Hlavní obsah

Letos zavraždili nejméně novinářů od roku 2003, více jich ale vězní

Foto: pxfuel.com

Profese novináře zůstává podle Reportérů bez hranic nebezpečná.

Reklama

Nejvíce novinářů vězní Čína, Saúdská Arábie nebo Egypt.

Článek

Během roku 2019 zemřelo po celém světě v důsledku svojí práce 49 novinářů, nejméně za posledních šestnáct let. Vyplývá to z nejnovějších statistik pařížské organizace Reportéři bez hranic (RSF), která obhajuje novináře a svobodu tisku.

Nebezpečným místem pro novináře zůstává blízkovýchodní válečná zóna. Celkem 17 jich zemřelo během konfliktů v Sýrii, Afghánistánu a Jemenu. Během nedávné turecké ofenzivy do Sýrie zemřeli novináři dva.

Zónou smrti je pak pro novináře Mexiko. V zemi, kterou zmítá korupce a války gangů, jich bylo letos zavražděno deset.

„Latinská Amerika, ve které bylo zavražděno 14 reportérů, se stala stejně nebezpečná jako Blízký východ,“ uvedl v prohlášení Christophe Deloire, šéf RSF.

Osmnáct reportérů letos zemřelo přímo při práci, 31 se stalo obětí úkladné vraždy.

Více novinářů končí za mřížemi

V roce 2018 zemřelo ve světě 87 novinářů a zaměstnanců médií. S přihlédnutím k letošním statistikám tak jde o výrazný pokles. Přesto je třeba slavit obezřetně. „Novinařina je nadále nebezpečná profese,“ píší RSF.

Na pozadí základních čísel jsou dvě fakta: čím dál více novinářů se stává obětí vražd v demokratických zemích a čím dál více novinářů končí za mřížemi. Jednoznačně tak poklesl pouze počet novinářů zavražděných ve válečné zóně.

Podle statistik RSF je v současnosti po celém světě vězněno 389 novinářů, dalších 57 drží jako rukojmí. Žádný novinář se momentálně nepohřešuje.

Největším věznitelem novinářů je Čína, která jich drží 120. Více než třicet reportérů vězní Saúdská Arábie a Egypt.

Vedle Reportérů bez hranic existuje také americká organizace Výbor na ochranu novinářů (CPJ), podle které letos po světě zemřelo novinářů padesát.

Žebříček svobody tisku

Reportéři bez hranic během celého roku sledují, jak se vyvíjí svoboda slova a tisku v jednotlivých částech světa.

Žebříčku dlouhodobě vévodí skandinávské státy v čele s Norskem. Zato Česká republika se v žebříčku propadá. Ještě před pěti lety sahala po první desítce, teď zaujímá 40. pozici.

Ve statistice se před Česko dostalo například Slovensko, Jihoafrická republika, Ghana nebo Trinidad a Tobago.

Na chvostu žebříčku svobody tisku je Turkmenistán, Čína nebo Eritrea.

Reklama

Doporučované