), Cancer Research UK a Diabetes UK.

Hrůza pod koťátkem se santovou čepicí

Charity prý i letos podle listu The Guardian obdrží plnou výši příspěvku, a to i přes hrůzné zjištění, které šestiletá holčička odhalila po otevření krabice. Jedno z přání už někdo vyplnil.

Foto: Reuters

Vzkaz na vánoční pohlednici z Tesca.

„Jsme cizinečtí vězni zavření v šanghajském Čching-pchu v Číně. Nucení pracovat proti naší vůli. Prosím, pomozte nám a uvědomte lidskoprávní organizace,” stálo velkými písmeny na jedné kartiček s obrázkem kotěte v čepici Santa Clause.

Prosba se vztahovala také na britského novináře Petera Humphreyho, který sám v uvedené věznici pobýval před čtyřmi lety. Kdokoliv, kdo vzkaz najde, ho měl kontaktovat, stálo na pohlednici, dodává BBC.

Rodiče jí to museli vysvětlit

Florence pro britský server uvedla, že se zrovna chytala psát „své šesté nebo osmé přání”, a najednou uviděla, že „už ho někdo napsal”.

„Byla jsem z toho v šoku,” popsala svůj první dojem britská školačka. A poté, co jí prý rodiče vzkaz vysvětlili, na ni padl „smutek”.

Otec holčičky, Ben Widdicombe, byl podle svých slov vůči zprávě na pohlednici zprvu „nedůvěřivý”. Myslel si, že jde o „nějaký druh vtipu”.

„Po krátkém zamyšlení jsme si ale uvědomili, že může jít o vážnou věc,” řekl pro britský server Widdicombe. „Byl jsem šokovaný, ale zároveň jsem cítil odpovědnost předat vzkaz Peterovi Humpreyovi tak, jak mě o to prosil jeho původce.”

Řetězec už dodavatele vyšetřoval. Zahájí nový audit

Samotný maloobchod zareagoval vyjádřením, podle kterého v čínské továrně okamžitě pozastavil výrobu vánočních pohlednic, stáhl je z prodeje a zahájil vlastní vyšetřování.

„V našem řetězci bychom zapojení vězňů do produkce nikdy nepřipustili,” uvedl mluvčí Tesca. „Náš kontrolní systém je poměrně detailní a tohoto dodavatele jsme nezávisle prošetřovali minulý měsíc. Žádný důkaz porušení našeho pravidla o zákazu vězeňské práce jsme přitom nenašli. Pokud by je ale obešel, s okamžitou platností a trvale s ním ukončíme spolupráci.”

Pohlednice končí i v šuplíku

Žádné další stížnosti zákazníků na vzkazy ve vánočních pohlednicích britský řetězec neobdržel. Pan Widdicombe nicméně pro server BBC uvedl také to, že jako spousta jiných rodin kupují každý rok spousty kartiček a mnohé z nich „končí v šuplících”, takže to, že konkrétně na tuto jejich dcera narazila, mohla být „neuvěřitelná souhra náhod”.

Novinář nucené práce potvrdil, kontaktoval vězně

Rodina kontaktovala Humphreyho, vězněného dříve ve stejném zařízení v Šanghaji, jak o to údajný vzkaz z Číny žádal. Britský novinář následně napsal svým bývalým spoluvězňům, kteří mu potvrdili, že k pracím byli nuceni.

Peter Humphrey posléze napsal vysvětlující článek pro deník The Sunday Times.

„V šanghajském vězení jsem strávil dva roky mezi lety 2013 a 2015. Posledních devět měsíců svého zajetí jsem byl ve stejném bloku, ze kterého pochází tento vzkaz,” dodává Humphrey pro BBC.

Manželka v okovech a kleci. Identitu autorů zná

Novináře a jeho ženu Yu Yingzengovou s americkým občanstvím zadrželi při korupční kauze britské farmaceutické společnosti GlaxoSmithKline (GSK), kterou přitom měli sami vyšetřovat. Dostali dva a půl roku spolu s pokutou přes milion korun, ale byli kvůli zdravotním důvodům propuštěni dříve. Podle Humphreyho drželi jeho manželku v okovech a kleci.

„Ano, napsali to moji bývalí spoluvězni, kteří si stále odpykávají své tresty. Jsem si celkem jistý tím, že jde o kolektivní vzkaz. Očividně ta velká písmena psal jeden člověk a myslím, že vím, o koho šlo, ale jeho jméno nikdy nezveřejním,” uvádí novinář.

Strašlivé podmínky v šanghajské věznici

Vězeňský blok pro zadržované cizince skrývá ve svých útrobách asi 250 lidí, kteří jsou podle Humphreyho ve „velice pochmurných životních podmínkách” zahrnujících 12 osob na celu.

„Spí na dosti prorezivělých palandách s matracemi v patrovkách, které nejsou tlustší než jeden centimetr,” popisuje novinář dál šanghajskou věznici.

„V zimě je tam extrémní chladno, protože v budově není topení, a v létě zase extrémní vedro, protože chybí i klimatizace. Každý den vstávají mezi půl šestou a celou, spát chodí o půl desáté,” dodává Humphrey.

Za doby, kdy tam novinář byl, tedy do roku 2015, podle něj byla práce dobrovolná a za peníze si mohli vězňové koupit mýdlo nebo pastu. Teď se prý ale stala nucenou a každý, kdo se na vzkazu podílel, „věděl moc dobře o rizicích, která podstupují, a byl připravený na následky”.

Trest? Bez bonusových bodů, ale i jídla

Trest se podle Humphreyho může v případě chycení při takové činnosti lišit od ztráty jakýchsi „bodů za zásluhy” po ztrátu nároku jídlo nebo měsíční samotku, kde jsou podmínky ještě horší.

„Každý, koho tam znám, sedí z pochybných důvodů. Dost z nich tam je podle mého názoru za něco, co neudělali, nebo přinejmenším dostali nepřiměřený trest,” vysvětluje.

Podle britského novináře Čína ve věznicích přidala na cenzuře. Zadržení cizinci tak nemají tolik prostoru pro kontakt s vnějším světem. Musí se proto uchylovat k čím dál tím promyšlenějším akcím.

Vzkazy v lahvi musí být kreativní

Podobných případů pašování „vzkazů v lahvích” tak v minulosti nastalo víc. Před dvěma lety předcházela vánoční pohlednici z Tesca třeba také kartička ze Sainsbury’s. Krabici s ní otevřela Jessica Rigbyová z Essexu. Ve vyplněném přání stálo: „Přejeme vám hodně štěstí a radosti. Třetí pobočka, věznice Kanton (Čína), blok 6.”

Celosvětové hnutí monitorující porušování lidských práv a podporující kampaně proti nim, Amnesty International, uvádí, že nucené práce v zadržovacích zařízeních v Číně přetrvávají.

Reklama

Doporučované