Hlavní obsah

Klipy, za které teď v Rusku hrozí 15 let, se dostaly na Západ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Stovky ruských animátorů poslaly na Západ své klipy proti ruské invazi na Ukrajinu.

Reklama

Na Západ pronikly protiválečné snímky ruských umělců, kteří se spojili, aby vyjádřili protest proti invazi na Ukrajinu. Podívejte se na ně.

Článek

Víc než 100 ruských umělců, výtvarníků, animátorů a hudebníků se spojilo, aby vytvořilo krátké animované klipy na protest proti ruské invazi na Ukrajinu. Snaží se je šířit přes své známé v evropských městech. Většina z nich svá jména úzkostlivě tají, protože protestovat proti válce je nyní v Rusku trestné. Za veřejné vyjádření nesouhlasu s ruskou invazí na Ukrajinu hrozí až 15 let vězení.

Animátoři z různých ruských měst vytvořili soubor klipů proti válce a poslali ho na Západ, protože doma protestovat nesmějí.Video: Seznam Zprávy

Videa proti válce zaslala do Česka umělkyně, jejíž jméno redakce Seznam Zpráv zná, ale z výše uvedených důvodů jej nezveřejní. Odkazy ke stažení předala českému novináři Pavlu Vondráčkovi, který videa poskytl.

„Na jedné straně je to bezmoc tváří v tvář nemožnosti něco legálně změnit, zoufalství, bolest, potřeba něco udělat. Další pokus ukázat svou pozici. Banální slova, že „jsme proti válce” nebo „válka je špatná“ – se v naší zemi stala trestná. Toto je náš protest,“ vzkázala ruská umělkyně do České republiky prostřednictvím sociálních sítí před tím, než ruský cenzurní úřad zablokoval přístup k facebooku.

Umělci tají svá jména, protože za nesouhlas s invazí na Ukrajinu jim hrozí vězení.Video: Seznam Zprávy

„Chápeme, že je naivní si myslet, že karikatury mohou něco změnit, ale agresivní výroky zaplavily informační pole a už se na ně nedá jinak reagovat. Tohle je náš pokus jasně říci, že bílá je bílá a černá je černá, válka je špatná, nikdo z ní nemá prospěch. Ruské vojenské akce na Ukrajině musí být okamžitě zastaveny,“ napsala ruská umělkyně.

Animátoři volají po okamžitém zastavení vojenských akcí a uznání celistvosti Ukrajiny.Video: Seznam Zprávy

Ruští animátoři ke své protiválečné tvorbě vydali i krátké prohlášení v ruštině, ukrajinštině a angličtině. „Věříme, že konflikty mezi zeměmi je možné řešit výhradně mírovými prostředky. Vše, co se právě děje na Ukrajině, je hrůzyplnou tragédií. Není možné nijak ospravedlnit násilí, které jsme přinesli mírumilovným lidem na Ukrajině. Zasazujeme se o okamžité zastavení všech vojenských akcí proti Ukrajině. Požaduje mír! Požadujeme uznání územní celistvosti Ukrajiny! Žádáme respektování lidských životů ve všech zemích světa. Budeme pokračovat ve vydávání našich snímků,“ stojí v prohlášení spolku ruských umělců, kteří se označují hashtagem #animatorsagainstwar (animátoři proti válce).

Reklama

Související témata:

Doporučované