Hlavní obsah

Protest proti volbám? Voliči házeli do uren jen prázdné obálky

Foto: Seznam Zprávy

Komise našly ve volebních urnách jen prázdné obálky.

Reklama

Pohled do volebních výsledků při letošních krajských volbách ukazuje na neobvyklé situace nejrůznějšího rázu. Komise si však stojí za tím, že tentokrát nechybovaly.

Článek

Koalici Pro TOP Vysočinu unikl úspěch rovnající se mandátům v krajském zastupitelstvu o jediný hlas. Pokud by ho získala, měla by na Vysočině dvě křesla.

Zástupci koalice se chtějí obrátit na krajský soud, aby nechal hlasy v tomto regionu přepočítat. „Dáváme to v současné době právně dohromady,“ potvrdil pro Seznam Zprávy lídr kandidátky Zdeněk Dvořák (TOP 09).

Už v sobotu večer po sečtení hlasů mu prý voliči psali, že v některých okrscích nezapočítali členové komisí jejich preferenční hlasy. Takový argument stačí, aby mohly být volby na Vysočině napadnuty u soudu.

Na Vysočině krajské volby vyhrálo hnutí ANO s 18,4 procenta hlasů, druzí byli Piráti s 13,2 procenta a třetí koalice ODS se Starosty pro občany s 13,19 procenta.

„Hledáme každý hlas, tedy hledáme jeden hlas, při sčítání v rukavicích lidská chyba nastat mohla,“ uvedl lídr koalice Pro TOP Vysočinu Dvořák a připomněl tak, že kvůli epidemii koronavirové nákazy se museli členové komisí vybavit ochrannými pomůckami.

Každý desátý neplatil

Pohled do volebních výsledků letošních krajských voleb ukazuje vedle vysočinského případu i na další neobvyklé situace. Třeba ve dvou okrscích v Karviné podle údajů Českého statistického úřadu každý desátý volič odevzdal neplatný hlas.

Konkrétně pak v karvinském okrsku číslo 41 bylo neplatných 18 hlasů.

„Když jsme obálky otevřeli, zjistili jsme, že jsou prázdné. To nás překvapilo,“ popsala pro Seznam Zprávy zapisovatelka volební komise Radmila Górecká. „Přišlo nám, že to byl nějaký protest proti volbám,“ doplnila.

Něco podobného se stalo ve středočeské Příbrami, kde bylo v tamním okrsku číslo 28 neplatných 55 hlasů. Což byl dokonce každý pátý hlas.

Pracovnice Českého statistického úřadu Jarmila Květoňová řekla, že stejně jako v Karviné byly ve volební urně jen prázdné obálky.

Na několika místech pak nejsou u jedné z kandidujících stran uvedeny žádné preferenční hlasy.

Třeba v jednom okrsku ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku, ve Velkých Žernosekách na Ústecku, Lesnici na Šumpersku nejsou podle dat Českého statistického úřadu u kandidátů hnutí ANO.

Piráty pak podle těchto údajů nikdo nekroužkoval v jednom okrsku ostravské čtvrti Krásné Pole, v obci Chodouň na Berounsku a třeba Starostovy ve Velvarech na Kladensku. Přitom u ostatních stran a hnutí kandidáti vždy nějaký preferenční hlas uveden měli.

Špatně spočítané „kroužky“ jsou přitom problémem při téměř každých volbách. Před třemi roky při volbách do Sněmovny se zjistily až takové chyby v preferenčních hlasech, že se volby ve Středočeském kraji musely znovu přepočítat. A poté se ukázalo, že Petr Bendl získal méně hlasů než kolega z kandidátky ODS Martin Kupka, který ho pak v dolní komoře parlamentu nahradil.

Nyní si však členové volebních komisí nebo zástupci jednotlivých radnic stojí za tím, že nechybovali. Podle nich prostě voliči žádného kandidáta ve zmíněných okrscích nezakroužkovali.

Třeba ve zmíněné Lesnici volilo hnutí ANO 62 voličů. Preferenční hlas nezískal ale podle dat Českého statistického úřadu žádný kandidát.

„Žádné preferenční hlasy jim voliči nedali,“ uvedl starosta Lesnice Jiří Chlebíček, který si tuto informaci nejprve ověřil u pracovnice svého obecního úřadu.

V obci Chodouň pak dalo hlas Pirátům 46 lidí. Ale také tady ani jeden kandidát podle údajů statistiků žádné preferenční hlasy nemá. „Skutečně tam žádné kroužky nebyly. Může to být tím, že voliči dávají hlas celé straně, ale kdo za ni kandiduje, už přesně nevědí,“ řekla Markéta Stehlíková, která byla členkou zdejší volební komise.

V obci Mšené-lázně na Litoměřicku se pak stalo, že v jednom okrsku nejsou preferenční hlasy uvedeny u žádné strany. Volit tu přitom přišlo 49 lidí.

„Kontrolovali to, a opravdu nikdo žádný preferenční hlas nedal. To se přeci může stát,“ dodala Milena Škuthanová z obecního úřadu Mšené-lázně.

V obcích Braníškov a Doubravník u Brna volební komise dodatečně preferenční hlasy opravily, na rozdělení mandátů v Jihomoravském kraji to ale vliv nemělo.

Od středy bude možné výsledky regionálních voleb zpochybnit u krajských správních soudů.

Reklama

Doporučované