Hlavní obsah

Zjistili jsme, proč Babiš nechodí do televizních debat

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Zleva: Nezávislý moderátor, jemuž se Andrej Babiš nebojí čelit, Andrej Babiš, dva exministři.

Reklama

Proč nebude v televizních debatách Andrej Babiš? Mohou za to samozřejmě televize, které odmítají splnit několik úplně jednoduchých podmínek.

Článek

Přečtěte si Šťastné slovo

Pravidelná sobotní glosa Jindřicha Šídla o věcech, které hýbou politikou a společností a kterých jste si třeba nevšimli, nebo nechtěli všimnout.

Každé pondělí ráno také sledujte nový díl pořadu Šťastné pondělí a večer si poslechněte Šťastný podcast.

Investigativnímu oddělení Šťastného pondělí se podařilo získat stanovisko volebního štábu Andreje Babiše k (ne)účasti kandidáta v televizních debatách před prvním kolem prezidentské volby. Přinášíme ho v dnešním Šťastném slovu v plném znění:

Stanovisko volebního štábu Andreje Babiše k (ne)účasti kandidáta v televizních debatách před prvním kolem prezidentské volby

Není pravda, že se Andrej Babiš vyhýbá televizním debatám a vůbec konfrontaci s dobře připravenými a nezávislými protivníky.

Naopak v posledních dnech absolvoval řadu obtížných rozhovorů ve formátu „na čtyři oči“ či „bilaterálka“ s předními českými moderátory známými svým nekompromisním kladením otázek. Konkrétně máme na mysli Xavera, Janu Bobošíkovou a Aleše Juchelku.

Stejně tak je Andrej Babiš ochoten zúčastnit se i dalších plánovaných rozhovorů, a to na iDnes, v MF Dnes, Lidových novinách, na Rádiu Impuls, v televizi Óčko, Rytmu života a v neposlední řadě i v Pestrém světě.

Poslechněte si podcast Vlevo dole

Andrej Babiš byl zcela připraven přijmout také pozvání do všech plánovaných televizních debat, pokud by organizátoři byli ochotni přistoupit na několik jednoduchých podmínek pro jejich průběh.

Zaprvé, Andrej Babiš byl samozřejmě vždy ochoten odpovídat na jakékoli otázky, které mu budou položeny. Až na několik drobných a nepodstatných výjimek, jejichž výčet transparentně předkládáme:

Jak se jmenují vaši švýcarští spolužáci, kteří vám v 90. letech půjčili na ovládnutí Agrofertu?

Je ještě někdo z nich naživu?

Jaká byla nejčastější příčina jejich úmrtí?

Myslíte, že lze za součást „polistopadového kartelu“ označit podnikatele, který chodil dlouhá léta s politiky na tenis, přijímal pozvání na jejich svatby a v době jejich vlády se stal ze subalterního úředníka Podniku zahraničního obchodu dolarovým miliardářem?

Se kterými zeměmi sousedí Česká republika, tolerance plus minus šest zemí?

Jak dělá kravička?

Jaká je vaše nejoblíbenější kniha?

Kdy jste naposledy četl jakoukoliv knihu?

Četl jste někdy nějakou knihu?

Stál jste někdy ve frontě v zoo na krmení ovcí a napadlo vás, že by bylo dobré si podobnou atrakci pořídit na vlastní chalupě?

Víte, komu patří Farma Čapí hnízdo?

Lze společnost Agrofert označit za malou či střední firmu?

Ochutnal jste někdy toustový chléb společnosti Penam vyrobený na „inovativní lince“, na niž vaše společnost obdržela dotaci 100 milionů korun, aniž by někdo tušil proč?

Ochutnal jste někdy nějaký z výrobků potravinářské divize společnosti Agrofert?

Na jaké žijeme planetě?

Kde je Faltýnek?

Kam jezdí vaše děti na prázdniny?

Víte, kde je Krym?

Poslechněte si Šťastný podcast

Zadruhé, Andrej Babiš je rovněž samozřejmě ochoten odpovídat na otázky v jakémkoli určeném časovém limitu, pokud tento limit bude zhruba hodina a půl. Pokud ostatní kandidáti nechtějí nebo nejsou schopni tuto časovou dotaci využít, je Andrej Babiš připraven vyplnit i jejich prostor.

Zatřetí, moderátor bude ochoten přijmout jako odpověď na jakoukoli otázku některé z následujících sdělení (nebo všechna):

Dvacátého devátého června 2018 jsme ve čtyři hodiny ráno s Viktorem Orbánem zrušili migrační kvóty.“

Všichni píší, že je Orbán můj přítel, ale můj přítel je taky Emmanuel Macron, který za mnou přijel do Buddha baru.“

Hehe. Nene.“

Volební štáb Andreje Babiše věří, že tyto zcela základní a nikterak přemrštěné podmínky televizní provozovatelé přijmou i jako základ pro jednání o případné účasti v debatách před druhým kolem volby.

Pokud taková situace nastane, Andrej Babiš je samozřejmě připraven se takové diskuze zúčastnit. Sám.

Reklama

Doporučované