Hlavní obsah

Poprvé bez roušek v ulicích. Češi zažívají poslední velkou vlnu rozvolňování

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Do vnitřních prostor restaurace se vrací život (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

Život se vrací do vnitřních prostor restaurací, opět začínají ubytovávat hotely a děti chodit do školy. Poslední květnové pondělí Češi zažívají další rušení mimořádných opatření kvůli koronaviru, projděte si, jak den probíhá.

Článek

Vnitřní prostory restaurací, hotely, taxislužba nebo tetovací salony mohou opět začít fungovat. Do škol se vrací část dětí z prvního stupně a lidé nemusí nosit venku roušku, pokud dodrží dvoumetrové odstupy. Přesto velká část z nich si i dál nos a ústa na veřejnosti zakrývá. Někteří si nasazovali roušku jen při průchodu kolem ostatních, v některých městech podle zjištění zpravodajů ČTK nosili roušky častěji senioři.

Česko zažívá poslední velké rozvolňování mimořádných vládních opatření.

Řada hotelů v centru Prahy neotevřela

Většina hotelů na Václavském náměstí v Praze, ale i v širším centru, zůstala i během pondělí uzavřená. A to i přesto, že v rámci vládního uvolňování mimořádných opatření hotely mohly začít fungovat.

„Jsme závislí na cizincích a když nejsou, tak…“ reagoval pracovník hotelu Ambassador Zlatá Husa nedokončenou větou na otázku, proč mají stále zavřeno. Hotel se chystá otevřít nejdříve 1. června a vzniklou pauzu využívá k údržbě.

Bez hostů je i Pytloun Boutique Hotel. „Až přijdou rezervace a hosté, tak otevřou,“ popsal Seznam Zprávám Ondřej Hampl, který mediálně zastupuje hotely Pytloun.

O tom, že zůstává zavřený až do příštího týdne, informuje i cedulka na hotelu Jalta, v horní části Václavského náměstí. Zavřený je i hotel Occidental Praha Wilson v nejvyšším místě Václavského náměstí u magistrály.

Foto: Petr Švihel

Oznámení u vstupu do hotelu Jalta.

Většina lidí v centru Prahy roušku stále nosí

Přestože pondělí 25. května mimo jiné přineslo větší volnost ohledně nošení roušek – venku je lidé nemusí mít nasazené, pokud dodržují dvoumetrové rozestupy – větší část Pražanů si roušky na obličeji ponechala.

Zejména na tramvajových zastávkách, u obchodních center či v rušnějších ulicích je stále patrné, že lidé roušky nechávají nasazené.

Reportérka Seznam Zpráv se proto ptala lidí, jestli rozumí tomu, kdy roušky mají nosit a kdy naopak nemusí. Většina reagovala, že se v nařízeních musela zorientovat a spíše než na vládní oznámení spoléhala na internet a zpravodajství.

„Sleduji to, takže vím, kdy roušku mám nosit, ale i tak to pro mne bylo zmatené. Často jsem se musela radši každý den kouknout na zprávy, abych si byla jistá, že během večerních tiskovek vlády se nic nezměnilo, což se na začátku dělo neustále,“ řekla Seznam Zprávám paní Jarmila (56 let).

„Vždycky jsem se ptala radši okolí, protože jsem nevěděla, co platí a co ne,“ přiznala třicetiletá Lucie, matka dvou dětí.

Podle další oslovené je nošení roušek zmatené. „Například dneska jsem šla s dětmi do kavárny a obsluha mi řekla, že roušku mít nemusím, přitom oni ji měli,“ řekla Iva (29 let).

Další studentka pak přiznala, že nejvíce věřila profilu poslance Dominika Feriho na sociální síti Instagram, kde to podle ní vždy jasně shrnul. „Mám ale trochu zmatek v tom, jak to je vlastně s nákupy. Kdy mohu chodit ráno do obchodu a kdy ne, protože chodí nakupovat důchodci,“ dodává dvaadvacetiletá studentka Lenka.

„Lidé musí používat selský rozum. Pokud je někde hodně lidí - městská veřejná doprava nebo restaurace, tak je jasné, že si roušku prostě vezmu. K tomu nemusíme extra poslouchat vládu,“ konstatuje důchodkyně Karolína.

Podobně k rouškám přistupuje i čtyřicátník Kamil, který se v pondělí vrátil do práce z home office. „Beru to tak, že všude, kde je více lidí, ta rouška prostě být musí a až se zruší úplný zákaz, tak ji nosit nebudu,“ řekl reportérce.

Nevyplatí se pracovat, říká taxikář z centra Prahy

Taxikáři v centru metropole v pondělí prožívali další den nejistoty. Zatímco taxikář Robert Hubata-Vacek reportérovi potvrdil, že mu postupně zakázky nabíhají, tak jeho kolega čekající na Václavském náměstí, který neuvedl svoje jméno, tvrdí, že zažívá velmi špatné časy.

