Hlavní obsah

Poradci se vykoupili z opiátové krize. Stálo je to 573 milionů dolarů

Foto: Fred Shakeshaft; FreeImages.com

Poradenská firma McKinsey pomáhala nelegálně navýšit prodeje návykového léku OxyContin. Ilustrační foto.

Reklama

Společnost McKinsey zaplatí americkým státům pokutu 573 dolarů za poradenství, které poskytla výrobci návykového léku OxyContin. Jeho propagace hrála roli v propuknutí americké opiátové epidemie.

Článek

Konzultační firma McKinsey souhlasí s vyrovnáním ve výši 573 milionů dolarů za svoji roli v takzvané opiátové krizi, která nyní probíhá ve Spojených státech. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na interní zdroj.

Vyrovná se tak se 43 americkými státy, třemi teritorii a Washingtonem, D.C. Úřad generálního prokurátora státu Vermont uvedl, že peníze využijí jednotlivé státy na „podstatné financování řešení opiátové epidemie“. Firma McKinsey se k rozhodnutí odmítla vyjádřit.

Konzultační společnost čelila kritice za poradenství, které zprostředkovala farmaceutické firmě Purdue Pharma vlastněné bohatou rodinou Sacklerů. Firma Purdue Pharma mimo jiné vyráběla vysoce návykové analgetikum OxyContin, kterým se lze předávkovat.

Podle obžaloby podané generální prokurátorkou státu Massachusetts Maurou Healyovou radila firma McKinley výrobci OxyContinu ohledně způsobů, jak posílit prodej návykového léčiva. Údajně mezi ně patřilo spiknutí s cílem oklamání regulačních orgánů ohledně rizik spojených s užíváním léku a vyplácení nelegálních provizí lékařům za častější vydávání předpisů.

Poradenství poskytnuté firmou McKinsey prý mělo významně dopomoct k rozšíření závislosti Američanů na opiátových lécích.

Dobrý sluha, špatný pán

Opiáty, uměle vyrobené léky proti bolesti, mají pomáhat ulevovat těžce nemocným. Kvůli jejich vysoké návykovosti ale nyní Spojené státy čelí drogové epidemii, která jejich ekonomiku dosud stála přes dva biliony dolarů.

Na předávkování opiáty, jak legálními, tak nelegálními, zemře ve Spojených státech zhruba 200 lidí denně. Od roku 2000 tímto způsobem skonalo přes 470 tisíc Američanů. V roce 2018 souvisela třetina úmrtí s opiáty vystavenými na předpis.

Bývalý prezident Donald Trump vyhlásil kvůli epidemii stav nouze a schválil tři miliardy dolarů na léčbu pro závislé. Podle některých ohlasů je to ale jen zlomek financí, které by byly k potlačení epidemie potřeba.

Purdue Pharma a další

Zatím největším úspěchem americké federální vlády v boji proti epidemii je urovnání sporu s firmou Purdue Pharma.

V loňském listopadu přiznala Purdue Pharma u federálního soudu svoji vinu ve třech trestních obviněních souvisejících s opiátovou krizí. Na základě rozhodnutí soudu musí ukončit svoji činnost a zaplatit přes osm miliard dolarů, z nichž bude podstatná část směřovat na léčbu závislosti na opiátech.

Po rozpuštění společnosti Purdue Pharma vznikne z jejích aktiv státní firma na výrobu léků proti bolesti a léčiv na předávkování opiáty.

Kathe a David Sacklerovi, zástupci miliardářské rodiny vlastnící Purdue Pharma, kteří se podle žalob aktivně podíleli na nelegálním posilování prodeje léku OxyContin, se během prosincového výslechu ve Washingtonu, D.C. odmítli omluvit za svoji osobní účast ve vzniku opiátové krize. Vyjádřili však soucit s opiátově závislými.

Dalších 3200 soudních sporů s americkými výrobci opiátových léčiv nyní čeká na vyřízení. Žalobci je chtějí dohnat k celkové odpovědnosti za epidemii závislosti na opiátových lécích. Obviňují je především z klamavých či agresivních reklam a zamlčování rizik dlouhodobého užívání léků.

Reklama

Související témata:

Doporučované