Hlavní obsah

Pompeo navštívil Bělorusko. Lukašenkovi nabídl ropu i plyn

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem.

Reklama

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v sobotu navštívil Bělorusko, kde se setkal i s prezidentem Alexandrem Lukašenkem a kde podle agentury Reuters usiloval o normalizaci vztahů mezi USA a Běloruskem. Pompeo autoritářského vůdce ujistil, že USA podporují nezávislost země, ale zároveň si jsou vědomy dlouhodobých vazeb Běloruska na Rusko.

Článek

Šéf americké diplomacie přitom východoevropský stát navštívil v době rozepří mezi Minskem a Moskvou, která podle některých spekulací usiluje o spojení Ruska se sousední zemí.

Spojené státy a Evropská unie často kritizují autoritářskou vládu a stav lidských práv v Bělorusku, v jehož čele Lukašenko stojí od roku 1994. Západní mocnosti však mezitím zrušily většinu sankcí uvalených na Bělorusko poté, co režim propustil politické vězně a zaujal tolerantnější postoj vůči opozici. Ani po loňských volbách se ale opozice do parlamentu nedostala. Podle nezávislých pozorovatelů byly volby zfalšované.

Vztahy Běloruska se Západem se zlepšily také po ruské anexi ukrajinského Krymského poloostrova v roce 2014. Bělorusko tento krok neuznalo. Minsk a Washington nyní chtějí na své posty po deseti letech vrátit své velvyslance v druhé zemi.

Pompeo navštívil Bělorusko jako nejvýš postavený americký politik za poslední více než dvě desetiletí. „Nehovoříme o volbě mezi námi a jimi (Ruskem). Hovoříme o diplomatických vztazích,“ prohlásil Pompeo na dnešním setkání s běloruskou hlavou státu. Dodal, že Washington jmenuje svého nového velvyslance v zemi brzy.

Vztahy mezi Běloruskem a Ruskem se v poslední době zakalily mimo jiné kvůli sporům o dodávky ropy pro tento rok. Moskva je k 1. lednu zastavila s argumentem, že Minsk bude muset přijmout vyšší ceny této suroviny, pokud nebude chtít pokračovat v hospodářské integraci s Ruskem. Rozepře přerostla ve větší roztržku, během níž Lukašenko obvinil Moskvu ze snahy vnutit Bělorusku spojení s Ruskem.

Ropa a plyn? „Stačí zavolat“

Pompeo v této souvislosti uvedl, že Spojené státy jsou ochotny a schopny plně vykrýt běloruskou spotřebu ropy a zemního plynu. „Naši energetičtí producenti jsou připraveni dodat 100 procent ropy za konkurenceschopné ceny. Jsme největším producentem energetických surovin na světě a jediné, co musíte udělat, je nám zavolat,“ citovala šéfa americké diplomacie agentura AP po setkání s jeho běloruským protějškem Uladzimirem Makejem.

Washington dal najevo vstřícnost vůči Bělorusku i tím, že ho nezařadil na seznam zemí, jejichž občané nesmí cestovat do USA, ačkoli tím původně hrozil.

„Je velmi dobře, že jste se po všech možných nedorozuměních ve vztazích mezi Běloruskem a Spojenými státy, naprosto neopodstatněných nedorozuměních, odvážil přijet do Minsku a podívat se na tuto zemi,“ řekl Lukašenko Pompeovi.

Reklama

Doporučované