Hlavní obsah

Šílený projekt? „Cíle Green Dealu jsou správné,“ šokuje poslanec Foldyna

Dolejší na Křižovatce je reportážní rubrika ze satirického pořadu Šťastné pondělí. Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dinousarům už nevadí slunce a vítr, ekologům zase uhlí. Putin změnil energetiku.

Článek

Jaroslav Foldyna, prominentní poslanec opozičního hnutí SPD, tento týden ve Sněmovně překvapil, když adoroval zelenou dohodu EU.

„Ten Green Deal, ty jeho cíle, jsou naprosto správné a my jsme je nikdy nezpochybňovali. Víme, že jsme na prahu možné energetické krize,“ rozpovídal se Foldyna o záměru EU v boji s klimatickou změnou.

To jsou šokující slova od politika, který bojoval za rozšíření hnědouhelných dolů v severních Čechách a třeba v roce 2004 se umístil na třetím místě v soutěži Zelená perla organizované ekology za svůj výrok: Nebojím se tvrdit, že jsou ekologové přímo zodpovědní za všechno špatné, co se děje na našich silnicích.“

Co tak změnilo jeho názor na plán, který jeho stranický šéf Tomio Okamura ještě nedávno označil za „šílený projekt, který zlikviduje peněženky českých občanů“? Samozřejmě invaze z Ruska na Ukrajinu, což se Foldynovi i přes veškeré sympatie k Rusům a Nočním vlkům nelíbí.

Podívejte se na videoreportáž, kde uvidíte, že Jaroslav Foldyna není jediný, kdo po Putinově invazi změnil názor na energetiku.

Reportáž ze satirické série Dolejší na křižovatce je součástí pořadu Šťastné pondělí. Ten najdete každé pondělí v 8:00 na Seznam Zprávách a celý pořad pak ve 20:00 na Televizi Seznam. Jednotlivé rubriky publikujeme samostatně v následujících dnech na webu SZ.cz.

Další díly Šťastného pondělí můžete zhlédnout zde.

Reklama

Doporučované