Hlavní obsah

Hlásí se mi lidé s kladivy, chtějí bourat zeď u ruské ambasády, říká starosta

Podívejte se na reportáž ze satirického pořadu Šťastné pondělí: Natáčeli jsme přímo v linii dotyku v pražské Stromovce.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražané si chtějí vzít zpět kus Stromovky, kterou Rusové okupují už 50 let. Reportér satirického pořadu Šťastné pondělí natáčel přímo v příští linii dotyku.

Článek

V pražské Stromovce u ruské ambasády se schyluje k bezprecedentní akci. Starosta Prahy 7 Jan Čižinský chce, aby lidé s kladivy zbourali zeď u části pozemku, kterou podle něho neoprávněně užívají Rusové.

„Už se nám sami hlásí dobrovolníci s bouracími kladivy s tím, že by tam rádi přišli a pomohli zbořit tu zeď. Já bych je určitě nechal, ale jde o to, co udělá český stát. Proto se snažíme získat alespoň nějaké dobrozdání od státu nebo Ministerstva zahraničí, že je jim to jedno,“ říká Čižinský.

Jde o část Stromovky, kde se v roce 1968 po invazi vojsk Varšavské smlouvy utábořili vojáci a využívali park jako základnu. Komunisté pak v roce 1972 převedli zhruba půlhektarový pozemek do trvalého bezplatného užívání tehdejšího sovětského velvyslanectví, které si na něm postavilo několik budov.

„Tohle území je skutečně okupované od roku 1968 a ta okupace nikdy nepřestala. Je to ostuda, že to ještě trpíme. To území je naše, nikdy nebylo převedeno. Chceme, aby ta zeď byla stržena, Stromovka se rozšířila a byla tam obnovena veřejně přístupná zeleň,“ argumentuje starosta Prahy 7.

Vedení radnice sedmé městské části se o návrat „okupovaného území“ neúspěšně snaží dlouhodobě. Teď ale Čižinský cítí, že v rámci tažení proti ruským válečným agresorům je možné udělat rozhodující krok.

Ruská ambasáda v Praze se tak ocitá pod velkým tlakem. Kromě Jana Čižinského na ni tlačí také starosta Prahy 6 Ondřej Kolář, který chce, aby Rusové „navalili“ budovu školy. Do ní dříve chodily děti ruských diplomatů, ale po jejich vyhoštění je prázdná.

Obě městské části, mezi nimiž leží ruské velvyslanectví, dlouhodobě s Rusy bojují. Ondřej Kolář třeba nechal odstranit sochu maršála Koněva, aby se následně kvůli výhrůžkám dokonce ocitl pod policejní ochranou.

Zároveň se oba starostové musejí vyrovnat s tím, že v jejich čtvrtích bydlí docela dost Rusů. „S tím žádný problém není. Snad každý chápe rozdíl mezi Rusem a Rusákem. A Rusáků už jsme se zbavili, ti byli na té ambasádě, už jsme je vyhostili,“ dodává Ondřej Kolář.

Mezi už klasické naschvály patří přejmenovávání ulic v okolí ambasády. K náměstí Borise Němcova a promenádě Anny Politkovské teď přibude ještě ulice Ukrajinských hrdinů, jak se změní název části Korunovační ulice u ruského velvyslanectví.

Reportáž ze satirické série Dolejší na křižovatce je součástí pořadu Šťastné pondělí. Ten najdete každé pondělí v 8:00 na Seznam Zprávách a celý pořad pak ve 20:00 na Televizi Seznam. Jednotlivé rubriky publikujeme samostatně v následujících dnech na webu SZ.cz.

Další díly Šťastného pondělí můžete zhlédnout zde.

Reklama

Doporučované