Hlavní obsah

Pořadatelé plánují velké akce Noc divadel i Muzejní noci

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Navzdory šířící se pandemii pořadatelé stále plánují dvě velké kulturní akce, při nichž se potkává mnoho lidí. Tradiční Noc divadel se má konat třetí listopadovou sobotu, letos 21. listopadu.

Článek

Festival muzejních nocí, který je putovní akcí, pořadatelé plánují od 10. října až 14. listopadu. Vzhledem ke stávající situaci a zejména pak z důvodu ne zcela předvídatelného vývoje dalších přijímaných opatření souvisejících s nákazou covid-19 lze ale očekávat, že program Festivalu muzejních nocí se bude ještě měnit, uvedli dnes jeho organizátoři v tiskové zprávě.

Doporučují proto zájemcům sledovat weby jednotlivých muzeí a galerií či jejich profily na sociálních sítích, kde naleznou aktualizované informace k organizaci Muzejní noci v dané instituci či regionu. Do 16. ročníku festivalu se přihlásilo 227 institucí a 73 měst. Přehled jednotlivých Muzejních nocí je k dispozici na adrese www.muzejninoc.cz.

Festival muzejních nocí od roku 2005 pořádá Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Národním muzeem. Loni začal 18. května a zapojilo se přes 500 institucí. Jen v Praze přes 70 objektů muzeí, galerií a dalších památek navštívilo 150.000 lidí, z toho historickou budovu Národního muzea zhlédlo 11.500 návštěvníků. Tradice muzejních nocí vznikla právě v Národním muzeu. Návštěvnost muzejní noci vzhledem k počasí v jarním termínu kolísá, předloni se jí v Praze zúčastnilo 120.000 lidí, v roce 2008 jich bylo přes 200.000.

Noc divadel, při níž stejně jako při noci muzeí mohou zájemci navštívit známé instituce v neobvyklém čase, se koná od roku 2008, kdy začala v Chorvatsku. Myšlenka společného divadelního svátku se postupně rozšířila do více než desítky evropských zemí. V loňskem roce se Noci divadel v ČR zúčastnilo na 40.000 návštěvníků a zapojilo 109 kulturních institucí ze 30 měst. V Praze program připravilo celkem 52 divadel a souborů.

Letos se má v ČR konat osmý ročník s podtitulem Divadlo a udr-život-elnost. Téma pořadatelé zvolili ještě před pandemií. V oboru scénických umění, na jehož provoz tvrdě dopadají preventivní opatření proti nemoci covid-19, nabyla udržitelnost v současné situaci i dalších rozměrů, než jsou závažné celoplanetární problémy jako klimatická krize, nešetrné chování nebo nadprodukce, uvádějí organizátoři. Informace o Noci divadel jsou na www.nocdivadel.cz.

Reklama

Doporučované