Hlavní obsah

Pořadatelé festivalu Ostrava Kamera Oko připravili řadu venkovních instalací

Ostrava.

Reklama

Pořadatelé festivalu Ostrava Kamera Oko připravili na léto řadu venkovních instalací. Lidé je uvidí v následujících týdnech na různých místech Ostravy a Olomouce.

Článek

„Prezentovat tak budou díla Jakuba Jansy, Valentýny Janů, Johany Novotné a Televize Estráda. První dílo už je před Domem kultury města Ostravy. Na podzim budou umělci prezentovat svou práci na samotném festivalu prostřednictvím videoprojekcí. Uskuteční se v Ostravě od 29. září do 3. října,“ za pořadatele řekla Klára Šebestová.

„Ačkoliv se hlavní část festivalu Ostrava Kamera Oko uskuteční v tradičním termínu na přelomu září a října, první ochutnávky letošního programu budou k vidění už nyní. A to nikoliv v kinosále, nýbrž v ulicích Ostravy a Olomouce,“ řekla.

Nápad podle ní vznikl na jaře. „Všichni tehdy byli zavření doma, město bylo prázdné a pochmurné. S cílem jeho ulice oživit a vnést do nich trochu radosti jsme se rozhodli pro umělecké instalace ve veřejném prostoru. Jako motiv jsme tehdy zvolili ráj, který se posléze stal ústředním tématem festivalu,“ doplnila ředitelka festivalu Gabriela Knýblová.

V termínech od 10. do 17. srpna a 27. září až 3. října bude před Domem kultury města Ostravy projekt Club of Opportunities Jakuba Jansy, jednoho z letošních laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého. V olomoucké galerii Vitrína Deniska se v neděli 15. srpna zase představí instalace Hospodin uvádí Esráj, za kterou stojí internetová platforma Televize Estráda. Do Ostravy se během srpna přemístí také výstava Johany Novotné Kraj hlubokých údolí a ve výloze ostravského baru Ikarus bude 26. srpna instalovat své dílo Valentýna Janů, rovněž letošní laureátka Ceny Jindřicha Chalupeckého.

„Prezentujeme vizuální umělce, jejichž tvorba je často spjata s pohyblivým obrazem, a sledujeme jejich rozdílné přístupy ke kameře. Jedním z nich je DIY práce s kamerou, kterou ve své tvorbě uplatňuje umělkyně a hudebnice Johana Novotná nebo uskupení Televize Estráda ve svých loutkových představeních a pořadech. S profesionální produkcí uměleckých videí se naopak setkáváme v tvorbě umělců Valentýny Janů a Jakuba Jansy. Jejich díla vznikají ve spolupráci s kameramanem Kryštofem Hlůžem,“ uvedla kurátorka Nela Klajbanová.

Vybraná díla všech výše jmenovaných různými způsoby rezonují s ústředním tématem letošního ročníku Ostrava Kamera Oko, kterým je ráj. Umělci v rozličných prostředích zobrazují mytologické světy nebo autorská pojetí situací, asociací a vzpomínek, které se vztahují k představám o ráji či rajské zahradě.

Reklama

Doporučované