Hlavní obsah

Staví domy a má jasno, proč se stavby vlečou. Platy na úřadech

Petr Palička je šéf realitní divize Penty. Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Povolit v Česku stavbu trvá sedm let a někdy i déle. Situaci má vyřešit nový stavební zákon, který má lhůty zkrátit a celý proces zjednodušit. Podle šéfa realitní divize Penty Petra Paličky se ale nezmění nic.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zásadním způsobem transformovat a zefektivnit proces povolování staveb – cíl, který si klade nový stavební zákon. Účinnosti nabyl 1. ledna – zatím platí jen pro některé stavby, jako jsou třeba dálnice, od července ale bude platit pro všechny druhy. Stavební povolení i další podobné úkony se také budou vyřizovat elektronicky na novém Portálu stavebníka a proces se má výrazně zrychlit a zlevnit.

Lidí ubývá, odbornost klesá

„Záměr samozřejmě byl, aby se řízení zrychlilo. Uvidíme, jestli se to podaří, protože proti tomu jde zásadní personální nouze státních úřadů, které stavby povolují. Trochu se bojím, že to může naopak působit opačným způsobem,“ říká v pořadu Inside Talks šéf realitní divize Penty Petr Palička s tím, že na těchto úřadech je velká fluktuace a s ní jde ruku v ruce také klesající odbornost lidí na mnoha místech. Důvodem jsou podle něj peníze.

„Na úřadech, které stavby povolují, jsou platové podmínky skutečně špatné. Zájem lidí pracovat tam není příliš velký. Chápu to, jestliže dnes máme i my problém sehnat dobré lidi, kteří chtějí pracovat a jsou ochotni se vzdělávat, a to za poměrně dobrých platových podmínek, dokážu si představit, že pro řadu institucí, kde takové podmínky nejsou, to je velmi obtížné,“ dodává Palička a říká, že jeho soukromý odhad je, že nový stavební zákon nebude fungovat tak, jak dnes mnozí doufají. „Nechci tady malovat čerta na zeď, ale nevěřím tomu, že se digitalizace úspěšně rozjede v polovině roku,“ dodává.

Český odpor k novým věcem

Právě zdlouhavé povolování staveb je podle Paličky jedním z důvodů, proč se v Česku tolik nestaví a proč tu nevzniká tolik výjimečných staveb. Dalším důvodem je fakt, že v Česku o výjimečné stavby vlastně není zájem.

Inside Talks

Pořad, ve kterém bude Zuzana Hodková se stálým týmem expertů rozebírat zákulisí byznysu. Tito insideři popíší, jakými tématy žijí průmysl, potravinářství, reality, startupy, finance, energetika nebo automobilový průmysl, a vysvětlí klíčové momenty a souvislosti.

Insidery je tato skupina šéfů:

  • Tomáš Kolář z Linetu
  • Petr Palička z realitní divize Penty
  • Petr Novák z divize automotive společnosti JTEKT
  • Tomáš Spurný z Moneta Money Bank
  • Ondřej Fryc z Reflex Capital
  • Martin Durčák z ČEPS
  • Karel Pilčík z MP Krásno
Foto: Seznam Zprávy

Inside Talks. Každý pátek na SZ Byznys.

„Upřímně řečeno, prosadit tu něco neobvyklého je prostě velký problém. Je tu obecně odpor proti něčemu novému. Důvodem je aktivismus a velká síla této části veřejnosti. Mnoho lidí se na projekt podívá, za minutu má jasno a vůbec se nedostanou k tomu, aby pochopili, o čem to celé je a proč to někdo navrhl,“ říká Palička. Podle něj těmto lidem často chybí vzdělání a rozhled, ale i odvaha vzít na sebe osobní zodpovědnost.

Než převzít zodpovědnost, raději to shodit

Právě to, že se v Česku často hodnotí stylem „líbí, nebo nelíbí“, podle něj stojí za tím, že tu nevznikají zajímavé stavby. Jako byl třeba návrh Kaplického knihovny. „Mně osobně ta chobotnice připadala zajímavá a myslím, že by Praze rozhodně neublížila. Když všechno zamítneme, podrobíme kritice a na všem něco najdeme, nakonec nic neuděláme,“ říká Palička s tím, že čas ukázal, že všechny v minulosti velmi diskutované stavby jsou dnes součástí Prahy a žádná z nich hlavní město nezničila.

„Já osobně si myslím, že kdyby tímto českým způsobem v Paříži diskutovali o jehlanu v Louvre nebo o centru Georges Pompidou, nestojí tam. Ale ty stavby tam jsou a funguje to skvěle. Jehlan Louvre nezničil,“ dodává Palička, podle kterého by i v Praze mohly vznikat zajímavé stavby.

„Asi ne úplně v centru, protože ta stavba vždy musí být v kontextu s místem,“ říká Palička. A dodává, že za posledních 20 let v Praze příliš zajímavých staveb nevzniklo.

Reklama

Doporučované