Hlavní obsah

Poprvé v historii nepůjde český prezident volit. I Klaus spěchal z pohřbu

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Zeman prohlásil, že v druhém kole senátorských voleb nepůjde k volbám.

Reklama

aktualizováno •

Miloš Zeman bude prvním prezidentem, který během mandátu vynechá volby. Nestalo se tak za Václava Havla ani za Václava Klause, uvedli na dotaz Seznam Zpráv jejich tehdejší spolupracovníci.

Článek

„Ve druhém kole volit nebudu,“ oznámil prezident Zeman v pořadu Partie televize Prima. Zdůvodnil to tím, že o křeslo senátora soupeří dva kandidáti z opačného názorového břehu, než jaký sám zastává.

Jeho tiskový mluvčí potvrdil, že to bude za dobu Zemanova prezidentování nejspíš poprvé.

„Evidenci si sice nevedu, ale je možné, že je to poprvé. Dáno je to charakterem senátních voleb, ale hlavně specifičností situace. Pokud nepostoupí vámi vybraný kandidát a zároveň oba postupující kandidáti chovají vůči vám otevřené osobní nepřátelství, v rámci férového jednání se možnosti volby vzdáte. Jiný postup by byl pokrytecký,“ napsal Seznam Zprávám Jiří Ovčáček.

Daná „specifická situace“ je způsobena tím, že do druhého kola senátních voleb v Praze 5, kde Zeman volí, postupují ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, kterého nominovaly ODS, TOP 09 a STAN, a obhajující senátor Václav Láska (Senátor 21). S oběma kandidáty měl Miloš Zeman v minulosti rozepře.

Láska totiž před rokem inicioval žalobu na Zemana kvůli hrubému porušení ústavy. On a další senátoři prezidentovi vytkli dokonce osm provinění. Od jmenování úřednické vlády Jiřího Rusnoka v červnu 2013, která vládla bez důvěry déle než půl roku, přes otálení se jmenováním či odvoláním ministrů až po vystupování v rozporu s oficiální českou zahraniční politikou.

Žantovský zase prezidenta kritizoval v době, kdy se řešila kauza novičok, tedy pokus o otrávení bývalého ruského špiona žijícího ve Velké Británii. „Zeman o novičoku nehorázně lhal nebo porušil zákon,“ řekl tehdy Žantovský ohledně této kauzy ve Výzvě Seznam Zpráv.

K absenci českého prezidenta u voleb dojde zřejmě vůbec poprvé v historii. Podle dvou spolupracovníků bývalých prezidentů se nikdy nestalo, že by hlava státu nešla volit.

Současný tiskový mluvčí bývalého prezidenta Václava Klause například vzpomíná na volby do Evropského parlamentu v roce 2004.

„Jednou tam byla taková situace, že byly volby do Evropského parlamentu v roce 2004 a Václav Klaus se na ty volby vracel z pohřbu Ronalda Reagana na poslední chvíli, aby to právě stihl. Myslím si, že se nestalo, že by někdy nešel volit,“ řekl Petr Macinka Seznam Zprávám.

Až když se stal Klaus „prezidentem v důchodu“, připustil, že neúčast ve volbách zvažoval. A opět se jednalo o eurovolby, v roce 2019. Tehdy mu ale vyčinil jeho syn. „Dlouho jsem váhal, jestli se mám voleb účastnit, ale když jsem to prohlásil na rodinném obědě, tak jsem byl opravdu napaden zevnitř rodiny, zejména od mého mladšího syna: Ty jsi třicet let hlásal, aby všichni chodili k volbám, a teď bys to popřel,“ popsal tehdejší rodinnou debatu Klaus serveru Blesk.cz.

Nyní ale pro Seznam Zprávy naznačil, že má pro rozhodnutí současného prezidenta pochopení: „Letošní celosvětový, ale i u nás velmi viditelný nástup pro pravicového voliče nepřijatelných politických sil je tak silný, že se v mnoha senátních volebních obvodech budou jejich reprezentanti ve druhém kole utkávat už jen sami se sebou. Princip voleb však ve své podstatě je, respektive by být měl výběrem z různých možností. Pokud zbývá možnost jen jedna (byť zosobněná různými jmény), pak sdílím pocit mnohých voličů, že nemají na vybranou. Absence u druhého kola je v takové situaci pro mnohé legitimní demonstrací toho, že se jim politika vzdaluje. A prezidenti jsou také jen lidé a voliči,“ napsal Klaus.

Že by Havel nevolil? To je absurdní myšlenka

Ani Ladislav Špaček, bývalý tiskový mluvčí Václava Havla, si ale nevzpomíná, že by Havel někdy volby vynechal.

„Ne, absolutně ne. To se nestalo nikdy, i když byl nemocen, tak nikdy nevynechal volby. Samozřejmě těch voleb za tu dobu, co byl Havel prezidentem byla spousta. Nemohu ručit za to, že se nestalo, že některé volby byl v nemocnici v těžkém stavu. To nemohu vyloučit. Jinak ale není možné, aby byl způsobilý volit tak, jako je současný prezident, a nešel by volit,“ uvedl Špaček.

„To je naprosto absurdní myšlenka. To je něco, co si prezident podle mého soudu těžko může dovolit, protože naopak by měl vzbuzovat důvěru v demokracii. To Václav Havel dělal celou dobu, co byl prezidentem,“ řekl Špaček Seznam Zprávám.

AKTUALIZACE: Po vydání článku jsme doplnili reakci bývalého prezidenta Václava Klause, v níž naznačuje, že má pro neúčast Miloše Zemana u druhého kola senátních voleb pochopení.

Reklama

Související témata:

Doporučované