„Nevyplatí se vyjíždět za prací. Dělám to třicet let a přemýšlím, že půjdu od září hledat jinou práci,“ řekl reportérovi. Podle něj bude trvat měsíce a možná i roky, než se do města vrátí turisté.

„V sobotu se tady lidé báli, jak tu bylo prázdno,“ popisuje situaci na Václavském náměstí.

Podle něj se počet zakázek odvíjí od počtu příletů a odletů letadel na Letiště Václava Havla. Relativně dobré časy začnou až v okamžiku, kdy do Česka bude létat třicet spojů denně. „Záležet ale bude také na tom, jak ta letadla budou plná,“ dodává pražský taxikář.

Prázdné stoly na Staroměstském náměstí

Restaurace na Staroměstském náměstí a v jeho nejbližším okolí stále trápí nedostatek zákazníků.

„Zatím neočekáváme žádnou bombu, máme zavřeno,“ reaguje muž, který reportérům otevřel dveře v jedné ze zavřených restaurací v Dlouhé ulici.

„Katastrofa,“ dodává provozní. „Rozkoukáváme se a chystáme se otevřít. Možná už zítra,“ pokračuje.

Prázdná je i naprostá většina stolů přímo na Staroměstském náměstí, kde bývalo většinou živo a narváno. V pondělí reportéři zahlédli jen několik málo obsazených stolů.

Foto: Zdislava Pokorná

Prázdné stoly u Staroměstského náměstí.

Plno na obědy, hlásí pivnice

Pivnice v centru Prahy si chválí, že první den měly přes obědy plno. „Kolem oběda bylo narváno a teď čekáme na večeře,“ řekla reportérům servírka v podniku Kantýna v ulici Politických vězňů.

I chvíli před druhou hodinou měly větší část stolů obsazenou.

V podniku Lokál v Dlouhé ulici si obsluha také chválila obědy, zároveň ale připouští, že to tak nemusí být každý den. „Chybí nám hodně cizinci,“ řekla reportérce obsluha.

O návštěvy v domovech pro seniory je zájem

Od pondělí mohou chodit lidé opět na návštěvy do domovů pro seniory. Je ovšem třeba dodržovat řadu opatření a některá zařízení vyžadují rezervaci.

„Je velký zájem. Už máme rezervovaných 90 procent kapacity,“ řekla Seznam Zprávám Daniela Lusková, ředitelka Domova u Biřičky, kde jsou povolené vnitřní návštěvy od jedné hodiny odpoledne. Denní kapacita návštěv je stanovena na 50 osob.

Ředitelka dodala, že klienti domova, kteří mohou sami vyjít ven, fungují ve volnějším režimu.

Prvních 200 piv k obědu zdarma

Pražská restaurace Zlatý Klas v pondělí otevírá po více než dvou měsících. Hosty láká na akci prvních 200 piv zdarma.

„Vůbec nevím, jestli je zvládneme vyčepovat během dne, někteří lidé si k obědu pivo nemohou dát,“ reagovala obsluha chvíli po otevření, v jedenáct hodin dopoledne, kdy byla restaurace prázdná.

Kolem druhé hodiny personál hlásil, že ještě zbývá vyčepovat zhruba 50 piv zdarma. Personál se k počtu prodaných obědů staví neutrálně - čekali, že to mohlo být i horší, ale stejně tak i lepší.

Foto: Petr Švihel

První 200 piv k obědu zdarma. Restaurace se snaží přilákat hosty.

Zájem o hotely je pozvolný

Od pondělí je znovuotevřený i třebíčský Hotel Joseph 1699. Jednatel Josef Pošvař ovšem hlásí, že zájem hostů je velmi pozvolný.

„Je možné, že o hotely v přírodě zájem je, ale v městech moc ne,“ říká Pošvař. Je to i důvod, proč si zatím netroufá nabírat zpátky zaměstnance a první týden bude hotel provozovat vlastními silami.

„Už mám samozřejmě vybrané dvě recepční,“ dodává jednatel hotelu s tím, že má v plánu je zaměstnat na dohodu. „Pracovní vztah nepočítá s takovou situací, jaká nastala,“ dodává Pošvař, podle kterého jsou v případě další vlny podnikatelé prakticky bezbranní.

Recyklované štíty ve školách

Děti a učitelé ze škol v okolí Dačic a Slavonic na Jindřichohradecku používají od pondělního obnovení výuky ochranné štíty z recyklovaného plastu. Pomůcku získalo 17 základních a mateřských škol v regionu. Celkem se jedná přibližně o 1 200 ochranných štítů. ČTK to řekli zástupci škol a výrobce štítů.

