Hlavní obsah

Poptávka po dřevěných saních byla teď velmi silná

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační snímek.

Reklama

Horažďovický Bohemia Sport, největší výrobce saní v ČR, zaznamenal letos v zimě vysokou poptávku nad plán. Zvládl ji pokrýt jak v ČR, tak v cizině, kam směřuje 80 procent produkce.

Článek

V důsledku zákazu provozu lyžařských vleků lidé více sáňkují. Podnik vyprodal veškerou výrobu, která jen za leden a únoru činila několik tisíc saní, řekl dnes ČTK jeho majitel Jaroslav Buriánek.

„Prodávají se velmi dobře, máme všechno vyprodáno. Výrobu jsme navýšili organizací práce a prodlouženými směnami,“ uvedl Buriánek. Podnik vyrábí s předstihem podle objednávek z dubna. V Česku nakupují hlavně velkoobchody. V zahraničí má firma desítky zákazníků, kteří saně distribuují hlavně v alpských zemích, Německu, Švýcarsku, Rakousku a Itálii.

Podle Buriánka je stále největší zájem o klasické dřevěné saně, některé druhy mají menší prvky z plastu. Podle webu produkuje firma ročně přes 50.000 kusů saní ve čtyřech základních modelech, několika délkách a provedeních. Zatímco ještě v roce 1997 vyprodala 5.000 plastových saní, poté nastal návrat k celodřevěným ohýbaným saním, které chtějí hlavně v zahraničí. Saně jsou z bukového a jasanového dřeva.

„Je to průmyslová výroba, máme na ně speciální stroje, které ohýbají, lepí a klíží. Právě díky tomuto vybavení a vlastnímu materiálu to zvládáme ve velkých sériích. Všechno si vyrábíme kompletně sami,“ uvedl Buriánek.

Saně tvoří zhruba třetinu obratu Bohemia Sportu, další zhruba třetinu dřevěné hokejky na míru, a to včetně ohybu lopaty, s nimiž hrají i profesionální hráči a vyváží se také do Kanady. Zbytek tvoří různé druhy dřevěného zahradního nábytku, hlavně lehátek, který směřuje především na export do Německa, Rakouska a Švýcarska.

Podle webu podnik přišel jako první v Evropě s výrobou hokejové hole s ohnutou lopatou Artis Czechoslovak LION a teď je jediným výrobcem dřevěných holí ve střední Evropě. Hokej se v současnosti nejvíc hraje s celokompozitovými holemi s grafitovými, kevlarovými a titanovými vlákny.

Reklama

Doporučované