Hlavní obsah

Brečím, říká Ukrajinec. Rusové mu zničili dům, opravuje ho Kanaďan i Švéd

Svět bez obalu Milana Šímy: Zahraniční dobrovolníci pomáhají obnovit Ukrajinu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Rekonstrukční prapor s názvem Dobrobat má za úkol obnovu válkou zasažených oblastí Ukrajiny. Do svého týmu přilákal od svého vzniku před více než rokem už tisíce dobrovolníků.

Článek

Většina z nich jsou Ukrajinci. Ale v praporu Dobrobat působí i mnoho cizinců, kteří se rozhodli, že mají schopnosti, které mohou válkou zle poničené zemi pomoci.

„Jedna věc je, že Ukrajinci vědí, že dostávají zbraně a peníze. Ale to, že sem lidé přijedou a sdílejí s nimi riziko, pro ně, myslím, znamená opravdu hodně,“ říká zahraniční dobrovolník Tim Horner. Bývalý letecký inženýr má americké i kanadské občanství.

Kanadské občanství má i další z dobrovolníků – Markian Hornich – tesař s ukrajinskými kořeny. „Opravdu jsem chtěl něco udělat. A tady jsou samozřejmě potřeba tesařské práce,“ uvedl pro RFE/RL Hornich. „Lidé chtějí žít pod vlastní střechou, zůstat v suchu a v teple. Je to smysluplná práce a je potřebná. Jsem si jistý, že spousta ukrajinských chlapů, kteří dělají stavební práce, je v armádě. Anebo opustila zemi a pracuje v zahraničí.“

Velká část oblastí, které ukrajinské armáda dobyla zpět, je v kritickém stavu. A bude trvat roky, než se vše obnoví.

Dobrovolníci aktuálně pracují třeba na domě pobořeném během ruského ostřelování.

V úvodním videu můžete vidět, jak se členové jednoho z rekonstrukčních týmů představují majiteli objektu. „Dva z nás jsou z Kanady.“ „Kanada!“ podiví se Ukrajinec. „A Vincent je ze Švédska,“ slyší vzápětí. „Švéd! Já brečím, lidi. Brečím, protože jste všichni tady,“ říká dojatě.

Mohlo by vás zajímat

Do minulého roku byla Caroline Nordengripová poslankyní za pravicově populistické Švédské demokraty. Poté odjela na Ukrajinu, kde vstoupila do pravidelné armády a cvičí tamní vojáky.

Tým tentokrát pracuje daleko od frontové linie, ale i tady probíhá válka. „Jednou v noci jsme slyšeli výbuchy, které způsobily, tuším, střely země-vzduch, které vyřadily nějaké bezpilotní letouny. To byla asi jediná nebezpečná chvilka, ale stačilo to!“ popisuje svůj zážitek Tim Horner.

Dobrovolníci říkají, že je zcela nepodstatné, jaké národnosti členové rekonstrukčního praporu jsou. „Tady je důležité být člověkem – bez ohledu na to, jestli je to cizinec,“ říká ukrajinský člen praporu Dobrobat.

Reklama

Doporučované