„Z fyziologického hlediska nám všem štíty umožňují volnější dýchání, jde o zcela jiný komfort – pocitový i fyzický. Za naprosto nepostradatelnou považuji možnost využití nejzákladnějšího nástroje pedagoga – mimiky a řeči. Pro žáčky je nutné nejen to, aby dobře slyšeli pokyny, ale velkou oporou pro jejich pocit bezpečí je výraz dospělého,“ řekla ředitelka Základní školy Komenského Dačice Eva Macků.

Školní hřiště rozdělené na sektory

Do Základní školy Husova v Liberci v pondělí nastoupila většina dětí prvního stupně. Nastoupilo jich 256, měly přesně daný čas příchodu a sektor na hřišti. Do školy se vrátily po více než dvou měsících, přišlo jich 80 procent. ČTK to řekla ředitelka ZŠ Husova Blanka Lukeš Reindlová. Na prvním stupni je na škole 320 dětí.

Nástup měly děti rozdělený podle ročníků od 7:30 do 8:30. „Šli jsme přes dvůr, byly tam nakreslené čáry a hřiště rozdělené na sektory,“ řekla ČTK maminka Martina, žáka druhé třídy. „Do školy se těšil,“ dodala.

Končí posílání roušek zdarma

Všechny pobočky České pošty se od pondělí vrací k běžné provozní době, která platila před zavedením opatření proti šíření koronaviru. Ruší se i časové rozmezí pro obsluhu klientů starších 65 let a držitelů průkazu ZTP. Na všech poštách bude také obnoven dřívější víkendový provoz.

Většina poboček fungovala ve standardním režimu od 4. května. Výjimkou byly pošty tvořící takzvanou kritickou infrastrukturu státu, které měly omezenou provozní dobu do 16:00 od pondělí do pátku a v sobotu do 12:00 nebo 13:00. O nedělích bylo dosud na všech poštách zavřeno.

Zároveň také ode dneška končí možnost posílat průhledné zásilky s rouškami po ČR zdarma. Zákazníci poslali od 19. března do středy zhruba 220 000 zásilek s rouškami. Na poštovném tím ušetřili přes pět milionů korun.

Kolínská automobilka jede na dvě směny

Kolínská automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) po více než dvouměsíční odstávce obnovila výrobu, kterou přerušila ve středu 18. března večer kvůli pandemii koronaviru. V pondělí vyrobí asi 300 aut, plná výrobní kapacita je 900 aut. Na tu firma přestoupí v pátek, řekl ČTK mluvčí TPCA Tomáš Paroubek.

Od začátku bude TPCA vyrábět na dvě směny, do práce se vrátí všichni zaměstnanci. Do práce zaměstnanci přijížděli zhruba od 5:15, směna začala v 6:00. Obnovení výroby provází desítky hygienických opatření, zaměstnanci také projdou školením, jaká hygienická pravidla mají dodržovat.

Poslední rozvolnění pro sportoviště

Od pondělí se obnovil provoz bazénů a koupališť, vláda ale podle Asociace bazénů a saun České republiky dala provozovatelům vědět pozdě. „Bazény se zavřely zhruba před dvěma měsíci a většina z nich se i vypustila. Pokyn k otevření bazénů ale potřebujeme vědět minimálně čtrnáct dní dopředu, což se nestalo,“ řekla Seznam Zprávám Simona Černá z Asociace bazénů a saun ČR.

Podle ní lidé začnou hojně navštěvovat bazény, i když v prostorách budou muset nosit roušku. „Pokud budete ležet na ručníku nebo budete plavat, tak roušku samozřejmě mít nebudete. Při pohybu v prostorách areálu je ale povinné mít ochrannou pomůcku na sobě,“ vysvětlila Černá.

Třetí vlnu rozvolňování pak čeká i fitness centra, která mohou otevřít zázemí pro své klienty.

„Znamená to pro nás tři důležité změny. Tou první je, že klienti mohou používat šatny a sprchy. Dále můžeme pro klienty otevřít bar, kde jim mícháme nápoje, a fitness centra, která využívají wellness zařízení, je nyní mohou nabídnout znovu pro klienty,“ řekla Seznam Zprávám Jana Havrdová z České komory fitness.

Fitness komora očekává, že klienti díky rozvolnění naplní fitcentra, neboť dosud byla návštěvnost velmi nízká.

„Při první vlně otevírání jsme stále pociťovali, že máme opravdu málo návštěvníků. Po druhém rozvolnění, kdy klienti nemuseli nosit roušky, se návštěvnost trochu zvedla. Teď doufáme, že lidé opravdu začnou chodit,“ vysvětlila Havrdová.

Reklama

Doporučované