Hlavní obsah

Účty za volání z Česka do ciziny vás nemile překvapí, i když roaming končí

Co se změní při volání po Evropě?Video: Aleš Černý

 

Reklama

V zemích EU si mobilní operátoři nemohou od čtvrtka účtovat roamingové poplatky. Co to znamená a na co si dát pozor?

Článek

Operátor O2 se ve čtvrtek přidá k Vodafonu a T-Mobilu a v souladu s nařízením Evropské komise v nejzažší možný termín zruší příplatky za roaming. Zákazníci českých operátorů tak budou toto léto už mít mobilní služby - tedy volání, textové zprávy i internet - z jiných zemí EU za stejné ceny jako doma.

Experti spotřebitelských sdružení to považují za výbornou zprávu, zejména proto, že v éře masivního cestování budou moci lidé používat mobilní telefony v cizině stejně jako doma. Seznam.cz připravil podrobný návod, jak výhod bezroamingové Evropy využít. A kam a odkud nevolat, abyste účtem za telefon nebyli i po 15. červnu nepříjemně překvapeni.

Základní poučkou je, že bez poplatku voláte jen z 28 zemí EU a 3 zemí Evropského hospodářského prostoru. Při volání či surfování z neunijních balkánských států, z Turecka, Tuniska nebo Egypta, ale i ze Švýcarska jsou poplatky nadále účtovány.

Z Česka i dráž než z ciziny

Roaming se zároveň nevztahuje na volání z Česka do zahraničí. To čeští operátoři nadále zpoplatňují. Jaké jsou ceny pro jednotlivé země ,se dozvíte na webu Vodafonu, T-Mobilu i O2.  Často desetiminutový hovor vyjde na stokoruny.

Paradoxní v této situaci je, že roaming je po celé Evropě bez poplatků. Tedy, že zákazník českého operátora volá třeba do Španělska levněji z Německa (či jakékoli jiné země EU)  než z domovského Česka.

To nabízí i další možnost: Objednat si tarif nebo předplacenku v některém ze sousedních států, kde jsou ceny a objemy služeb mnohem lepší než v Česku. V české síti byste byli v roamingu a po celé Evropě (tedy i po Česku) byste volali třeba za rakouské nebo polské ceny.

Volat za polské ceny nebude jednoduché

Ve finále to tak výhodné ale nebude. Evropská komise se svou politikou Roam like at home míří opravdu jen na cestování, ne na otevírání jednotlivých národních trhů.

Operátoři tak mohou v určitých momentech za roaming opět účtovat poplatky. Jednak v situaci, kdy jejich zákazník za poslední čtyři měsíce stráví více než polovinu času v zahraničí. A zároveň mohou podle vzorce (dvojnásobek měsíčního tarifu bez DPH / velkoobchodní ceny za přenesený GB, tedy 7,7 eura) určit objem dat, která jsou bez poplatku a ta další už účtovat. I z atraktivních finských neomezených datových tarifů toto pravidlo dělá rázem tarify s přibližně 5 GB dat.

Reklama

Doporučované